9.5 C
Athens
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου: Μηδενικές απώλειες από τροχαία δυστυχήματα, το όραμά μου!

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση. Αναμέτρηση που πιθανόν θα κρίνει πολλά για τον τόπο μας, αυτό τον πολύπαθο τόπο. Γνωρίζουμε, ως πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις, πως η ψήφος δεν χαρίζεται. Η πολιτική δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά ομαδική. Οι κρίσιμες ιστορικά στιγμές απαιτούν σοβαρότητα και συνέπεια.

Η δουλειά του πολιτικού είναι να εντοπίζει αυτά που είναι κοινά ανάμεσά μας και μετά να εντάσσει αυτή την κοινή μας ζωή στον χαρακτήρα των θεσμών της.

Η περίπτωση ενός τέτοιου πολιτικού που «δεν μπαίνει σε ρόλο» και ταυτόχρονα είναι ένας άνθρωπος που συναισθάνεται τους συμπολίτες του, ένας άνθρωπος με αρετή, καλλιέργεια και αξίες είναι η περίπτωση της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου. Είναι υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο Βόρειο Τομέα (Β1) στη Β’ Αθηνών και παρότι τη γνώρισα πρόσφατα και μάλιστα εντελώς συμπτωματικά ωστόσο εκτίμησα ιδιαίτερα, παρακολουθώντας την από κοντά, τις αρετές και τις ικανότητές της.

Πρόκειται για μια γυναίκα αξιοθαύμαστη που πράττει με ευθύνη, για να διασφαλίσει στους συνανθρώπους της την ποιότητα ζωής, την παιδεία και τη φροντίδα. Όσα είναι τα ζητούμενα σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου ζώντας αληθινά –και όχι μέσα σε επικοινωνιακά σκηνικά– ανάμεσα στους ψηφοφόρους και έχοντας την ικανότητα να τους συναισθάνεται, είναι μια πολιτικός που βρίσκεται σε θέση να κατανοήσει τα κίνητρα και τη συμπεριφορά τους. Να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους. Να τους δικαιολογήσει, ακόμη και αν διαφωνεί. Να αναγνωρίσει τα κίνητρά τους, ακόμη και αν δεν τα εγκρίνει.

Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου δεν είναι από τους ανθρώπους που μπαίνουν στην πολιτική για να πλουτίσουν, αλλά για να την εμπλουτίσουν με την εμπειρία τους, τον αλτρουισμό τους και την αφοσίωσή τους.

Γιατί σήμερα δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς να νιώθουν μόνο, χρειαζόμαστε πολιτικούς να νιώθουν και ταυτόχρονα να πράττουν. Να κατευθύνονται και να μας κατευθύνουν σε εποικοδομητικά κανάλια. Να έχουν την ικανότητα της “συναισθηματικής πειθαρχίας”.

Καθώς γνωρίζουμε, μια τραγωδία άλλαξε τη ζωή της και τη σφράγισε για πάντα. Ο ξαφνικός χαμός του γιου της σε τροχαίο δυστύχημα, τον Δεκέμβριο του 2015. Γεγονός που τη συνέτριψε. Βρήκε, όμως, τη δύναμη να σταθεί και πάλι όρθια, να συνεχίσει τη μάχη και να στηρίξει την κόρη και την οικογένειά της. Βρήκε το κουράγιο να δίνει καθημερινά έναν αγώνα που ήθελε να δώσει, προσφέροντας τα πάντα στον τόπο του, ο αδικοχαμένος νέος, ο γιος της Σπύρος…

Το τραγικό αυτό γεγονός έγινε γι’ αυτήν πηγή νέων συνειδητοποιήσεων, γνώσεων, προτεραιοτήτων και προσωπικής δύναμης. Έτσι άνοιξε την αγκαλιά της για να χωρέσει όλα τα παιδιά και αγωνίζεται με δράση και με πάθος ώστε να σταματήσει αυτός ο ακήρυχτος πόλεμος, αυτή τη μάστιγα. Αυτή η καταστροφή για μια χώρα σαν τη δική μας, που, ενώ έχει ένα κολοσσιαίο θέμα υπογεννητικότητας, επιδίδεται σε έναν πρωτοφανή εμφύλιο στην άσφαλτο.

 

***

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο catisart.gr η κα Καφετζή – Ραυτοπούλου μας μιλά για το κράτος και τη γραφειοκρατία. Για τα άτομα με αναπηρία και για την τέχνη. Για το κάπνισμα στην Ελλάδα και για τα αδέσποτα. Για το δικό της κατοικίδιο – μέλος της οικογένειάς της, ένα χαριτωμένο West Highland. Κυρίως όμως στέλνει ένα δυνατό μήνυμα, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των οδηγών και τη βελτιστοποίηση της συμπεριφοράς τους όταν κρατούν το τιμόνι, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τροχαία δυστυχήματα. “Ο τρόπος συμπεριφοράς μας στους δρόμους είναι δείκτης πολιτισμού” μας λέει.

 

***

 

Μεγαλώσατε στην Αθήνα. Ποια όμορφη ανάμνηση διατηρείτε από την Αθήνα των παιδικών σας χρόνων;

 

* Θυμάμαι μια Αθήνα όμορφη που κυκλοφορούσες με ασφάλεια. Τα πρώτα παιδικά μου χρόνια μέναμε κοντά στο Πεδίον του Άρεως. Ξέρετε πόσο όμορφο ήταν. Γεμάτο ζωή. Με παιδιά να παίζουν, τους μεγαλύτερους να κάνουν τις βόλτες τους. Μια περιοχή γεμάτη θέατρα μουσική και λάμψη. Τον Οικονομίδη, το θέατρο της Βουγιουκλάκη, το θέατρο “Παρκ”.

 

Πώς και γιατί αποφασίσατε να μπείτε στον ενεργό πολιτικό στίβο;

 

* Ξέρετε, όταν βλέπεις την πατρίδα σου να καταστρέφεται, τη μιζέρια, τα παιδιά να φεύγουν μετά μανίας από τη χώρα και όλα να δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε αποσύνθεση, εκεί δεν έχεις επιλογή. Εγώ ένιωσα την ανάγκη να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στο να αναστρέψουμε την παρούσα κατάσταση. Έτσι και συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές ως υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στο Βόρειο Τομέα. Συστρατεύομαι με τη ΝΔ γιατί έχουμε όραμα, κοστολογημένο σχέδιο, θέληση να αλλάξουμε σελίδα, να δώσουμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες τη θέση που τους ανήκει και τότε μόνο θα είμαστε άξιοι να ζητάμε να επιστρέψουν πίσω τα παιδιά μας!

 

Είστε άνθρωπος των οικονομικών. Μήπως θα έπρεπε να αλλάξουν εκ θεμελίων κάποια ζητήματα στη χώρα μας;

 

* Σίγουρα θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά. Η γραφειοκρατία που σκοτώνει τόσο τις επενδύσεις, σκεφτείτε για παράδειγμα πόσα έγγραφα χρειάζονται για να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση, όσο κι εμάς τους απλούς πολίτες που πρέπει να χάνουμε πολύτιμο χρόνο για απλά πράγματα, παράδειγμα μια άδεια από την Πολεοδομία. Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή, να έχουμε ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη, τον οποίο υπηρετεί και εξυπηρετεί. Ένα κράτος που θα στηρίζεται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία.

