13.6 C
Athens
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Μανώλης Αγγελόπουλος. Τον ήθελε ο Μάνος Χατζιδάκις για το θρυλικό «Γαρίφαλο»

***

«Όσο αξίζεις εσύ», «Τα μαύρα μάτια σου», «Τσιγγάνας Γάλα», «Καλή τύχη», «Η διπρόσωπη», «Πήρε φωτιά η Καλαμαριά», «Τα φιλιά σου είναι φωτιά», «Φοβάμαι να γελάσω», «Δεν υπάρχει για μας χωρισμός», «Τη βαρέθηκε η ψυχή μου», «Ριχ’ τε στο γυαλί φαρμάκι», «Ανέβα στο τραπέζι μου»…

Μια ντουζίνα τραγούδια. Σε όλες αυτές τις επιτυχίες την πόρτα άνοιξε το …άγνωστο «Τρέξε στα τσαντίρια μάνα», όμως στην κορυφή τον οδήγησε η μοναδική «Μαγκάλα».

Κι όμως ένα τραγούδι έλειπε από τη χρυσή συλλογή του. Ήταν το «Γαρίφαλο στ’ αυτί» σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Όταν το «Γαρίφαλο» έγινε διάσημο το 1955 από τον Βασίλη Αυλωνίτη στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» ο Μανώλης Αγγελόπουλος δεν είχε κάνει ακόμα το ξεκίνημά του…

***

Πέρασαν πολλά χρόνια και κάποια στιγμή ο Μάνος Χατζιδάκις είπε σε συνέντευξή του ότι θα προτιμούσε να δώσει το «Γαρίφαλο» στον Μανώλη Αγγελόπουλο. Αυτό τελικά έγινε το 1975 τότε που ο Αγγελόπουλος έκανε ένα μεγάλο δίσκο με τον τίτλο «Μια φωτιά» και ερμήνευσε το αγαπημένο τραγούδι με τον Ορχήστρα του Αντώνη Πετρίδη.

***

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε σ’ ένα τσαντίρι στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, όπου ζούσε εκείνη την περίοδο η οικογένειά του, αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω.

Ήταν το πρώτο παιδί της μητέρας του Ερασμίας που τον γέννησε σε ηλικία 20 χρονών, και του πατέρα του, Ηλιακού Αγγελόπουλου. Είχε έναν μικρότερο αδελφό, τον Λεύτερη. Από παιδί γύρισε όλη την Ελλάδα μέσα σε ένα τροχόσπιτο. Ο γονείς του ήταν Αθίγγανοι. Ο μικρός Μανώλης τραγούδαγε στο μεγάφωνο του αυτοκινήτου πουλώντας την πραμάτεια, επειδή οι γονείς του ήταν πλανόδιοι πωλητές. Λόγω του χαμού του πατέρα του, σε ηλικία 13 ετών, προσπάθησε να βοηθήσει την οικογένειά του δουλεύοντας σε διάφορα κέντρα διασκέδασης κοντά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και στα Πετράλωνα, όπου έμενε με την οικογένειά του.

Με την προτροπή του εξαδέλφου του Ανέστου Αθανασίου, που έπαιζε μπουζούκι στην ορχήστρα του Στέλιου Καζαντζίδη και την ενθάρρυνση του λαϊκού συνθέτη Θεόδωρου Δερβενιώτη, που ενθουσιάστηκε με την ποιότητα της φωνής του, αποφάσισε στα 17 του να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι.

Μια «εθνική» ομάδα το 1964: Ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Μανώλης Χιωτης, η Μαίρη Λίντα, η Γιώτα Λύδια, η Ρία Κούρτη, ο Πάνος Γαβαλας, ο Στράτος Διονυσίου, η Πόλυ Πάνου και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Στα τέλη του 1956 άρχισε τις εμφανίσεις σε λαϊκό κέντρο του Χαϊδαρίου, δίπλα στον Στράτο Παγιουμτζή και τη Σωτηρία Μπέλλου. Την ίδια περίοδο ηχογράφησε το πρώτο του δισκάκι με το τραγούδι του Τόλη Εσδρά «Τρέξε στα τσαντίρια μάνα», που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Ακολούθησε η πρώτη ηχογράφηση το 1957. Στις αρχές του 1958 ήλθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία, που του άνοιξε τον δρόμο προς την κορυφή. Ήταν το ινδοπρεπές τραγούδι του Στράτου Ατταλίδη «Μαγκάλα», που ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 100.000 κομμάτια και αποτέλεσε το αντίπαλο δέος της «Μαντουμπάλας» του Στέλιου Καζαντζίδη.

Κατά τη δεκαετία του ’60 έγινε ευρύτερα γνωστός καθώς τραγουδούσε τραγούδια για τον προσφυγικό ελληνισμό και τα εξωτικά μέρη. Η μουσική του έχει επιδράσεις από την ελληνική λαϊκή μουσική, από τη μουσική των Ρομά και από την αραβική μουσική, και συγκεκριμένα το τσιφτετέλι.

Ήταν ο πρώτος που ανέδειξε το τσιφτετέλι στην Ελλάδα ενώ παράλληλα, παρότι έπεσε θύμα λογοκρισίας των ΜΜΕ λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής του, κατέχει ρεκόρ πωλήσεων στη δεκαετία του ’80 με το τραγούδι «Τα Μαύρα μάτια σου».

Συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Μητσάκης και άλλους και κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι τα τραγούδια «Τα μαύρα μάτια σου», «Τσιγγάνας Γάλα», «Όσο αξίζεις εσύ», «Καλή τύχη», «Η διπρόσωπη», «Πήρε φωτιά η Καλαμαριά», «Τα φιλιά σου είναι φωτιά», «Φοβάμαι να γελάσω», «Δεν υπάρχει για μας χωρισμός», «Τη βαρέθηκε η ψυχή μου», «Μολυβιά», «Ριχ΄ τε στο γυαλί φαρμάκι», «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Μαγκάλα», «Με τι καρδιά».

***

Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν κουμπάρος του Αγγελόπουλου.

Ο Αγγελόπουλος με τον Βασίλη Τσιτσάνη είχε και μια ιδιαίτερη εμπειρία όταν ο συνθέτης έφτιαξε ένα τραγούδι για τον «Παναθηναϊκό» τον Δεκέμβριο του 1963.

Με τον Μανώλη Χιώτη στο μπουζούκι ηχογράφησε το τραγούδι: «Παναθηναϊκέ μοντέρνα μου ομάδα, που σε λατρεύουν όλοι στην Ελλάδα, εσύ που βγαίνεις κάθε χρόνο νικητής, το καμάρι μας και ο πρωταθλητής… Εμπρός, εμπρός Παναθηναϊκέ, να την πάρουμε και σήμερα τη νίκη το πρωτάθλημα κι η δόξα σού ανήκει».
Μάλιστα, ο Τσιτσάνης και ο Αγγελόπουλος είχαν καλέσει όλη την ομάδα του Παναθηναϊκού στα γραφεία της Κολούμπια, δωρίζοντάς τους το δισκάκι των 45 στροφών.

***

Στο ενεργητικό του ο Αγγελόπουλος είχε δεκάδες εμφανίσεις σε κινηματογραφικές ταινίες και επιθεωρήσεις, ενώ πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, όπου υπήρχαν Έλληνες μετανάστες: Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Δυτική Γερμανία και Βέλγιο. Στις 19 και 20 Ιουνίου του 1983 ήρθε η καταξίωση με τις δύο συναυλίες του στο Θέατρο του Λυκαβηττού, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Δεν έλειψαν και τα επικριτικά – απαξιωτικά σχόλια από μερίδα του δημοσιογραφικού και πνευματικού κόσμου, που τον χαρακτήρισαν «τουρκόγυφτο» και «τσιφτετελιστή», αλλά και για τη μετάδοση αυτή της συναυλίας από την ΕΡΤ.

***

Η ζωή του Αγγελόπουλου είχε μια θεατρική διαδρομή γεμάτη ανατροπές. Μια ζωή με πάθη, λάθη, δημιουργίες συγκλονιστικές και εντάσεις. Μια ζωή στη διάρκεια της οποίας δέχτηκε ανηλεή πόλεμο από αυτούς που σήμερα [λόγω μόδας] κάνουν αγώνες κατά του ρατσισμού και κατά κάθε μορφής εκφοβισμού. Τότε όμως ο Αγγελόπουλος ήταν ο καλύτερος στόχος τους…

***

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος πέθανε ξαφνικά σε νοσοκομείο του Λονδίνου, εξαιτίας επιπλοκών από εγχείρηση καρδιάς (τριπλό μπάι-πας), στην οποία είχε υποβληθεί. Στην κηδεία του βρέθηκαν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες, προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον αποκαλούμενο βασιλιά των τσιγγάνων. Ήταν νυμφευμένος με την τραγουδίστρια Κωνσταντίνα, ενώ από τον πρώτο του γάμο με την επίσης τραγουδίστρια Αννούλα Βασιλείου είχε αποκτήσει τρία παιδιά, τη Μαρία (βαφτισιμιά του Στέλιου Καζαντζίδη), τον Ηλία και τον Στάθη Αγγελόπουλο, γνωστό λαϊκό τραγουδιστή.

***

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα, στις 8 Απριλίου 1939. Πέθανε στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου 1989 λόγω επιπλοκών της καρδιάς του. Είχε σπουδαία καριέρα στο λαϊκό τραγούδι, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Έπεσε θύμα εκφοβισμού λόγω της καταγωγής του…

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -