Μαρίνος Μαλισιάνος: Οι συνάδελφοι στα «Νέα» και στο «Βήμα» μας δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα για το αύριο…

Του Παναγιώτη Μήλα

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, διαβάζω στην εφημερίδα «Τα Νέα», στη σελίδα 43 και στη στήλη «Επιστολές» ένα κείμενο με την υπογραφή του δημοσιογράφου Μαρίνου Μαλισιάνου.

Ο δημοσιογράφος Μαρίνος Μαλισιάνος.

Η επιστολή απευθύνεται στον διευθυντή της εφημερίδας και έχει τον τίτλο: «Φωτοδότης και ελπιδοφόρος». Το δε κείμενο λέει τα εξής:

«Με το προσωπικό της εφημερίδας “Τα Νέα”, εξακολουθώ να νιώθω συνάδελφος, αν και διάγω, ως συνταξιούχος, την απαρχή της 8ης δεκαετίας της ζωής μου. Είχα την τιμή να εργασθώ, κάποτε για λίγο χρονικό διάστημα στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”. Ωστόσο, όντας επί δεκαετίες στο Εξωτερικό Δελτίο-Μεταφραστικό της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» και, τώρα πλέον, συνδρομητής επί κάποια χρόνια της ηλεκτρονικής μορφής των «Νέων», θα ήθελα να υπογραμμίσω τον θαυμασμό μου και να επιδοκιμάσω απολύτως τα όσα γράφουν οι συνάδελφοι στο σημερινό φύλλο για την επαίσχυντη στάση της κυβερνητικής μηχανής (στάση που φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται) απέναντι στο αποκαλούμενο «Συγκρότημα», δηλαδή στα «Νέα» και στο «Βήμα» ΒΗΜΑ και, προσωπικώς, στον σημερινό ιδιοκτήτη κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Η ικανοποίησή μου για το σθένος, την παρρησία, την ενάργεια, την τεκμηριωμένη απάντηση στα όσα κακόβουλα και χυδαία αναφέρει ο υποτακτικός του Μαξίμου για δύο από τα πιο ιστορικά φύλλα της χώρας, αλλά -και κατά παράβαση κάθε νομικής αρχής- για τον κ. Μαρινάκη, είναι απόλυτος. Και δεν πηγάζει μόνο από το σθένος των συναδέλφων, αλλά και από τη διαπίστωση ότι με αυτή τη στάση τα «Νέα», το «Βήμα» δείχνουν σε μας της «προκεχωρημένης ηλικίας» ότι Ναι! Υπάρχει ελπίδα για το αύριο της χώρας!!!
Μετά πάσης τιμής
Μαρίνος – Δημήτριος Μαλισιάνος
Υ.Γ. Δεν ξέρω (λέμε τώρα!..) αν είναι τυχαίο που μέχρι στιγμής δεν είδα κάποια καταδίκη αυτής της επαίσχυντης στάσης του Μαξίμου εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ…

 

***

 

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Τα Νέα”, της Τετάρτης 2 Μαΐου 2018.

 

Αφορμή για αυτή την επιστολή του συναδέλφου, έδωσε η …συμμετοχή της ελληνικής Κυβέρνησης στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, δια δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 30 Απριλίου, ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος σε μακροσκελείς τους δηλώσεις υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων και τα εξής:

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μέτωπο με τη συμμορίτικη ασυδοσία, την αυταρέσκεια και την προσβλητική για τη δημοκρατία αλαζονεία αυτού του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Η κυβέρνηση αυτή, λοιπόν, ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας.
Και ο κ. Μαρινάκης που διώκεται ποινικά από την ελληνική Δικαιοσύνη για βαρύτατες ποινικές υποθέσεις -και για εμπορία ναρκωτικών- ο κ. Μαρινάκης που ενορχηστρώνει με επαναλαμβανόμενα χυδαία και συκοφαντικά δημοσιεύματα την επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μαρινάκης που έχει μετατρέψει ένα ιστορικό συγκρότημα του ελληνικού τύπου σε σκουπιδότοπο, πρέπει να το βάλει αυτό καλά στο μυαλό του.
Ο στόχος του, βεβαίως, είναι προφανής αλλά του ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, ούτε ντιλάρει με επιχειρηματίες».

***

 

Στις σελίδες 2 και 3 του φύλλου της Τετάρτης 2 Μαΐου 2018, οι δημοσιογράφοι απαντούν στον υπουργό.

 

 

«Σκουπιδότοπος» λοιπόν για τον αρμόδιο υπουργό οι δύο εφημερίδες. Για τον χαρακτηρισμό αυτό δεν πήρε – μέχρι σήμερα, 10 Μαΐου 2018 – απάντηση από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Ευτυχώς οι συνάδελφοι στα «Νέα» απάντησαν (όπως βλέπετε παραπάνω) καταλλήλως στον υπουργό. Το ίδιο έκανε και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος με το εξής κείμενο στο «Βήμα»: «Το πώς αντιλαμβάνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ελευθερία του Τύπου αποδόθηκε πριν από 180 σχεδόν χρόνια από τον ποιητή Αλέξανδρο Σούτσο (1803-1863) με τους ακόλουθους παροιμιώδεις πλέον στίχους του:

«Είν’ ελεύθερος ο Τύπος φθάνει μόνο να μην βλάψεις / της Αρχής τους Υπαλλήλους / τους Κριτάς, τους Υπουργούς μας και των Υπουργών τους φίλους. Είν’ ελεύθερος ο Τύπος, φθάνει μόνον να μη γράψεις».

***

 

Γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου, ο οποίος στα 93 του χρόνια δίνει καθημερινά τη δική του μάχη.

 

Εδώ, να θυμίσω – ενδεικτικά – κάποιους από τους δημοσιογράφους που μας συντροφεύουν κάθε μέρα με τα γραπτά τους. Πρώτος απ’ όλους ο 93χρονος γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος ο οποίος σε καθημερινή βάση σχολιάζει την επικαιρότητα.

Ακολουθούν: Γιάννης Κ. Πρετεντέρης, Βαγγέλης Λιαλιούτης, Μιχάλης Μητσός, Κώστας Σκλαβενίτης, Πέπη Ραγκούση, Κώστας Ντελέζος, Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, Καρολίνα Παπακώστα, Ηλίας Κανέλλης, Περικλής Δημητρολόπουλος, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Άννα Καραβοκύρη, Ηλίας Γεωργάκης, Μαρία Βουργάνα, Θανάσης Θ. Νιάρχος, Κώστας Κοφινάς, Βασίλης Σκουντής, Κώστας Καίσαρης, Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος, Τάσος Μαντικίδης, Δημήτρης Χόνδρος, Έλενα Φυντανίδου, Νίκος Χασαπόπουλος, Λένα Παπαδημητρίου, Κοσμάς Βίδος, Ζώης Τσώλης, Αντώνης Καρπετόπουλος, Μαίρη Αδαμοπούλου, Άρης Ραβανός και δεκάδες άλλοι.

Όλοι αυτοί και δεκάδες άλλοι έδωσαν τη μάχη για να παραμείνουν βιώσιμες οι δύο ιστορικές εφημερίδες που σήμερα τις αποκαλεί «σκουπιδότοπο» ο εκπρόσωπος της αριστερής κυβέρνησης.

 

***

Αλέξανδρος Σούτσος. Κωνσταντινούπολη 1803 – Σμύρνη 1863.

Κλείνοντας παραθέτω ολόκληρο το κείμενο του Αλέξανδρου Σούτσου για την ελευθερία του Τύπου:

«Ενας γερουσιαστής μας με το στόμα γελαστό, / Σούτσ’ ελεύθερε, με είπε, συχαρίκια σε ζητώ. / Πρόβαλα υπέρ του Τύπου δεκαπέντε άρθρα νόμου / κατ’ αυτό το σχέδιό μου. / Είν’ ελεύθερος ο Τύπος φθάνει μόνο να μη βλάψεις / της Αρχής τους υπαλλήλους, / τους Κριτάς, τους Υπουργούς μας και των Υπουργών τους φίλους. / Είν’ ελεύθερος ο Τύπος φθάνει μόνον να μη γράψεις. / Έχω ένα αδελφό μου Έκτακτον Διοικητήν / κι έναν πρωτεξάδελφόν μου στο Πρωτόκολλον Κριτήν / κι εγώ ένα κοκαλάκι σε μια κόχη γλυκογλείφω, / πλην τον Τύπον τον λατρεύω, / κατ’ αυτού δεν δίδω ψήφον. / Είν’ ελεύθερος ο Τύπος φθάνει μόνο να μη βλάψεις. / Ένας μου συνάδελφος/ όπου έχει κάποιον λόγο να σιχαίνεται το φως, / φώναζε κατά του Τύπου, φώναζε με στόμα τόσο! / Ίδρωσα τον Εωσφόρο, ίδρωσα ν’ αποστομώσω… / Στο εξής κάθου και γράφε. Κάθου και κοπάνιζέ μας, / τραγουδάκια τύπωνέ μας. / Ο,τι πράγμα δεν σ’ αρέσει κι όποιον άνθρωπο θελήσεις / ημπορείς να σατιρίσεις. / Τι λοιπόν φυλάγεις! Πάρε το κονδυλομάχαιρό σου, / κονδυλάκια κόψε. Βάλε το χαρτί στο γόνατό σου./ Κόκκινη μελάνη θέλεις; Με την κόκκινη αρχίνα. / Απ’ το κόσκινο όλα πέρνα και κανένα μη προσκύνα».