Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Το θεωρώ ευλογία να μπορείς να παρακολουθείς τέτοιες παραστάσεις, όπως το «ΙRAQ – Εννέα τόποι επιθυμίας», που παρουσιάζεται στο θέατρο VAULT, σε σκηνοθεσία Μαρίας Τσαρούχα. Σε γοητεύει η δύναμή του και κυρίως το γεγονός ότι υποβόσκουν αισθήματα και καταστάσεις αξιοπρέπειας, οράματα για έναν καλύτερο κόσμο.
Το έργο αποτελεί εξιστόρηση της ζωής εννέα Ιρακινών γυναικών, με κάδρο τους δύο πολέμους στον Κόλπο και εμβαθύνει στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, σε μια χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου.
H συγγραφέας Heather Raffo συνάντησε, επέλεξε και πρότεινε. Είχε σκοπό να γράψει ένα έργο για την ιρακινή ψυχή, κάτι που θα μας ενημερώνει και θα διαφωτίζει τις εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση, ωστόσο αυτό που συνέγραψε απευθύνεται εξίσου και στη δυτική ψυχή. Προσεγγίζει την ψυχή κάθε γυναίκας, όποια κι αν είναι η καταγωγή της, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ζει.
Πρόκειται για ένα υπόδειγμα γραφής, που το περιοδικό «New Yorker», το περιέγραψε ως «ένα παράδειγμα πως η τέχνη είναι δυνατόν να ανοικοδομήσει τον κόσμο». Η τέχνη δίνει ζωή και επανατοποθετεί αξίες και αρχές ξεχασμένες. Κι αλίμονο αν στον αιώνα μας παραιτούμεθα από τα δικαιώματά μας στη ζωή.
Οι μονόλογοι του έργου συνθέτουν ένα πολύχρωμο, ευφυές και λαμπερό δημιούργημα της γυναικείας μοναχικότητας και αναζήτησης σε «τρομακτικούς» καιρούς. Το έργο είναι η αληθινή ερμηνεία που σκιαγραφεί την πραγματικότητα των Ιρακινών γυναικών της Μέσης Ανατολής, έτσι όπως δεν τις έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.
Οι χαρακτήρες, αν και βαθιά Ιρακινοί, μέσα από τα πάθη τους απαντούν στις ανησυχίες της Δύσης. Οι θεατές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παράσταση, αφού κάθε χαρακτήρας εξομολογείται απευθείας σε αυτούς σαν να είναι οι καλύτεροι φίλοι του.
Το κοινό βλέπει αυτές τις γυναίκες όχι ως «κάτι άλλο», κάτι ξένο, αλλά ακριβώς σαν τον εαυτό του. Ως θεατής ένιωσα ότι είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον τέχνης, σαν το θέατρο “Vault”, για να ζήσουμε τόσο τη φρίκη του πολέμου και τον παραλογισμό της μισαλλοδοξίας, όσο και το χιούμορ της απαντοχής, αλλά τελικά και να αντιμετωπίσουμε την παράσταση όχι απλώς ως μια παράσταση που περνά και φεύγει αλλά ως μια γιορτή της ζωής.
Το «ΙRAQ – Εννέα τόποι επιθυμίας» επίσης έχει να κάνει με τη γυναικεία δύναμη, και με το πόσο αναγκαίο στοιχείο είναι η δύναμη στη γυναίκα. Το υλικό προήλθε από τις ώρες που η Heather Raffo κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ιρακινών γυναικών. Είχε τις σωστές συντεταγμένες. Κατά το ήμισυ ήταν Ιρακινή, έτσι ώστε να της ανοιχτούν εύκολα, αλλά ήταν επίσης και Δυτική, έτσι ώστε να θεωρούν ότι μπορούν να εκφράσουν τους φόβους και τα μυστικά τους, που αλλιώς θα μπορούσαν να κριθούν πιο αυστηρά από κάποιον του πολιτισμού τους. Και το πιο σπουδαίο, είχε να μοιραστεί μαζί τους κάτι από τον εαυτό της.
Όπως αναφέρει η συγγραφέας Heather Raffo, «πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι χαρακτήρες είναι δεμένοι σε βάθος με τις καταστάσεις ως Ιρακινοί, ενώ ταυτόχρονα το πάθος τους μοιάζει να αντανακλά τα ενδιαφέροντα της Δύσης. Το έργο εκφράζει και την ανάγκη για δύναμη γένους θηλυκού…».
Οι γυναίκες στο «Εννέα τόποι επιθυμίας», πέρα από τα δεινά τους, μεταφέρουν ένα πάθος και μια τρέλα. Δεν πνίγουν αισθήματα κι επιθυμίες. Έχουν ευγένεια και υπερηφάνεια. Έχουν αίσθηση ευθύνης, δύναμη και πίστη. Δεν αφήνουν κανέναν να τις βγάλει από το δρόμο τους.
Η σκηνοθέτις Μαρία Τσαρούχα και οι ηθοποιοί Χάρις Συμεωνίδου, Έφη Μεράβογλου, Χριστίνα Δενδρινού, Έλενα Τυρέα, Δήμητρα Βαμβακάρη, Στέλλα Δρογγίτη, Δήμητρα Σύρου, κυριολεκτικά μεγαλουργούν σε αυτή την παράσταση.
Μια παράσταση αξιόπιστη, σε θαυμάσια μετάφραση Πέπης Μοσχοβάκου, μια παράσταση απλής καρδιάς, με στέρεες αιματώδεις αξίες, που μεταδίδει στο θεατή τη σοφία και τη βιοθεωρία της.
* Η θεατρική επιτυχία του off-Broadway «Ιraq – Εννέα Τόποι Επιθυμίας» της πολυβραβευμένης συγγραφέως Heather Raffo, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη θεατρική σκηνή του Πολυχώρου VAULT από το Δεκέμβριο του 2013, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα.
* Η παράσταση παρουσιάζεται με την υποστήριξη της Ιρακινής πρεσβείας.
* Η συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο σ’ ένα ταξίδι της στο Ιράκ τον Αύγουστο του 1993, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαγδάτη.
* Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Broadway τον Αύγουστο του 2003. Ταξίδεψε στο Εδιμβούργο και αργότερα ανέβηκε στο Bush Theater του Λονδίνου. Έχει περιοδεύσει σε Μάλτα, Τουρκία, Σουηδία, Γαλλία, Ιράκ, Αίγυπτο, Ισραήλ, Σκοτία, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και εξαιρετικές κριτικές.
* Πολυχώρος Vault: «Ιraq – Εννέα Τόποι Επιθυμίας» της Heather Raffo
* «ΙRAQ – Εννέα τόποι επιθυμίας»
Πρωτότυπος τίτλος: «9 parts of desire».
Συντελεστές
Συγγραφέας: Heather Raffo
Μετάφραση: Πέπη Μοσχοβάκου
Σκηνοθεσία: Μαρία Τσαρούχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καραβασίλη
Σκηνικά – κοστούμια: Πηνελόπη Συρογιάννη
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Φωτογραφικό υλικό: Νικολέττα Γιαννούλη
Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Τσαρούχα, Μαρία Καραβασίλη
Μουσική επεξεργασία: vls productions
Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις «BackUp»
Συμπαραγωγή: Art and Media Zone
Διανομή
Χάρις Συμεωνίδου
Έφη Μεράβογλου
Χριστίνα Δενδρινού
Έλενα Τυρέα
Δήμητρα Βαμβακάρη
Στέλλα Δρογγίτη
Δήμητρα Σύρου
Voice Off: Δημήτρης Πιατάς
Πληροφορίες
Ημέρες Παραστάσεων:
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ))
Πολυχώρος Vault
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
E-mail: [email protected]
https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1