26.6 C
Athens
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Πρόληψη, υπήρξε μία φορά στην Ιστορία: Στις 21 Οκτωβρίου 1988 όταν ο Μανώλης Πελοποννήσιος έσωσε 574 άτομα στο ναυάγιο του Jupiter σε 25′

Του Παναγιώτη Μήλα

Πρόληψη. Η αποτροπή, η λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση της εκδήλωσης δυσάρεστου φαινομένου. [Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γεωργίου Μπαμπινιώτη – Β’ Έκδοση, 2002, σελίδα 1484].

***

Η αγαπημένη λέξη – καραμέλα το καλοκαίρι του 2023, ήταν η λέξη: Πρόληψη.
Αφορμή; Οι καταστροφικές πυρκαγιές και στη συνέχεια οι επίσης δολοφονικές πλημμύρες.

Πυρκαγιές στην ανατολική και δυτική Αττική, το Λουτράκι, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τον Νομό Έβρου και σε άλλες περιοχές.

Πλημμύρες, δυο φορές στη Θεσσαλία με τους καταστροφικούς επισκέπτες Daniel και Elias.

Κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις καταστροφές χύθηκε άφθονο μελάνι με αναλύσεις επί αναλύσεων από Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκούς, Πολιτικούς -κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους αλλά και λαλίστατους «ξερόλες» του Διαδικτύου.

Η λέξη «Πρόληψη» έλιωσε στο στόμα τους, έλιωσε στα πληκτρολόγιά τους, έλιωσε σε κείμενα – σεντόνια χωρίς αρχή και τέλος, έλιωσε μόνο και μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των θυμάτων που μέτραγαν και μετράνε ακόμα τις πληγές τους.

***

Ο Μανώλης Πελοποννήσιος (17 Μαρτίου 1940 – 23 Οκτωβρίου 2014) με το επιχειρησιακό σχέδιο πρόληψης που εφάρμοσε εκείνο το σούρουπο του 1988 έσωσε 574 άτομα μέσα μόνο σε 25 λεπτά…

Όμως όλοι οι παραπάνω δεν θα χρειαζόταν να μιλούν και να γεμίζουν ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό χρόνο ή σελίδες επί σελίδων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αν είχαν μελετήσει λίγο τις ελληνικές εφημερίδες μόλις πριν από 35 χρόνια.

Αν είχαν διαβάσει, θα είχαν μάθει τι συνέβη την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 1988.
Εκείνη την ημέρα η λέξη «Πρόληψη» βρήκε το πραγματικό της νόημα για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Μια και μοναδική φορά αλλά με ονοματεπώνυμο: Μανώλης Πελοποννήσιος.

***

Ένα θλιβερό περιστατικό συνέβη εκείνη την ημέρα ανοιχτά του Πειραιά αλλά ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε ναυτική τραγωδία χάρη σε έναν άνθρωπο: Τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πλοίαρχο Μανώλη Πελοποννήσιο.

Να υπενθυμίσω ότι τότε δεν είχαμε ακόμη κινητά τηλέφωνα. Μοναδικός τρόπος επικοινωνίας το τηλέφωνο…

Είχαμε όμως τον συγκεκριμένο άνθρωπο ο οποίος με ψυχή, μυαλό και πίστη με το που ανέλαβε τη θέση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά έφτιαξε δέκα σχέδια αντιμετώπισης πιθανών δυστυχημάτων.

Τα δέκα αυτά λεπτομερή σχέδια τα μοίρασε σε όλους τους υφισταμένους του με την εντολή να εφαρμόσουν εκείνο το σχέδιο που θα τους υποδείκνυε εκείνος, αν ποτέ η ανάγκη το απαιτούσε.

***

Το Jupiter πριν σαλπάρει εκείνο το απόγευμα της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου 1988.

… «τον Οκτώβριο του 1988 -δεν είχε γίνει ακόμη Αρχηγός του Λιμενικού – εκείνη την εποχή- ήταν λιμενάρχης Πειραιά. Τότε ένα ιταλικό φορτηγό πλοίο, το «Αντιντζέ» (της Grimaldi Siosa), πήγε και εμβόλισε το ελληνικό «Γιούπιτερ» (της Epirotiki Lines) που μόλις είχε ξεκινήσει για μια κρουαζιέρα με 412 μαθητές και μαθήτριες από την Αγγλία, 60 δασκάλους και 106 μέλη του πληρώματος, σύνολο 578 άτομα. Θυμάμαι ότι ήταν η εποχή που ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στο νοσοκομείο για εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Ήταν Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 1988. Είχε πέσει ο ήλιος 6:30 – 7:00 το απόγευμα όταν έγινε η σύγκρουση λίγο έξω από τον Πειραιά. Ο πατέρας μου ήταν στο γραφείο του. Το πλοίο βυθίστηκε μόλις μέσα σε είκοσι πέντε λεπτά, για να καταλάβετε τα χρονικά περιθώρια που είχε. Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πότε πρόλαβε!

Η υπεύθυνη για τη διοργάνωση της τελετής Julia King ανάβει ένα κερί στη μνήμη του ενός δασκάλου Bernard Butt και της συμμαθήτριάς τους Vivienne Barley που χάθηκαν στο ναυάγιο του «Jupiter».

Μέσα σε αυτό το 25λεπτο, έφυγε από το γραφείο του, μπήκε σε μια μηχανοκίνητη βάρκα. Τότε δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, με τον ασύρματο δεν ξέρω τι έκανε, πώς κατάφερε και τα σώσανε όλα τα παιδιά εκτός από ένα, το οποίο το καημένο πρέπει να ήταν μέσα σε ένα ασανσέρ. Ήταν η μικρούλα Vivienne Barley.

Επίσης χάθηκε κι ένας δάσκαλος, o Bernard Butt. Δύο μέλη του πληρώματος, οι Βασίλης Ψωμάς και Θανάσης Γολεμάτης, δεν τα κατάφεραν. Τον πρώτο τον πρόδωσε η καρδιά του, ενώ είχε πέσει στη θάλασσα. Ο δεύτερος μπήκε σώος στο ρυμουλκό, αλλά, βρεγμένος όπως ήταν, γλίστρησε, χτύπησε στο κεφάλι και σκοτώθηκε»…

Ο μπαμπάς είχε κάνει το εξής:

-Είχε εκπαιδεύσει όλους τους υφιστάμενούς του, τους ψαράδες και τους ανθρώπους του λιμανιού σε υποθετικά σενάρια, ούτως ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι να μπορέσει να τους πει ότι «θα εφαρμόσουμε το σχέδιο τάδε» και να ξέρουν έτσι τι ακριβώς να κάνουν χωρίς καμία παρέκκλιση.

-Λοιπόν καταφέρανε μόνο μέσα σε 25 λεπτά να σώσουν 411 παιδάκια 9-11 ετών, 59 δασκάλους και 104 μέλη του πληρώματος, σύνολο 574 από τα 578 άτομα. Το διανοείστε; Η διάσωση των ναυαγών θεωρήθηκε ως η επιτυχέστερη επιχείρηση διάσωσης στα παγκόσμια ναυτικά χρονικά. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και δεν ξανάγινε δυστυχώς ποτέ μέχρι σήμερα. Έγινε μόνο χάρις στην πρόληψη με το σχέδιο διάσωσης που μπήκε σε εφαρμογή. Οι αγγλικές εφημερίδες βγήκαν την επόμενη μέρα χαρακτηρίζοντας ήρωες τους Έλληνες που πήραν μέρος σε αυτή την επιχείρηση. Η Βασίλισσα της Αγγλίας έστειλε πολεμικό πλοίο στην Ελλάδα. Σε τελετή έδωσαν τίτλο στον πατέρα μου και τον έκαναν Member of the British Empire»…

***

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην κυρία Σοφία Πελοποννησίου – Βασιλάκου (κόρη του Μανώλη Πελοποννήσιου), από θέμα που δημοσιεύθηκε στο catisart.gr το 2018 με τον τίτλο: «Μανώλης Πελοποννήσιος. Στάθηκε όρθιος…Έσωσε εκατοντάδες ψυχές»…

***

Όλα όσα έγιναν εκείνο το σούρουπο του Οκτωβρίου του 1988 αποδεικνύουν πως ΑΝ υπάρχει σχέδιο, ΑΝ υπάρχει μυαλό, ΑΝ υπάρχει ψυχή, τότε και μόνο τότε είναι δυνατόν να δοθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα. Αν όμως ακολουθούμε το σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας» τότε το μόνο που μας μένει είναι να κλαίμε κατόπιν συντριβής…

Εκείνη την ημέρα, για μια και μόνη φορά υπήρξε ΠΡΟΛΗΨΗ. Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ άλλοτε…

***

Στις 25 Οκτωβρίου του 2013, στην αγγλική πόλη Havering έγινε μια τελετή μνήμης για τα 25 χρόνια από τη βύθιση του «Jupiter». Εδώ, μερικά από τα παιδιά που σώθηκαν χάρη στην προσπάθεια του Μανώλη Πελοποννήσιου.

Ο Μανώλης Πελοποννήσιος κατάφερε μέσα σε μόνο 25 λεπτά να φέρει εις πέρας μια δυσκολότατη επιχείρηση διάσωσης και να σώσει τόσες ψυχές. Ας τη μελετήσουμε αυτή την επιχείρηση, ίσως μάθουμε κάτι περισσότερο.

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το παρελθόν ούτε έχουμε αυταπάτες. Η εξιδανίκευση του παρελθόντος όμως είναι αποτέλεσμα του φτωχού παρόντος. Σίγουρα, ούτε η απόρριψη ούτε η αποθέωση του παρελθόντος αποτελούν λύσεις. Ας σκεφτόμαστε πάντα τις γενναίες πράξεις ανθρώπων που έπραξαν το καλό, κι ας φωτίζουν τον δρόμο μας, στο παρόν και το μέλλον, αυτές οι αναμνήσεις προς παραδειγματισμό…

Αξίζει λοιπόν κάθε τιμή στη μνήμη του Μανώλη Πελοποννήσιου από την Ελλάδα …έστω και τώρα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μπορεί να το κάνει για να επιβραβεύσει εκείνον που εφάρμοσε και δίδαξε την ΠΡΟΛΗΨΗ με απόλυτη επιτυχία για μία και μόνη φορά στην ιστορία του τόπου μας. Είναι παράδειγμα προς μίμηση.

***

Μανώλης Πελοποννήσιος. Έσωσε 574 ψυχές κόντρα στις δυσκολίες

Ακολουθεί μια τηλεοπτική ανάμνηση από το ναυάγιο του Jupiter και την επιχείρηση διάσωσης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -