Cat Is Art

Λύκειο των Ελληνίδων: Η καραντίνα έδωσε έμπνευση για μια «ειδική συλλογή» ενδυμάτων της πανδημίας

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων είχε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια «ειδική συλλογή» από την εποχή της πανδημίας.
Ως φορέας διάσωσης και ανάδειξης της ιστορίας του ενδύματος, το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου συγκεντρώνει αντικείμενα και μαρτυρίες από αυτή τη δύσκολη περίοδο που θα διαφυλαχθούν και θα γίνουν αντικείμενο μελέτης και επιστημονικών αναγνώσεων για τις επόμενες γενιές.

Άλλωστε η τήρηση αρχείων και η διατήρηση τεκμηρίων από την πρόσφατη Ιστορία είναι μέρος της αποστολής κάθε μουσείου. Στόχος είναι η δημιουργία μιας «τράπεζας μνήμης» σε πραγματικό χρόνο, με σεβασμό στο γεγονός ότι υπάρχουν αντικείμενα που δεν μπορούν στην παρούσα φάση να συλλεχθούν, καθώς και πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται ενόσω ακόμη ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί.

Εσείς τι θα συλλέγατε εάν σχεδιάζατε μια έκθεση για την περίοδο της πανδημίας που να εξιστορεί και να αποκαλύπτει πώς η νέα πραγματικότητα και η κοινωνική απόσταση έχουν αλλάξει την καθημερινή ζωή, την ένδυση, ακόμη και τη μόδα και τι τελικά θα εκθέτατε;

 

Γυναικείες και ανδρικές μάσκες προστασίας που φέρουν την υπογραφή: Vassilis Emmanuel Zoulias αποτελούν τα πρώτα αποκτήματα που θα ενταχθούν στη νέα «ειδική συλλογή» του Μουσείου για την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19). Το Λύκειο – στην ανακοίνωσή του – ευχαριστεί θερμά τον Βασίλη Ζούλια για την ευγενική προσφορά.

Αυτή την ερώτηση θέτει το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων και κάνει παράλληλα μια ενδεικτική αναφορά για αντικείμενα που θέλει να συγκεντρώσει:

– Αντικείμενα – ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός – ενδύματα και αξεσουάρ με μηνύματα (statements) – ενδύματα και αξεσουάρ (ακόμη και αυτά που δεν φοριούνται) που έγιναν «μόδα». Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για παράδοξες, αυτοσχέδιες επινοήσεις που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της κοινωνικής απόστασης. Είδη ρουχισμού που συνδέθηκαν αναπόσπαστα με τη νέα πραγματικότητα και έχουν αποκτήσει άλλη χρήση ή έχουν φορτιστεί με νέο νόημα. Ενδύματα ή κοσμήματα που κατασκευάστηκαν αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο κατά την περίοδο της καραντίνας και του εγκλεισμού. Τέλος ενδύματα που μπορεί να σχετίζονται με τραυματικές εμπειρίες νοσούντων από τον ιό και συνδέονται με βιώματα ανθρώπων από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

– Απεικονίσεις – φωτογραφίες από εργαστήρια μοδιστρικής ή άλλους χώρους παραγωγής που δραστηριοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Σκίτσα και κάθε μορφής έργα τέχνης που «σχολιάζουν» την επικαιρότητα, πάντα σε συνάφεια με τη συλλεκτική πολιτική του Μουσείου (δεκτά και σε ψηφιακή μορφή).

– Εφήμερα – αφίσες, ανακοινώσεις, συσκευασίες καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης που αντανακλούν τη δημόσια επικοινωνία και «διαχείριση» της νέας πραγματικότητας, σχετικά με τη νόσο COVID-19 (και σε ψηφιακή μορφή).

 

***

Ενδιαφέρουν επίσης πληροφορίες και μαρτυρίες όπως…

 

-Πώς αλλάξαμε τον τρόπο ντυσίματός μας: τι φορούσαμε για να πάμε στην εργασία μας ή κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας; Τι φορούσαμε για να φροντίσουμε έναν ασθενή; Τι αλλάξαμε στη δική μας καθημερινή φροντίδα κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων; (π.χ. κόμμωση).

 

***

 

Η επικοινωνία με το Μουσείο για «υλικό» που εκτιμάται ότι μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτή την «ειδική συλλογή», γίνεται με αποστολή μηνύματος στο messenger του Μουσείου

 

ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ” ΤΟ FACE BOOK ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

 

ή με e-mail στο

 

museum@lykeionellinidon.gr

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΛύκειο των Ελληνίδων: Η καραντίνα έδωσε έμπνευση για μια «ειδική συλλογή» ενδυμάτων της πανδημίας

Related Posts