28.4 C
Athens
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Η «Πνιγμονή» στη Φυλακή Γυναικών Ελεώνα Θήβας

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου, η παράσταση “Πνιγμονή”,  σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, θα παρουσιαστεί στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας, στo πλαίσιo των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το τμήμα κοινωνικής υπηρεσίας του καταστήματος Ελεώνα για την ψυχαγωγία των έγκλειστων γυναικών.

Ενημερωτικό σημείωμα για το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας – Τις ανάγκες και τις δράσεις του

Της κοινωνικής λειτουργού Νίκης Μουσχή:

«…Το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει μεταστεγαστεί στο χώρο αυτό, εδώ και 6 χρόνια από τον Κορυδαλλό. Το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών έχει επιδείξει ένα ιδιαίτερο πρόσωπο.
Είμαστε ίσως το πιο «ανοιχτό» Κατάστημα για δράσεις στο χώρο εγκλεισμού, χώρος υλοποίησης πολλών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, απασχόλησης κ.α. Θεωρείται «πετυχημένο» και έχουμε προσφορά για δραστηριότητες επισκέψεων από φορείς και ιδιώτες για υποστήριξη στις έγκλειστες γυναίκες.
Στο Κατάστημά μας κρατείται η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που έχουν καταδικαστεί για παραβατική συμπεριφορά στη χώρα μας (περίπου 500 γυναίκες).
Ανήλικα κορίτσια, μητέρες με τα φιλοξενούμενα μέχρι 3 ετών παιδιά τους, πολλές γυναίκες με τοξική εξάρτηση, γυναίκες με προβλήματα ψυχικής υγείας, γυναίκες σε ειδική κράτηση για θέματα απέλασης από τη χώρα, γυναίκες με σοβαρά προβλήματα σωματικής υγείας, υπερήλικες, νέες γυναίκες που βρίσκονται στην κυρίως παραγωγική ηλικία, γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, γυναίκες που έχουν αφήσει οικογένεια και παιδιά εκτός φυλακής, βρίσκονται στο Κατάστημά μας.
Μεγάλος αριθμός γυναικών (περίπου το 1/3) είναι άπορες, ή/και στερούνται επισκεπτηρίων και οι ανάγκες τους σε είδη υγιεινής, καθαριότητας, ρουχισμό, παπούτσια, τηλεκάρτες για τηλεφωνική επικοινωνία κ.α. καλύπτονται στο δυνατό βαθμό από μέριμνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας και μέσω δωρεών από ιδιώτες, φορείς και εθελοντές που γνωρίζουν το έργο μας.           
Η υπηρεσία μας κρατά λεπτομερές αρχείο για τα προσφερόμενα είδη, τα αιτήματα των εγκλείστων γυναικών και την παραλαβή τους από τις ενδιαφερόμενες.
Μέσω του Φιλόπτωχου Ταμείου του Καταστήματός μας αγοράζουμε γυαλιά όρασης, ορθοπαιδικά είδη, είδη ρουχισμού, παντόφλες, είδη ψυχαγωγίας, αθλητικών δραστηριοτήτων, ηλεκτρικές συσκευές, εξαγορά μικρών ποινών για αποφυλάκιση απόρων, οικονομικές ενισχύσεις σε άπορες για αγορά ειδών που έχουν ανάγκη κ.α. για τα οποία επίσης κρατούνται λεπτομερή αρχεία. Η προσφορά χρημάτων σε αυτό είναι πολύτιμη.
Το τμήμα της κοινωνικής υπηρεσίας σε συνεργασία με το τμήμα ψυχολόγων δραστηριοποιούνται, πλέον των ειδικών καθηκόντων, στα ακόλουθα: εμπλουτισμός των δανειστικών βιβλιοθηκών που λειτουργούν σε όλες τις πτέρυγες με βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια, εμπλουτισμός της αποθήκης ιματισμού και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στις άπορες κρατούμενες, δημιουργία υποδομής και διεξαγωγή δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης, κατάρτισης, επιμόρφωσης, εμπλουτισμός και εξωραϊσμός του χώρου διαβίωσης κ.α. 
Στόχος μας είναι μέσα από τη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρουμε και τη διαμόρφωση συνθηκών διαβίωσης που προάγουν την αξιοπρέπεια, να συνδράμουμε στην αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας εγκλεισμού με απώτερο σκοπό την προσωπική τους ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την ομαλή επανένταξή τους.
Στα παραπάνω πλαίσια, δηλώνουμε ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε για την κάλυψη των αναγκών των έγκλειστων γυναικών στα ακόλουθα είδη:
– Είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας
– Επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, ξενόγλωσσα βιβλία, λεξικά, γραφική ύλη και υλικά για χειροτεχνίες.
– Αθλητικά είδη (μπάλες βόλεϊ, μπάσκετ, ρακέτες και μπαλάκια τένις, φόρμες, κάλτσες και αθλητικά παπούτσια)
– Είδη βρεφανάπτυξης (μπιμπερό, βραστήρας, relax, pampers, παιχνίδια για παιδιά ως 3 ετών κ.α.)
– Ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήρια ρούχων, ψυγεία, ηλεκτρικά μάτια, σίδερα, καλοριφέρ, ανεμιστήρες, πιστολάκια για τα μαλλιά, τηλεοράσεις, μικρά πορτατίφ, Η/Υ κ.α.)
Η υπηρεσία μας στo πλαίσιo επικοινωνίας της έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική εφημερίδα (ιστοσελίδα, [email protected]) όπου καταχωρίζονται οι φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες που προσφέρουν βοήθεια στο έργο μας, αλλά και οι δράσεις μας. Τέλος, για κάθε είδος προσφοράς η Υπηρεσία μας εκδίδει νόμιμες αποδείξεις για κάθε χρήση.
Στο Κατάστημά μας λαμβάνουν χώρα και προγράμματα εκπαιδευτικά (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, προπαρασκευαστικό τμήμα επιπέδου δημοτικού, πρόγραμμα κατ’ ιδίαν διδαχθέντων για τις μαθήτριες λυκειακού επιπέδου) αλλά και εκπαίδευσης σε διάφορα είδη χειροτεχνιών και κατασκευών, όπως στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευή διακοσμητικού κεριού, κατασκευή κοσμημάτων κ.α.
Επίσης πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσης για ενήλικες αλλά και για τα παιδιά που φιλοξενούνται και μουσικές εκδηλώσης για την ψυχαγωγία των έγκλειστων γυναικών.

Λίγα λόγια για την «Πνιγμονή»

Ο πολυχώρος “Vault” παρουσιάζει από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου την «Πνιγμονή» σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, μια εκδοχή του “Σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα”, μεταφέροντας το αριστούργημα του Federico García Lorca από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013, με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις μουσουλμανικές χώρες.
Το έργο είναι ένα «φωτογραφικό ντοκουμέντο», με φόντο τη σκληρή ζωή και τη βουβή απελπισία των γυναικών στα ορεινά χωριά της ανατολικής Τουρκίας, όπου η ηθική είναι συνδεδεμένη με το αίμα και το θάνατο και το περιβάλλον, οι φυλετικοί και οικογενειακοί κανόνες ορίζουν την καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά και τη μοίρα αυτών των γυναικών. Το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή καθορίζεται από το πόσο συμμορφώνεται με τον «κοινωνικό» της ρόλο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τιμωρείται με θάνατο.
* Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την Αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Συντελεστές

Κειμένο / σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά/ Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Επιμέλεια κίνησης: Βιβή Ρωμανά
Φωτογραφίες / teaser παράστασης: Βασίλης Μεντόγιαννης (UFRteam)
Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”

Διανομή

Αθηνά Τσιλύρα (Χαντισέ Άλντα / Μπερνάρντα Άλμπα)
Γιάννα Σταυράκη (Ζαφίρα / Μαρία Χοσέφα)
Θεοδώρα Σιάρκου (Ουλβιγιέ / Πόνθια)
Κική Μαυρίδου (Νουράν / Αγγούστιας)
Αλεξάνδρα Ούστα (Φαντιμά / Μαγκνταλένα)
Νίκη Αναστασίου (Αΐσα / Αμέλια)
Ειρήνη Σταματίου (Γιαγκμούρ / Μαρτύριο)
Μελισάνθη Μαχούτ (Νάσμα / Αντέλα)

Πληροφορίες

Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
E-mail: [email protected]
https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Από το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» στην «Πνιγμονή»

Το κύκνειο άσμα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898 – 1936), το θεατρικό έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» (1936), αποτελεί μια τραγωδία για τη γυναίκα σε κάθε σημείο της Γης. Έργο ηφαιστειακών και μητριαρχικών παθών και συγκρούσεων, στροβιλίζεται γύρω από τα όρια της ατομικής ελευθερίας και των τυραννικών προκαταλήψεων. Ένα ψυχογράφημα διαπλεκόμενων εσωτερικών διεργασιών. Η δράση εκπροσωπεί τη μάχη δύο αντιθετικών δυνάμεων, τη συντήρηση ενός ασφυκτικού ηθικού κώδικα και την απελευθέρωση των ζωτικών ανθρώπινων ορμών.
Η σεξουαλική καταπίεση, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες, η επιρροή των ανδρών στις γυναίκες, ο πουριτανισμός της επαρχίας, ο ρόλος της γυναίκας σε μια πατριαρχική κοινωνία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η κοινωνική ανισότητα, η ενδοοικογενειακή βία, ο εγωισμός, η προδοσία, η ανθρώπινη σκληρότητα, η τρέλα, η συναισθηματική αναπηρία, η ανάγκη για επικοινωνίας, το ένστικτο της επιβίωσης, η εκμηδένιση της αξιοπρέπειας, τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, οι τύψεις, η φρίκη, ο παραλογισμός της εξουσίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μερικά από τα φλέγοντα θέματα που θίγονται στην “Πνιγμονή”.
Εμφανής σε όλο το έργο είναι η αδάμαστη φύση της ανθρώπινης ψυχής να βρει συντροφικότητα κι αγάπη, ακόμη και σε έναν κόσμο που δεν χωράνε η ελπίδα, η αγάπη και ο έρωτας.

Εγκλήματα τιμής

Το 40% και πλέον του γυναικείου πληθυσμού της Τουρκίας είναι θύμα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του «σκληρής βίας», συνήθως άγριο ξύλο, πλήγματα με μαχαίρι, πυρωμένο σίδερο κ.λπ. από μέρους στενών συγγενών. Στοιχεία τα οποία έδωσε η αστυνομία και η χωροφυλακή και τα οποία αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στις Αρχές αναφέρουν συγκεκριμένα 48.264 πράξεις ωμής βίας κατά «γυναικών της οικογένειας» το 2008 αλλά σχεδόν διπλάσιες, 80.398, το 2011.
Διακόσια και πλέον εγκλήματα τιμής διαπράττονται κάθε χρόνο στην Τουρκία, τα περισσότερα στις ανατολικές επαρχίες Μπατμάν, Ντιγιαρμπακίρ και Μαρτίν.
Εγκλήματα τιμής δεν διαπράττονται φυσικά μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Πακιστάν, Συρία, Υεμένη…) καθώς και σε δυτικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία…) στις κοινότητες των μεταναστών.
Οι δολοφονίες, όπου τα θύματα είναι γυναίκες, αυξήθηκαν στην Τουρκία κατά 1.400% μεταξύ 2002 και 2009!
Το 2011, 257 γυναίκες δολοφονήθηκαν και 220 τραυματίστηκαν από τους συζύγους ή ατομα με τα οποία συζούσαν!
Κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2012, σχεδόν 100 γυναίκες έχουν σκοτωθεί!
Τα τελευταία 8 χρόνια ο αριθμός των Τουρκάλων που σκοτώθηκαν, ανήλθε στις 5.000.
Πέντε χιλιάδες υπολογίζουν τον αριθμό των γυναικών που πέφτουν θύματα εγκλημάτων τιμής κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ, όμως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ομάδες γυναικών στη Μέση Ανατολή και την ΝΑ Ασία θεωρούν πως ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνάει τα 20.000 ετησίως. Σε πολλές περιπτώσεις οι δολοφονίες δεν καταγράφονται, καθώς αρκετές γυναίκες υποχρεώνονται από τους συγγενείς τους να καταπιούν ποντικοφάρμακο ή να αυτοπυρποληθούν και έτσι τα εγκλήματα θεωρούνται αυτοκτονίες.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -