13.5 C
Athens
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

«Δέρμα», μια ολόκληρη νέα χώρα στο «Βυρσοδεψείο»

«Το δέρμα μου σε μεγέθυνση: πάνω του κατοικεί μια ολόκληρη νέα χώρα»

Η παράσταση «Δέρμα» της ομάδας OΔC Ensemble, μετά τη σημαντική απήχηση που είχε στο κοινό πέρσι, επιστρέφει για 12 μόνο παραστάσεις στο «Βυρσοδεψείο», από 21/05 – 09/06/2013.
Η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου, εμπνευσμένη από το  αυταρχικό κράτος – Λεβιάθαν του Hobbes, δημιουργεί μια site specific performance η οποία δομείται ως τρίπτυχο και αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους του “Βυρσοδεψείου”. Το «Δέρμα» δεν είναι μια κλασική παράσταση. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ενηλίκων, μια γιορτή, ένα «φόρος τιμής» στη μηχανιστική εργασία, τη μονοτονία και την απάθεια. Είναι μια ποιητική αλληγορία για την παρούσα κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας σε κρίση και της ανάπτυξης ενός πανίσχυρου εξουσιαστικού κράτους – Λεβιάθαν, ενός συντηρητικού δόγματος τραπεζών κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης σκέψης.

Η παράσταση περιλαμβάνει:
α) Δωρεάν βαρκάδα μέσα σε έναν παλιό βιομηχανικό κτίριο.
Απολαύστε τη μύηση στον Αχέροντα αλλά προσοχή: Μην πληρώσετε τον βαρκάρη μέχρι να σας περάσει απέναντι!
β) Για τους μυημένους, δωρεάν μαθήματα εκδοράς και επιπλέον επεξεργασίας ανθρώπινου δέρματος με δυνατότητα έμπρακτης συμμετοχής. 
γ) Σχόλιο για το ρόλο της τέχνης σε περίοδο κρίσης και το ρόλο της κρίσης σε περίοδο τέχνης.
δ) Προσωπική επαφή με τον Λεβιάθαν.
«Θα σε εκλιπαρεί για έλεος; Θα σου μιλήσει με λόγια ευγενικά;».
«Ποιος τολμά να ανοίξει τις πύλες του στόματός του που το περιφράσσουν τρομερά δόντια;».
«Δεν υπάρχει όμοιο του πάνω στη γη – ένα πλάσμα δίχως φόβο».
«Περιφρονεί τους αλαζόνες, βασιλεύει στους περήφανους».
ε) Γνωριμία με ένα Γερμανό μετανάστη.
στ) Έναν επικήδειο λόγο μέσα σε ένα dance club, όπου ως συγγενείς των νεκρών δέχεστε θερμά συγχαρητήρια και ευχές για την περαιτέρω εξέλιξή σας, συμμετέχοντας στον Ιστορικό Εορτασμό.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σεμέλη Χαβιάρα, Θωμάς Διάφας
Δραματουργία: Στάθης Γραφανάκης
Κίνηση: Βάλια Παπαχρήστου – Χριστίνα Σουγιουλτζή
Μουσική Σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Τέλις Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου
Ηθοποιοί: Adrian Frieling, Λευτέρης Ζημιανίτης, Άλκης Ζούπας, Άγγελος Καλίνογλου, Ευτυχία Κιουρτίδου, Νεφέλη Παπαδερού, Βάλια Παπαχρήστου, Νικόλας Στραυοπόδης, Εύα Αλεξανδρή – Φάκλαρη, Κοσμάς Χατζής, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου

Πληροφορίες

Σημαντική σημείωση: To «Βυρσοδεψείο», για τη διευκόλυνσή σας,  εξασφάλισε λεωφορείο χωρητικότητας 17 θέσεων το οποίο θα πραγματοποιεί δρομολόγιο, τις ημέρες των παραστάσεων, από τη στάση του μετρό «Ελαιώνας» προς το «Βυρσοδεψείο» στις 20.45 και μετά το τέλος της παράστασης επιστροφή πάλι στην ίδια στάση μετρό. Αναζητήστε το λεωφορείο «Βυρσοδεψείο».
Διεύθυνση: Ορφέως 174, Βοτανικός
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210.3453203
Παραστάσεις: Τρίτη (21/05, 28/05, 04/06), Παρασκευή (24/05, 31/05, 07/06), Σάββατο (25/05, 01/06, 08/06), Κυριακή (26/05, 02/06, 09/06)
Ώρα: 21:00
Είσοδος: Γενική είσοδος 10 €, Μειωμένο 5€

OΔC Ensemble και «Βυρσοδεψείο»

Η OΔC Ensemble ιδρύθηκε το 2002 από τη σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου και βασικά μέλη της είναι οι: Έλλη Παπακωνσταντίνου, Βάλια Παπαχρήστου και ο Andrian Frieling.
Η ομάδα αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, χορευτές, αλλά και  από ακτιβιστές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία κ.α.
Από το Μάρτιο του 2011, η OΔC Ensemble στεγάζεται στο δικό της χώρο, το «Βυρσοδεψείο», όπου παρουσιάζει δικές της παραγωγές αλλά και συμπαραγωγές.
Το «Βυρσοδεψείο», το οποίο υπήρξε το μεγαλύτερο βυρσοδεψείο των Βαλκανίων του 19ου αιώνα,  είναι ένα βιομηχανικό κτίριο το οποίο χάρη στις τεράστιες διαστάσεις του (2 όροφοι, 3.000 τετραγωνικών μέτρων στο σύνολο) και εξίσου το τεράστιο δυναμικό του,  έχει πλέον μετατραπεί σε μια πλατφόρμα για ανεξάρτητες εταιρείες που μοιράζονται το όραμα της OΔC Ensemble.

Στόχοι

Στόχοι της OΔC Ensemble είναι:
Nα αναπτύξει αυτόνομους τρόπους παραγωγής, προσφέροντας την εναλλακτική λύση μέσα στο ήδη καθιερωμένο σύστημα, με τη δημιουργία ενός δικτύου με άλλες θεατρικές και χορευτικές ομάδες που καλούνται να κάνουν πρόβες και να παρουσιάζουν τις δουλειές τους στο χώρο του «Βυρσοδεψείου».
Nα προκαλέσει, να προβληματίσει και, ιδιαίτερα σε περιόδους εθνικής αναστάτωσης, να σπάσει τα ταμπού και τις συμβάσεις στο θέατρο και να ανακαλύψει εκ νέου το ρόλο της Τέχνης.
Να δημιουργεί συνεχώς θεάματα και πολιτικά δρώμενα σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους.
Η OΔC Ensemble υποστηρίζεται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και έχει παρουσιάσει δουλειές της στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2002, στο Πανεπιστήμιο του Princeton στις ΗΠΑ, στην Όπερα του Καΐρου, στο LaMaMa E.T.C., NY στις ΗΠΑ, στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (Θερινή Ακαδημία), στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου, στις Διεθνές Συναντήσεις Αρχαίου Δράματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού των Δελφών, στο X-Dream Festival στην Κύπρος κ.α.

“Βυρσοδεψείο”

Στο “Βυρσοδεψείο” έχουν πραγματοποιηθεί:
16 νέες παραστάσεις θεάτρου και χορού, 7 μουσικά φεστιβάλ, 1 διεθνές φεστιβάλ χορού, 1 φεστιβάλ θεάτρου,  2 εικαστικές εκθέσεις, 3 μόνιμες πλατφόρμες για τα εργαστήρια που λειτουργούν όλο το χρόνο: εργαστήριο δραματουργίας, εργαστήριο performance,  τεχνικό εργαστήριο σκηνογραφίας.

Δίκτυο Εθελοντών και Ακτιβιστών στο «Βυρσοδεψείο»

Πρόκειται για ένα σύνολο ανθρώπων, ακτιβιστών, εθελοντών και καλλιτεχνών από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους (θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, ταινίες / βίντεο, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική). Στόχος τους είναι να εργαστούν από κοινού και να δημιουργήσουν μια «γέφυρα» ανάμεσα στην τέχνη και στον ακτιβισμό.
Μεταξύ άλλων, οι δραστηριότητες του δικτύου είναι η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, crowdfunding εκδηλώσεις (συναυλίες, παζάρια κ.λπ.), προκειμένου να υποστηρίξει ευαίσθητες κοινότητες, αλλά και να ενημερώσει τους Αθηναίους πολίτες σχετικά με τις δραστηριότητες άλλων ΜΚΟ με αντίστοιχο σκοπό.

Παραγωγές ΟΔC Ensemble

2012 και 2013: «Δέρμα»
Μία παράσταση / performance που αποδίδει “φόρος τιμής” στη μηχανιστική εργασία, τη μονοτονία και την απάθεια.
2012: «Κουαρτέτο Βόυτσεκ»
Μία performance πολιτικού περιεχομένου βασισμένη στο «Woyzeck» του Buchner’s. Παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο έκανε και την παραγωγή.
2012: «Ma vie De Chandelle» του Fabrice Melquiot
Μια παράσταση που εισήγαγε το ελληνικό κοινό στο θεατρικό έργο του Fabrice Melquiot. Παρουσιάστηκε στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Παραγωγή: Γαλλικό Ινστιτούτο και Low Budget Festival
2011: «Μετά»
Μία performance για την καταστροφή και της μετά αυτής εποχής μέσα από μια sight specific παράσταση. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Βυρσοδεψείο και προσκλήθηκε στο «International Festival for Theatre» που διοργανώθηκε στην πόλη του Erbil, την πρωτεύουσα της Ημιαυτόνομης Περιφέρειας του Κουρδιστάν, στο Ιράκ.
2010 – 2011: «Στην κουζίνα της Σύλβια Πλαθ»
Μια εικαστική performance βασισμένη στο ραδιοφωνικό έργο της Σύλβια Πλάθ «Τρεις γυναίκες» που μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παρουσιάστηκε σε Αθήνα («Συνεργείο», «Six Dogs»), Πάτρα («Λιθογραφείο») και σε Κύπρο (Ex-dreame Festival 2011).
2002 – 2009: Σειρά παραστάσεων βασισμένες στην Οδύσσεια του Ομήρου
* ODC (Ομήρου Οδύσσεια): Αφήγηση ολόκληρης της Οδύσσειας. Παρουσιάστηκε στο «XIV International Meeting of Ancient Drama, European Cultural Centre of Delphi», (7/7/2009), «Ομηριάδα», Χίος (7/8/2009),   «Αισχύλεια», Ελευσίνα (7/9/2009), «International Festival of Experimental Theatre in Cairo» (Αίγυπτος), «Θέατρο Άλεκτον» κ.α. Τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
* Ομήρου Οδύσσεια: Μια διαπολιτισμική παραγωγή με τη μέθοδο devised, η οποία έφερε στην επιφάνεια την καρδιά της Οδύσσειας του Ομήρου και τη συνέδεε με το σύγχρονο κοινό. Παρουσιάστηκε στο LaMaMa E.T.C., NY (Ηνωμένες Πολιτείες) (1/3/2002 – 18/4/2002)
* ODC… After Homer Volume I, episodes V-IX of the Odyssey: Παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Παρουσιάστηκε στην Όπερα του Καΐρου (7, 8/5/2002), με την υποστήριξη του Hellinic Foundation. Μία multimedia παραγωγή για 1 ορχήστρα, 3 χορευτές και 5 ηθοποιούς.
* ODC… After Homer Volume II, episodes IX-XX of the Odyssey με την υποστήριξη του Arts Council της Αγγλίας. Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2002, C Venue (31/7/2002 – 25/8/2002) (UK) και στο Hoxton Hall Theatre, Λονδίνο (UK) (1/4/2002 – 30/4/2002).
* ODC… After Homer Volume III, episode X με την υποστήριξη του Hellenic Foundation. Παρουσιάστηκε στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και  στην Αίγυπτο (22/10/2002 και 23/10/2002).
* ODC… After Homer Volume III: Διάφορα επεισόδια/αποσπάσματα. Με την υποστήριξη του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Μια διαδραστική παράσταση για παιδιά που έλαβε χώρα στη διάσημη βιβλιοθήκη Kotchen του Πανεπιστημίου Πρίνστον (6/4/2003), New Jersey (Ηνωμένες Πολιτείες).
* No more tears, Θέατρο Chashama, Broadway Avenue, Νέα Υόρκη (Ηνωμένες Πολιτείες) (15/4/2003 – 25/4/2003). Ο τσελίστας Βασίλης Παπαβασιλείου και η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου μέσα σε βιτρίνα καταστήματος στη λεωφόρο Broadway αυτοσχεδιάζουν πάνω στην Οδύσσεια και αλληλεπιδρούν με τους ήχους που παράγονται από τους θεατές μέσω αισθητήρων κίνησης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την OΔC Ensemble και το «Βυρσοδεψείο» μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vyrsodepseio.com

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -