«Η Μαριαλένα Τσίρλη τιμά τις Ελληνίδες και τη χώρα μας. Άλλη μία γυάλινη οροφή έσπασε. Καλή θητεία»!

Η κυρία Μαριαλένα Τσίρλη είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ρόλο της Γενικής Γραμματέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου της ευχήθηκε «καλή θητεία».

«Πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η Μαριαλένα Τσίρλη. Η ομόφωνη εκλογή της από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου τιμά τις Ελληνίδες και τη χώρα μας. Άλλη μία γυάλινη οροφή έσπασε. Καλή θητεία!».

Αυτά έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η κυρία Σακελλαροπούλου.

***

Η κυρία Μαριαλένα Τσίρλη είναι η νέα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου λόγω των περιορισμών της πανδημίας ορκίστηκε σε μια άδεια αίθουσα, με δύο συνεργάτες της και τον σύζυγό της, τον αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Τενεζάκη.
Είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση. Η πρώτη Ελληνίδα που είχε μια κινηματογραφική πορεία προς την κορυφή.

Όπως είπε η ίδια στη δημοσιογράφο Μαρία Δουρουδή, στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι [Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020, στις 8 μ.μ.]:

«Ήταν μία Κυριακή, οι γονείς μου είχαν βγει για μεσημεριανό γεύμα, εγώ ήμουν μόνη στο σπίτι, η εφημερίδα ήταν πάνω στο τραπέζι, φύσηξε ο άνεμος, πήρε τα φύλλα, πήγα να κλείσω την εφημερίδα να μη διαλυθεί τελείως και την ώρα που την έκλεινα έπεσε το μάτι μου πάνω στην αγγελία, δηλαδή δεν έψαχνα εγώ τότε για δουλειά, έγινε ακριβώς όπως σας το λέω, δήλωσα συμμετοχή και εδώ είμαι τώρα».

***

Αυτή η αγγελία την έφερε στο Στρασβούργο το 1994 όπου εργάστηκε αρχικά ως νομικός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εκεί ανελίχθηκε στην ιεραρχία σε μια σειρά από θέσεις μέχρι το 2010, όπου ανέλαβε τα καθήκοντα της αναπληρώτριας γραμματέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

***

Συνεχίζοντας η κυρία Τσίρλη είπε: «Άρχισα να εργάζομαι εδώ και ουσιαστικά εδώ μεγάλωσα. Ήρθα στο Στρασβούργο για να εργαστώ όταν ήμουν 25-26 και χρονών και μεγάλωσα μέσα στο δικαστήριο. Άρα είναι μια φυσική εξέλιξη, φυσικά είναι μια υπέροχη εξέλιξη, δεν το αρνούμαι. Αλλά είναι πράγματι συγκινητικό γιατί είναι αυτό που λαχταρούσε η ψυχή μου πάντα, όχι να πάρω αυτή τη θέση, αλλά να δουλέψω σε αυτόν τον τομέα.
»Όταν λοιπόν ήρθα εδώ για μεταπτυχιακά και έτυχε ένα θέμα μαθήματος να είναι πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε εκεί ήταν σαν να άνοιξε μια πόρτα, σαν να φωτίστηκαν όλα και κατάλαβα ότι είχα βρει τι έψαχνα δηλαδή η αγάπη μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα γεννήθηκε εδώ στο Στρασβούργο», πρόσθεσε.

***

Όπως δήλωσε η οικογένειά της, νιώθει πολύ περήφανη: «Είναι πολύ συγκινημένοι. Εμένα ο στόχος μου ήταν να κάνω καλά τη δουλειά μου και να αποκτήσω ένα καλό όνομα», τόνισε προσθέτοντας: «Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι εξελέγην χάρη στη δουλειά που είχα δείξει μέχρι τότε. Όχι γιατί είπαν ότι τώρα μας χρειάζεται μία Ελληνίδα και μας χρειάζεται και μία γυναίκα».

***

Η νέα γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χρειάστηκε να σπάσει πολλά στερεότυπα στην επαγγελματική της πορεία της.

«Τώρα δεν μικροδείχνω πια, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν ήμουν νεότερη μικρόδειχνα πάρα πολύ και αυτό ίσως ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα. Δηλαδή ήμουν 35 χρονών και έμοιαζα 25 και φυσικά είχα αναλάβει θέσεις που απαιτούσαν και ένα κύρος να σε σέβονται και οι συνομιλητές σου. Αυτό πάντα το προσπαθούσα, να μην με βλέπουν σαν κοριτσάκι, όχι σαν γυναίκα, σαν κοριτσάκι», επεσήμανε.

Νιώθοντας μεγάλη συγκίνηση, έστειλε το δικό της μήνυμα στους νέους στην Ελλάδα:

«Ο καθένας μας θα πρέπει να επιδιώκει αυτό, να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Εγώ αυτό προσπάθησα, αυτό συνεχίζω να προσπαθώ και αν έχω ένα μήνυμα να περάσω είναι αυτό».

Η Μαριαλένα Τσίρλη θα παραμείνει στη θέση της γενικής γραμματέως για μια πενταετία.

***

Πηγή: skai.gr / Maria Douroudi

 

***