33.8 C
Athens
Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
 

«Για να επιτελεσθεί η ΛΥΣΙΣ, οι άνεμοι πρέπει να είναι ευνοϊκοί»…

***

Η νέα ημερομηνία της περφόρμανς «ΛΥΣΙΣ» της Μαίρης Ζυγούρη είναι Κυριακή 18 Σεπτέμβριου 2022.

Η εικαστική καλλιτέχνις Μαίρη Ζυγούρη γράφει σχετικά:

Κατά την πολύχρονη ενασχόληση και έρευνά μου πάνω στις εικαστικές πρακτικές της Ιδιοτοπικής Επιτέλεσης (site specific performance), αντιμετωπίζω τις ιδιαιτερότητες και τα όρια του κάθε επιλεγμένου χώρου, με άξονα τη δημιουργία ενός πλαισίου ώστε να υποδεχθεί την καλλιτεχνική δράση.
Κάθε φορά πέρα από την επιτελεστική δράση που έχει δομηθεί σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, η ενεργή συμμετοχή του κοινού είναι αναπόσπαστο μέρος του έργου. Κύριο μέλημά μου κάθε φορά είναι να διαμορφώσω έναν ελεύθερο και ασφαλή χώρο που θα μας ενώσει. Μέλημα και φροντίδα μου αποτελεί πάντα η διασφάλιση των κατά περίπτωση καλυτέρων συνθηκών συμμετοχής στην καλλιτεχνική πράξη.
Το πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ» στο Αμφιαράειο είναι ιδιο-τοπικό (site-specific), με βασικό άξονα τον υπάρχοντα φυσικό αρχαιολογικό χώρο. Ένα μήνα τώρα, κατά την ερευνά μου και ανάπτυξη του πρότζεκτ μαζί με τους συνεργάτες μου, παρακολουθώ και βιώνω καθημερινά, την αλλαγή του τοπίου. Παράλληλα αντιλαμβάνομαι τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών, έτσι όπως εγγράφονται στον αρχαιολογικό χώρο.

Το Αμφιάρειο είναι ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος, όχι βιτρίνας, μακριά από την τουριστικοποίηση των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων. Αποτελεί πραγματικότητα, ότι η πλειονότητα των επισκεπτών που προσελκύει είναι ήδη εξοικειωμένοι με την ταυτότητα του χώρου.
Ανήκει στην κατηγορία των μνημείων που κλείνουν στις 3.30 μ.μ., διαθέτει μικρό αριθμό προσωπικού και η λειτουργία του εξαρτάται από την ιδία του την επισκεψιμότητα, με συνέπεια την περιορισμένη κάλυψη των αναγκών συντήρησης και φροντίδας του περιβάλλοντος χώρου, και τη μη δυνατότητα χρήσης του χώρου πέρα των προκαθορισμένων ωραρίων.
Η προγραμματισμένη εκδήλωση «ΛΥΣΙΣ» για την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022, συμπεριλαμβάνει την περιήγηση τόσο των καλλιτεχνών όσο και των θεατών σε όλη την έκταση του επισκέψιμου χώρου του μνημείου. Έρχεται όμως αντιμέτωπη, τόσο με τις καιρικές προβλέψεις (αναμένεται βροχή Σάββατο 11 μέχρι Κυριακή 12 Ιουνίου) που θα καθιστούν αδύνατη την παραμονή στον χώρο, όσο και με την αδυναμία έγκαιρης αποκατάστασης της ασφαλούς προσβασιμότητάς του.
Οι ελεύθεροι χώροι του μνημείου δεν έχουν ακόμη αποψιλωθεί, με αποτέλεσμα ο χώρος να εμφανίζει οργιώδη βλάστηση (πόσω μάλλον μετά τη βροχή) γεγονός που καθιστά την περιήγηση σε αυτόν, αν όχι αδιάβατη, σίγουρα δύσβατη και οπωσδήποτε μη ασφαλή.
Με βαθιά επίγνωση της ευθύνης μου, λαμβάνω υπ’ όψιν μου τις παρούσες δυσχερείς αντικειμενικές συνθήκες και θεωρώ σημαντικότερο τη μετάθεση της ημερομηνίας πραγματοποίησης της δημόσιας περφόρμανς «ΛΥΣΙΣ» ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τη φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου και να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για όλους μας.

Κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους του χώρου, η νέα ημερομηνία της περφόρμανς «ΛΥΣΙΣ» είναι Κυριακή 18 Σεπτέμβριου 2022.
Ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση, δεσμευόμενη για την εξέλιξη και ολοκλήρωση του πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ» στο Αμφιάρειο».

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Λύσις»
Περφόρμανς

Σύλληψη / Ιδέα / Σκηνοθεσία: Μαίρη Ζυγούρη
Περφόρμερ: Μαίρη Ζυγούρη, Άννα Τζάκου, Δημήτρης Τσιάμης
Επιστημονικός συνεργάτης: Νένα Σαμιώτη
Βιντεοσκόπηση/ Καταγραφή: Παναγιώτης Ίσαρης
Φωτογραφίες: Ζαφείρω Βλάχου
Επικοινωνία/Γραφείο Τύπου: Χρύσα Ματσαγκάνη, Μάνος Νομικός
Διοργάνωση: Polus Collective

***

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρα Έναρξης: 12:00 μεσημέρι
Διάρκεια: 60 λεπτά
Είσοδος Δωρεάν
Εισιτήριο μόνο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, 3 ευρώ

***

Αμφιάρειο Ωρωπού
47χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 5 χλμ. από την παραλία Καλάμου Ωρωπού
Δρομολόγια ΚΤΕΛ Ανατολικής Αττικής στο Πεδίον του Άρεως, επί της οδού Μαυροματαίων & Ιουλιανού.

***

Με την προσωρινή παραχώρηση του χώρου από το Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων / Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ
Υπό την Αιγίδα του Museo Castro Mediano, Lecce, Ιταλία
Με την υποστήριξη του Δήμου Ωρωπού

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art