36.5 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Μαρία Ψαθά. Την αποχαιρέτησαν όπως ακριβώς θα της άρεσε: Με πλατιά χαμόγελα…

Με χιουμοριστικές ιστορίες από τα χρόνια της δράσης της και της συνεργασίας της μαζί τους, αποχαιρέτησαν τη Μαρία Ψαθά συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες της.

Βέβαια την αποχαιρέτησαν έτσι όπως ακριβώς θα της άρεσε: Χωρίς δάκρυα αλλά μόνο με πλατιά χαμόγελα…

Ο κόσμος του θεάτρου και της τέχνης που αγάπησε τη Μαρία Ψαθά, τη δραστήρια και δυναμική κόρη του δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά, τίμησε τη μνήμη της δίνοντας το «παρών» στο 40ήμερο μνημόσυνό της που έλαβε χώρα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Εκεί από τα μέσα Αυγούστου αναπαύεται μαζί με τον αγαπημένο της πατέρα Δημήτρη Ψαθά και την Τραπεζούντια γιαγιά της, Μαρία Χαραλαμπίδου-Ψαθά.

Η Μαρία Ψαθά υπήρξε ακούραστη διαδότρια του έργου του πατέρα της σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και εκδότρια των Απάντων του.

Νεότεροι αλλά και παλιότεροι πρωταγωνιστές των έργων του Δημήτρη Ψαθά, θεατρικοί παραγωγοί, συγγραφείς αλλά και αγαπημένοι φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στην αεικίνητη αυτή γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην προώθηση του έργου του πατέρα της και συλλυπήθηκαν την οικογένειά της. Τα παιδιά της Λένα Νίτσου (που συνεχίζει το έργο της μητέρας της ως εκδότρια των έργων του Δημήτρη Ψαθά), Λίζα Νίτσου και Οδυσσέα Καρτάλο καθώς και τις εγγονές της Μαρίλη και Έλλη.

 

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχωρίσαμε τον παραγωγό του θεάτρου «Παλλάς» Πάνο Κατσαρίδη (παραγωγό της μεγάλης επιτυχίας του Δημήτρη Ψαθά, «Μαντάμ Σουσού» με πρωταγωνίστρια τη Δήμητρα Παπαδοπούλου), τον θεατρικό παραγωγό Θύμιο Τάγαρη, τους πρωταγωνιστές των έργων του Δημήτρη Ψαθά, Τάκη Ζαχαράτο, Βάσια Παναγοπούλου, Μαρία Ιωαννίδου, Άννα Φόνσου, Ελένη Φιλίνη, Θάνο Καληώρα, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, τον σκηνοθέτη της κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη» στο Εθνικό Θέατρο, Άρη Μπινιάρη, τον σκηνοθέτη Γιώργο Βάλαρη, την Νταίζη Λεμπέση κόρη του παραγωγού αξέχαστων κωμωδιών του Δημήτρη Ψαθά, Γιώργου Λεμπέση, τη Λόλα Νταιφά, τον αρθρογράφο-εκδότη Σάββα Καλεντερίδη, τη συγγραφέα Σοφία Χαφουσίδου, την Πρόεδρο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Έφη Μαυροπούλου, τον συγγραφέα Πάνο Αμαραντίδη, την Ολυμπιονίκη και ηθοποιό Αθανασία Τσουμελέκα (που έπαιξε φέτος στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου» στη Θεσσαλονίκη), τον Πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα, την δημοσιογράφο Ειρήνη Αϊβαλιώτου που είχε την επιμέλεια των πρώτων βιβλίων που εκδόθηκαν από τις “Εκδόσεις Μαρίας Δ. Ψαθά”, τον επιχειρηματία Αντώνη Βουράκη που έπαιξε (ως ερασιτέχνης στη Χαρτοπαίχτρα του Δ. Ψαθά με την ομάδα αποφοίτων του Κολεγίου Αθηνών), την κινηματογραφική παραγωγό Ιωάννα Παναγιωτίδου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης» Ηλία Ιορδανίδη και τον λαογράφο Ιωακείμ Καρεπίδη που τίμησαν το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου» και πάρα πολλούς άλλους φίλους και συνεργάτες.

Οι κόρες της Μαρίας Ψαθά, Λένα (αριστερά) και Λίζα Νίτσου (δεξιά). Στη μέση η εγγονή της Μαρίλη στην οποία η Μαρία Ψαθά έδωσε το όνομά της.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας με την κόρη της Μαρίας Ψαθά Λένα Νίτσου και τη συγγραφέα Ρούλα Καρακατσάνη, σύζυγο του αξέχαστου πρωταγωνιστή των έργων του Ψαθά Θύμιου Καρακατσάνη.

Νταίζη Λεμπέση, Βάσια Παναγοπούλου, Πάνος Αμαραντίδης, Λένα Νίτσου, Πάνος Κατσαρίδης (παραγωγός του «Παλλάς»), Τάκης Ζαχαράτος και όρθια η Αθανασία Τσουμελέκα, Ολυμπιονίκης και ηθοποιός.

Ο αρθρογράφος- εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, η συγγραφέας Σοφία Χαφουσίδου και η Πρόεδρος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Έφη Μαυροπούλου.

Ο παραγωγός του «Παλλάς» Πάνος Κατσαρίδης που ανέβασε τη «Μαντάμ Σουσού», ο Τάκης Ζαχαράτος που πρωταγωνίστησε στη «Χαρτοπαίχτρα» και ο σκηνοθέτης του «Ξύπνα Βασίλη», Άρης Μπινιάρης.

Οι ηθοποιοί των έργων του Ψαθά, Μαρία Ιωαννίδου, Ελένη Φιλίνη, η Λένα Νίτσου κόρη της Μ. Ψαθά, ο Πάνος Ρωμανίδης και Σταύρος Νικολαΐδης.

Νταίζη Λεμπέση, Βάσια Παναγοπούλου, Πάνος Αμαραντίδης.

Η ζωή και το έργο της Μαρίας Ψαθά

Η Μαρία Ψαθά, αγαπημένη μητέρα του Οδυσσέα, της Λένας και της Λίζας και γιαγιά της Μαρίλης και της Έλλης, φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ανήσυχο πνεύμα της την ώθησε από τα νεανικά της χρόνια στη δημοσιογραφία με άρθρα της στον «Ταχυδρόμο» και στο «Βήμα» και μετά τη γέννηση των τριών παιδιών της στον εμπορικό τομέα όπου διέπρεψε ως διευθύντρια πωλήσεων πετρελαίου στον Όμιλο Γιάννη Λάτση.

Μετά τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Δημήτρη Ψαθά αφιερώθηκε στη διάδοση του έργου του και διοργάνωσε εκατοντάδες αφιερωματικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βραδιές στις οποίες τίμησε τους σπουδαίους πρωταγωνιστές των έργων του Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θύμιο Καρακατσάνη, Άννα Παναγιωτοπούλου με τα Αναμνηστικά Μετάλλια Ψαθά που τα προσέφερε στη μνήμη του.

Η Μαρία Ψαθά συνεργάστηκε με πολλούς θεατρικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες για την παρουσίαση των διαχρονικών έργων του πατέρα της όπως χαρακτηριστικά πιο πρόσφατα για τη θρυλική «Μαντάμ Σουσού» που ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 2018 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνίστρια τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, με το «Ξύπνα Βασίλη» που παίχτηκε στο «Εθνικό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Γάλλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και με το «Ζητείται Ψεύτης» που ανέβηκε το 2019 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη κ.ά.

Οι κόρες της Μαρίας Ψαθά Λένα και Λίζα Νίτσου, έχοντας στη μέση τη Μαρίλη εγγονή της Μαρίας Ψαθά και στα δεξιά τον κοσμηματοπώλη Αντώνη Βουράκη που έχει πρωταγωνιστήσει με την ερασιτεχνική ομάδα των αποφοίτων του Κολεγίου σε έργο του Ψαθά.

Μαζί με την κόρη της Λένα Νίτσου ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» από τον οποίο κυκλοφόρησαν τα Άπαντα του Δημήτρη Ψαθά, ανάμεσά τους τα αγαπημένα του βιβλία «Μαντάμ Σουσού», «Η Θέμις έχει Κέφια», «Η Θέμις έχει Νεύρα», «Ζητείται Ψεύτης», «Ξύπνα Βασίλη», «Φον Δημητράκης», «Φωνάζει ο κλέφτης, και οι συλλογές χρονογραφημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε βιβλίο μετά τον θάνατο του Δημήτρη Ψαθά με τους τίτλους «Στο καρφί και στο πέταλο», «Στου κουφού την πόρτα» και «Το εύθυμο καρνέ» καθώς και το επικό ιστορικό-αυτοβιογραφικό χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -