24.5 C
Athens
Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ο «Κατάδικος» του Θεοτόκη από το “Οικείο Θέατρο”

Το “Οικείο Θέατρο” παρουσιάζει μόνο για τρεις παραστάσεις στο θέατρο «Εν Αθήναις» το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, «Κατάδικος».
Το “Οικείο Θέατρο” -μια ιδέα του Μίλτου Δημουλή– ιδρύθηκε το 2010 και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό να παρουσιάζει ολοκληρωμένες και άρτια δομημένες παραστάσεις κυρίως σε χώρους που δεν είναι αμιγώς θεατρικοί.
Το “Οικείο Θέατρο” βρίσκεται… όπου υπάρχουν άνθρωποι!
Στα δύο χρόνια δράσης έχει πραγματοποιήσει 90 παραστάσεις, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει 5.000 θεατές, κυρίως σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, εκκλησίες αλλά και σε θεατρικές σκηνές.
Οι παραστάσεις του “Οικείου Θεάτρου” στηρίζονται τόσο στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες έκφρασης των ανθρώπων που το απαρτίζουν, όσο και εκείνων που το φιλοξενούν, κάνοντας έτσι την κάθε παράσταση μοναδική.
Στην ουσία, το “Οικείο Θέατρο” ορίζεται από τη δύναμη της αδέσμευτης θεατρικής δημιουργίας.

Τρία χρόνια λειτουργίας

Συμπληρώνοντας λοιπόν τρία χρόνια λειτουργίας, οι άνθρωποι του “Οικείου Θεάτρου” διαπίστωσαν -ύστερα από το αίτημα πολλών φίλων και υποστηρικτών της προσπάθειας- ότι υπάρχει μία μεγάλη μερίδα θεατών που δεν διαθέτει τον κατάλληλο χώρο ώστε να φιλοξενηθεί μία παράσταση.
Έτσι, ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις του «Κατάδικου» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, στις 10, 17 και 24 Φεβρουαρίου του 2013 στο «Εν Αθήναις». Το “Οικείο Θέατρο” και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του Μίλτος Δημουλής είναι στη διάθεση του θεατρόφιλου κοινού στο 69.7777.1821 για πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Ο “Κατάδικος”

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή συγγράμματα του Κερκυραίου συγγραφέα, του σημαντικότερου εκπροσώπου της Επτανησιακής Σχολής και ενός από τους πλέον αξιόλογους Έλληνες πεζογράφους της περιόδου του 1900.
Η κεντρική ιδέα του έργου συνίσταται στην ανάδειξη της επίδρασης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην ανθρώπινη ύπαρξη: στον έρωτα, στη σύγκρουση της ίδιας της Ζωής με τον Θάνατο.
Το κοινωνικό περιεχόμενο και ο βασικός άξονας ανάπτυξης του “Κατάδικου” είναι οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοαντιλήψεις που εκφράζουν ο Τουρκόγιαννος και ο Πέπονας.
Ο πρώτος είναι κοινωνικά απόβλητος, ελάχιστος, πνευματικά ανεπαρκής και θρησκόληπτος. Όμως είναι αγαθός. Δεν μισεί, δεν φθονεί, δεν ζηλεύει. Αγαπάει, δουλεύει, εμπιστεύεται.
Ο Πέπονας είναι αδίστακτος. Δολοπλόκος και συκοφάντης. Κοινωνικά ευυπόληπτος. Και δολοφόνος.
Ο Θεοτόκης, με τον “Κατάδικο”, κατέδειξε πως η συνείδηση, βαθιά μέσα στο σκοτάδι της, κρύβει μια φλόγα. Η κατάδυση σε αυτή, η διαδικασία της εσωτερικής λύτρωσης, είναι προσωπικός αγώνας. Επώδυνος.

Συντελεστές

Θεατρική Διασκευή: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Μίλτος Δημουλής
Σκηνικά – Κοστούμια: Θεοδόσης Δαυλός
Μουσική: Τάσος Σωτηράκης
Φωτισμός: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Αρετή: Κατερίνα Μηλιώτη
Τουρκόγιαννος: Στέλιος Γεράνης
Μαργαρίτα: Ανδρομάχη Δαυλού
Πέτρος Πέπονας: Γιάννης Πολιτάκης
Γιώργης Αράθυμος, Κάης: Λευτέρης Τσάτσης
Δικαστής, Φύλακας: Μίλτος Δημουλής

* Στην παράσταση ακούγονται τρία τραγούδια που βασίζονται σε σονάτες του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.

Χρήσιμα

Θέατρο “Εν Αθήναις”
Ιάκχου 19, Γκάζι
Τηλ. 2103425170-6975620984
Κυριακές 10-17-24 Φεβρουαρίου
Ώρα 20.00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -