Cat Is Art

Η Μαρία Ζερβός πριν εκθέσει στη Νέα Υόρκη μας περιμένει στο «Κέντρο Τέχνης Ιλεάνα Τούντα»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Έπειτα από δύο μήνες απομόνωσης, είκοσι επτά Έλληνες και ξένοι εικαστικοί, παλιοί και νέοι συνεργάτες του Κέντρου Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, ένιωσαν την ανάγκη να μαζευτούν ξανά όλοι μαζί.
Είναι γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα όλο αυτό το διάστημα ότι όσο ανακουφιστική κι αν ήταν η διαδικτυακή θέαση εκθέσεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει τη φυσική επαφή με το καλλιτεχνικό έργο. Μεταξύ αυτών των καλλιτεχνών θα είναι και η Μαρία Ζερβός.

 

 

Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε δείγμα από τη δουλειά της Μαρίας Ζερβός στην ομαδική έκθεση «All Together Now» στο «Κέντρο Τέχνης Ιλεάνα Τούντα»
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 με διευρυμένο ωράριο, από τις 12:00 έως τις 21:00, ακολουθώντας τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2020.

 

***

 

Η Μαρία Ζερβός.

Η Μαρία Ζερβός είναι εικαστικός με καταγωγή από την Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Βοστόνη. Η δουλειά της περιλαμβάνει σχέδια, ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, με την ίδια να πρωταγωνιστεί αρκετές φορές στα δικά της βίντεο-projects. Μέσα από το έργο της, η δημιουργός ερευνά την αντιπαράθεση μεταξύ φύσης και πολιτισμού, μυθοπλασίας και ντοκουμέντου, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για μια πολιτικοκοινωνική κριτική.
Το 2012 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και δύο χρόνια αργότερα δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει, ακόμη, στο Πανεπιστήμιο Emerson College της Βοστόνης.
Δουλειά της Ζερβός έχει παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως σε διοργανώσεις, γκαλερί και ιδρύματα, μεταξύ των οποίων: Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Επίσης η Ζερβός πήρε μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις σε ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.

***

Έργα της ανήκουν σε συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Δ. Δασκαλόπουλου και της συλλογής Μπέλτσιου. Της έχουν απονεμηθεί βραβεία για το καλλιτεχνικό της έργο, υποτροφίες και χορηγίες μεταξύ άλλων από το ΝΕΟΝ, το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, το Mondriaan Fund, το AFK στην Ολλανδία και το Arte Laguna International Art Prize Award στη Βενετία. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

 

***

 

 

 

Το καλοκαίρι η Μαρία Ζερβός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εικαστικός είναι καλεσμένη στο διεθνές πρόγραμμα (art residency) του παγκοσμίου φήμης οργανισμού International Studio & Curatorial Program (ISCP). Εκεί, θα παρουσιάσει ένα καινούργιο βίντεο και μια σειρά από σχέδια ακουαρέλας σε χαρτί, εστιάζοντας για μια ακόμη φορά σε θεματικές σχετικά με τον τόπο και την ουτοπία, τη φύση και τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο του ISCP – ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα εικαστικών τεχνών της Νέας Υόρκης και εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο – η Ζερβός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα εκθέσει το έργο της στο εργαστήρι της με δωρεάν είσοδο για το κοινό, ενώ θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις και διαδικτυακές δράσεις. Στόχος, η ευρύτερη κατανόηση της δουλειάς της, καθώς και ο εποικοδομητικός διάλογος και η ανταλλαγή ιδεών σε διεθνές καλλιτεχνικό επίπεδο.

Τη συμμετοχή της στηρίζει το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, ως μέρος των δράσεων του έτους 2020 για τη διασφάλιση της προβολής της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας.

***

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«All Together Now»

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Ileana Tounta Contemporary Art Center

www.art-tounta.gr

Αρματωλών και Κλεφτών 48
Αθήνα, 11471
Πίσω από το Γήπεδο του Παναθηναϊκού
Σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»
Τηλέφωνο: 210-64.394.66

ileanatounta@art-tounta.gr

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη και Πέμπτη: 14:00 – 19:00
Τετάρτη και Παρασκευή: 12:00 – 19:00
Σαββάτο: 12:00 – 16:00

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΗ Μαρία Ζερβός πριν εκθέσει στη Νέα Υόρκη μας περιμένει στο «Κέντρο Τέχνης Ιλεάνα Τούντα»

Related Posts