 

Έχετε ασχοληθεί με ένα ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία: τα τροχαία δυστυχήματα και την ασφάλεια στους δρόμους. Το επίπεδο οδικής ασφάλειας στους δρόμους μιας χώρας είναι δείκτης πολιτισμού;

 

* Δεν είμαι ειδική, είμαι παθούσα. Όταν ξεκίνησα, δεν γνώριζα το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του προβλήματος. Πολύ δε περισσότερο τους τρόπους αντιμετώπισης. Η πολιτική όμως είναι χρήσιμη όταν παράγει έργο, όταν λύνει προβλήματα. Και πέρα από τον ανθρώπινο πόνο τα προβλήματα πρέπει να λυθούν. Το θέμα είναι συγκλονιστικά μεγάλο και περίπλοκο. Όσοι αντιδρούν ή αδιαφορούν στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων (και είναι πολλοί) θα με βρουν απέναντι! Οπωσδήποτε ο τρόπος συμπεριφοράς μας στους δρόμους είναι δείκτης πολιτισμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν σεβόμαστε την ίδια τη ζωή. Ξέρετε ο φίλος μου ο Ιαβέρης λέει ότι συντελείται γενοκτονία στους ελληνικούς δρόμους. Και δυστυχώς έχει δίκιο!

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τα τροχαία δυστυχήματα;

 

* Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν τη Νο 1 αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών. Καθημερινά, περίπου 1.000 νέοι κάτω των 25 ετών χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα παγκοσμίως. Άνθρωποι στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους. Άνθρωποι που δεν θα φέρουν ποτέ παιδιά στον κόσμο.

 

Γιατί η Ελλάδα, κυρία Καφέτζη, έχει τόσα πολλά τροχαία δυστυχήματα;

 

* Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί.
– Οχήματα (μηχανές και αυτοκίνητα) είναι κακοσυντηρημένα.
– Έλεγχοι ανύπαρκτοι, ή εντελώς τυπικοί.
– Οδόστρωμα με θανατηφόρες παγίδες, δίχως στοιχειώδη συντήρηση, με κακοτεχνίες, λακκούβες.
– Ελλιπής σήμανση, ανύπαρκτες διαγραμμίσεις, αφανή προειδοποιητικά σήματα.
– Αδιαφορία αρχών για επισκευές.
– Ελλιπής κυκλοφοριακή αγωγή από τις μικρές ηλικίες.
– Κακή οδηγική συμπεριφορά οδηγών.

• Σύγχρονοι αυτοκινητοκένταυροι είναι οι συμπλεγματικοί νεοέλληνες που φορτώνουν στο αυτοκίνητο ρόλους που δεν έχει. Έτσι διαμορφώνουν τον Μολώχ της ασφάλτου. Διότι ο άνθρωπος είναι δέσμιος του χώρου και του χρόνου.
• Καλύπτει τον χώρο με την κίνηση, ενώ την ανάγκη της μετακίνησης τη μετέτρεψε σε κίνηση εντυπωσιασμού.
• Ειδικά οι νεότεροι οδηγοί, άπειροι και πλημμελώς εκπαιδευμένοι, λαμβάνουν συνήθως τη λανθασμένη (κι ίσως μοιραία) απόφαση.
• Το νομικό πλαίσιο είναι ελλιπές και αναφέρεται κυρίως σε καταστολή και όχι σε πρόληψη (ως θα όφειλε).
• Τέλος, λαός σε κρίση: Βλέπουμε το αυτοκίνητο ως προέκταση της υποτονικής μας προσωπικότητας.

 

Πόσο σημαντική, αλήθεια, είναι η πρόληψη;

 

* Για να φτάσουμε στην πρόληψη και αντιμετώπιση πρέπει προηγουμένως να κατανοήσουμε και να απαριθμήσουμε αρνητικά στοιχεία και δεδομένα; ΟΧΙ! Φτάνουν οι αριθμοί, εδώ μιλάμε για τη ζωή, εδώ σηκώνουμε τα μανίκια και βρίσκουμε λύσεις. Εδώ τασσόμαστε, γινόμαστε ένα με το όραμα για μηδενικές απώλειες και την προσέγγιση του ασφαλούς συστήματος, ώστε να εξαλειφθούν οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους της Ελλάδας. Το όραμα για μηδενικές απώλειες υιοθέτησε η ΕΕ, αφού το είχε ξεκινήσει η Σουηδία. Μηδενικές απώλειες είναι το όραμά μου!

 

Ως μητέρα τι θα συμβουλεύατε τους νέους ανθρώπους που οδηγούν ή κινούνται στους δρόμους;

 

* Να αγαπήσουν την ίδια τη ζωή! Φοράμε ζώνη ή κράνος, δεν πίνουμε και οδηγούμε, δεν μιλάμε σε κινητό τηλέφωνο. Να σκεφτούν τη μάνα, τον πατέρα και τα αδέλφια που θα είναι πίσω στο σπίτι και θα τους περιμένουν για μια αγκαλιά, ένα βλέμμα, ένα φιλί. Και δεν θα αντέξουν τον αποχωρισμό. Δεν φταίνε όμως πάντα τα ίδια τα νέα παιδιά. Οι αιτίες ενός τροχαίου άπειρες. Γι’ αυτό: Προσοχή στους δρόμους, ιδιαίτερα στους δρόμους της χώρας μας με τις άπειρες παγίδες και κακοτεχνίες!

 

Χρειάζονται αλλαγές στην πολιτική αλλά και στη νοοτροπία των πολιτών σχετικά με τα άτομα με αναπηρία;

 

* Καταρχάς να πω ότι δυστυχώς τα ποσοστά ατόμων που έχουν μόνιμες αναπηρίες οι οποίες έχουν προκύψει λόγω σοβαρών τραυματισμών από τροχαία δυστυχήματα είναι πολύ μεγάλα και από την άλλη δεν έχουμε ούτε επαρκείς, αλλά ούτε και σύγχρονες μονάδες αποκατάστασής τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές στην πολιτική, αλλά και στη νοοτροπία των πολιτών σχετικά με αυτά τα άτομα. Τους κάνουμε τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη όταν δεν σεβόμαστε τις ράμπες, όταν δεν είναι σωστά διαμορφωμένα τα πεζοδρόμια, αλλά και γενικότερα όταν δεν έχουμε προβλέψει την άνετη μετακίνησή τους παντού!

 

Η τέχνη τι επιρροή έχει στη ζωή σας;

 

* Η τέχνη είναι ζωή! Η τέχνη, ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη, είναι η έμπνευση, είναι το φως στη ζωή μας. Και ο ελληνικός πολιτισμός έχει τόσα να δώσει στην τέχνη, αλλά και η τέχνη στη ζωή του σύγχρονου Έλληνα.

 

Ένα θέμα που προβληματίζει αρκετούς πολίτες στη χώρα μας αλλά και ξένους επισκέπτες είναι γιατί γίνεται ανεκτό το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Πιστεύετε πως μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το… καθεστώς στον τόπο μας;

 

* Τώρα λέγαμε για πολιτισμό. Πού είναι ο πολιτισμός όταν καπνίζεις σε κλειστό χώρο μέσα στο πρόσωπο του διπλανού σου, ο οποίος δεν καπνίζει και τον επιβαρύνεις, επιβάλλοντάς του το δικό σου «πρόβλημα»; Σίγουρα αν υπάρξει πολιτική βούληση αυτό το «καθεστώς» μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

 

Ποια είναι η πρότασή σας για τα αδέσποτα ζώα;

 

* Στόχος μας θα πρέπει να είναι κανένα αδέσποτο ζώο, κανένα κακοποιημένο ζώο. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την αναπαραγωγή των ζώων και να παροτρύνουμε τον κόσμο να υιοθετεί από τις φιλοζωικές ομάδες ένα κατοικίδιο, αντί να αγοράζει από τα pet shops.

 

Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα;

 

* Άριστη. Κι εδώ θα έλεγα είναι πολιτισμός. Δεν επιτρέπεται στις μέρες μας να βλέπουμε να βασανίζονται ζωάκια, από επιτήδειους ή ακόμα και από αφελείς… οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κατοικίδιο σαν ένα άψυχο πράγμα βασανίζοντάς το. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το να έχεις ένα κατοικίδιο είναι μία πράξη ευθύνης. Χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο νομικό πλαίσιο για τα ζώα.

 

Εσείς συμβιώνετε με κάποιο κατοικίδιο;

 

* Ναι, έχω ένα εξαιρετικό West Highland. Είναι μέλος της οικογένειάς μας. Μας καταλαβαίνει και συμμετέχει στην καθημερινότητα.

 

Τέλος, ποια ευχή θα θέλατε να κάνετε για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

 

* Να αποκτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει και οι Έλληνες την αξιοπρέπεια που χάσαμε! Να γυρίσουμε σελίδα, να ζήσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, χωρίς μιζέρια, την Ελλάδα που τα παιδιά της θα μένουν και θα εργάζονται αξιοπρεπώς στη χώρα μας. Την Ελλάδα που θα αγκαλιάσει ξανά τα παιδιά που έφυγαν γιατί θα το δικαιούμαστε, θα το αξίζουμε και δεν θα το απαιτούμε!

 

 

***

 

*Κυρία Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, σας ευχαριστούμε γι αυτή τη συνέντευξη.

 

-Κι εγώ ευχαριστώ εσάς και το Catisart για τη φιλοξενία.

 

***

 

H Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη του Αρσακείου Ψυχικού. Κόρη του Δημητρίου Καφετζή, Καθηγητού Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελένης Καφετζή, Δικηγόρου. Σύζυγος του Κωνσταντίνου Ραυτόπουλου – Χημικού-Συγγραφέα, και μητέρα του Σπύρου – αποφοίτου του Queen Mary University οf London με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση MPA, και της Ελένης -μαθήτριας των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

Πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Δημόσιας Διοίκησης (1994), με μεταπτυχιακό δίπλωμα MBA (Διοίκηση Επιχειρήσεων) από το University of La Verne της California (1996).

Κατείχε διευθυντικές θέσεις σε ελληνικές και ξένες πολυεθνικές εταιρείες. Κατείχε θέση σε πωλήσεις και marketing σε FMCG εταιρεία. Ανέλαβε στη συνέχεια τη διεύθυνση προσωπικού σε τηλεπικοινωνιακή συμβουλευτική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ. Εργάστηκε ως σύμβουλος ανάπτυξης αλυσίδων franchise και οργάνωσης ιατρικών συνεδρίων. Εργάστηκε σε εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, η οποία διαχειρίζεται Επιχειρησιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων με έμφαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν summer camp για την ομογένεια. Έχει την αρχισυνταξία και παρουσίαση της εκπομπής «Ζην και Ευ Ζην με τη Μαριάνθη Καφετζή» στο κανάλι High TV, όπου παρουσιάζονται θέματα που αφορούν την υγεία και την πρόληψη με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Είναι τ. Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Μέλος του Τομέα Οικονομίας, του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Εκλεγμένη αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ). Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για την Αντιμετώπιση του Νεανικού Διαβήτη (Juvenile Diabetes Research Foundation International (JDRF), Greek Branch). Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΕΤΑΝΕ. Διετέλεσε Εντεταλμένη Σύμβουλος και Μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.

Δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας και τοπικής κυκλοφορίας. Αρθρογραφεί εβδομαδιαία με δική της στήλη στην εφημερίδα Deal News και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων σχετικών με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Συμμετέχει στη διαμόρφωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, στη θεματική ενότητα Αριστεία- Αθλητισμός. Είναι επικεφαλής του Συνεδριακού Τουρισμού, στον τομέα Τουρισμού. Συμμετέχει στους Τομείς: Υγείας (Επιτροπή Φαρμάκων), Οικονομικών και Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας. Συμμετέχει στη Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων.

Διπλωματούχος Ιστιοπλόος Ανοικτής Θαλάσσης, από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.
Μιλάει: Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

***

Τη Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

θα τη βρούμε ως υποψήφια βουλευτή

με τη Νέα Δημοκρατία

στον Βόρειο Τομέα (Β1) Β’ Αθηνών

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -