Μαρία Προϊστάκη: Να νικάμε τις δυσκολίες και να ξανασηκωνόμαστε

Με αφορμή αυτή τη δύσκολη – από κάθε άποψη – χρονιά, το Catisart.gr δίνει τον λόγο σε καλλιτέχνες που μιλούν για όσα έχασαν, για όσα κέρδισαν και για όσα περιμένουν.
Μας μιλούν για θέματα που τους ενόχλησαν ή τους συγκίνησαν, για γεγονότα που τους πίκραναν, τους εξόργισαν ή τους έδωσαν χαρά.
Εκμυστηρεύονται τις απογοητεύσεις ή τις ελπίδες τους και τέλος εκθέτουν διαφωνίες, σκέψεις, ιδέες και προτάσεις…

Γράφει η Μαρία Προϊστάκη

ΕΧΑΣΑ

Τη χρονιά που πέρασε έχασα τον ύπνο μου, τη χαρά μου, την ηρεμία μου ακούγοντας όλες αυτές τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές στο θέατρο. Στεναχωρήθηκα, θύμωσα, κάποιες φορές σοκαρίστηκα και σε κάποιες περιπτώσεις ένιωσα ένα αίσθημα δικαιοσύνης.
Έχασα τη δουλειά μου, βρισκόμουν σε πρόβες για το ανέβασμα παράστασης μέσα στο Νοέμβρη, όλα ήταν έτοιμα για πρεμιέρα και μετά ήρθε η καραντίνα.
Κάποιες φορές έχασα την αισιοδοξία μου για το πότε θα τελειώσει η πανδημία και το πότε θα επιστρέψει η ζωή μας και η δουλειά μας σ’ αυτή την περιβόητη κανονικότητα. Σ’ αυτό τουλάχιστον που ξέραμε ως κανονικότητα ένα χρόνο πριν.
Πρόσφατα έχασα τη γιαγιά μου στην Κρήτη χωρίς να μπορώ να παρευρεθώ στην κηδεία της. Μαζί μ’ αυτήν χάθηκε κι ένα κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας, των καλοκαιριών, της ανεμελιάς. Είναι κάτι σαν τέλος εποχής κι αυτό.

 

 

ΚΕΡΔΙΣΑ

Μέσα στη χρονιά που πέρασε ασχολήθηκα πιο ενεργά με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση γύρω μου και με το Σωματείο μου. Εκεί νιώθω ότι κέρδισα.
Κέρδισα ένα κομμάτι του εαυτού μου πολύ σημαντικό που για διάφορους λόγους παρέμενε για κάποιο καιρό ανενεργό.
Κέρδισα ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, πιστεύουμε σε ένα καλύτερο, πιο συλλογικό και πιο ασφαλές αύριο για το επάγγελμα μας και προσπαθούμε γι’ αυτό. Ήρθαμε κοντά μέσα σε αυτή τη συγκυρία της απομόνωσης και της απομάκρυνσης και αισθάνθηκα ανακούφιση, ζεστασιά, αισιοδοξία, ελπίδα και περηφάνια για τους συναδέλφους μου. Και γι’ αυτούς και για όσους βγήκαν μπροστά με τις καταγγελίες τους και για όσους αγκάλιασαν τους καταγγέλλοντες. Ήταν το φως που εξισορρόπησε όλο αυτό το αναγκαίο σκοτάδι που αναδύθηκε για να μας κάνει να έρθουμε πιο κοντά, να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο και να βάλει ένα φρένο στην ατομικότητα που μαστίζει το επάγγελμα μας. Μια ατομικότητα που σε κάνει να νιώθεις υπέρμετρα σπουδαίος και απόλυτα απροστάτευτος και μόνος.
Πρόσφατα συμμετείχα στην παράσταση «start-21» με οδηγό-σκηνοθέτη-συνεργάτη-άνθρωπο που σου βγάζει τον καλύτερο σου εαυτό, την Ελένη Ευθυμίου και ήταν μια από τις πιο δυνατές και συγκινητικές θεατρικές εμπειρίες που είχα έως τώρα. Συνομιλούσα και έπαιζα με ανθρώπους σε διάφορα μέρη του κόσμου, άλλοι από θέατρα άλλοι από σπίτια με κοινό παρονομαστή την καραντίνα και τη μητρότητα. Είμαι ευγνώμων και πολύ κερδισμένη.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ

Περιμένω το δεύτερο παιδί μου. Άρα περιμένω το καλό, το θαύμα, το φως, την κάθαρση, την ελπίδα.
Υπάρχει μια διαφήμιση για μπισκότα που έχει το μότο «ένας κόσμος γεμάτος καλοσύνη». Όποτε τη βλέπω σκέφτομαι πόσο πολύ θα ήθελα αυτή η φράση να είναι αλήθεια. Πόσο θα ήθελα να ζω σ’ ένα τέτοιο κόσμο και πόσες φορές αφελώς βλέπω τον κόσμο έτσι. Η ψυχολόγος μου μού λέει ότι πρέπει να φύγω απ’ αυτή την ψευδαίσθηση για να μην πληγώνομαι συνεχώς.
Οπότε εντάξει περιμένω και σκοτάδι και πισωγυρίσματα και δυσκολίες αλλά εύχομαι να είμαστε λίγο πιο πολύ – και πιο πολλοί – μαζί και η δύναμη μας να πολλαπλασιάζεται ώστε να νικάμε τις δυσκολίες και να ξανασηκωνόμαστε σοφότεροι και ευγνώμονες για ό,τι περάσαμε έχοντας χάσει κάτι αλλά έχοντας κερδίσει κάτι σημαντικότερο.

***

 

 

*Μόλις ολοκληρώσαμε με την Ελένη Ευθυμίου την συμμετοχή μας στην παράσταση «start-21» , μια συνεργασία μεταξύ Ελβετίας, Ελλάδας, Σκωτίας και Κονγκό με θέμα την καραντίνα και τη μητρότητα.
**Μέχρι το τέλος του 2021 θα παρουσιαστούν οι «Τρεις εκδοχές της ζωής» της Γιασμίνα Ρεζά στο «Θέατρο 104» και στο ΔηΠεΘε Κοζάνης σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου.
***Από τον Φεβρουάριο του 2022 θα παίζω σε ένα νέο ελληνικό έργο σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδούλου σε ένα θέατρο που αγαπώ πολύ με υπέροχους συνεργάτες.