11.3 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Λίλη Βενιζέλου – Χαραμή. Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού

Η Λίλη Βενιζέλου – Χαραμή εκλέχτηκε Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Η Λίλη Βενιζέλου είναι κόρη του Ιωάννη Χαραμή, χειρουργού – οφθαλμίατρου, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκού, στενού συνεργάτη και φίλου του Άγγελου Κατακουζηνού.

Η Λίλη Ε. Βενιζέλου στηρίζει τη λειτουργία του Ιδρύματος πολλά χρόνια. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε ανώτερες σπουδές Αγγλικών στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με την Τέχνη. Λάτρης της Φύσης και των Ζώων μεγάλωσε δίπλα στη θάλασσα στο πατρικό της σπίτι, στην Ύδρα. Παντρεύτηκε το 1954 τον τότε βουλευτή Χανίων Λευτέρη Κ. Βενιζέλο και έχει μια κόρη.

Επισκέπτεται για πρώτη φορά τον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο το 1973, αλλά μόνο το 1983 μαθαίνει ότι είναι ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής στη Μεσόγειο της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα καρέττα, ενός είδους που απειλείται με εξαφάνιση. Από τότε αρχίζει μια έντονη και συνεχή δραστηριότητα για την κινητοποίηση των Αρχών (Υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.), που έχει σαν αποτέλεσμα την προώθηση της προστασίας της Καρέττα στη Ζάκυνθο με Προεδρικά Διατάγματα (1986, 1993 και 1999), Υπουργικές Αποφάσεις και πολλές διατάξεις (1987, 1989, 1990, 1995).

Κινητοποιεί τους γνωστούς μεγάλους Διεθνείς Περιβαλλοντικούς Διακυβερνητικούς Οργανισμούς, τις Διεθνείς Συμβάσεις, την Ε.Ε., Πανεπιστήμια, Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, προσωπικότητες, από όλο τον κόσμο, μαζεύει υπογραφές, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να πιέζεται συνεχώς και από παντού για να δώσει λύση στο πρόβλημα προστασίας της Καρέττα στη Ζάκυνθο.

Μέσα σε τρία χρόνια (1983 – 1986) καταφέρνει να γίνουν γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο τα προβλήματα για την αναπαραγωγή της Καρέττα στη Ζάκυνθο, ευαισθητοποιώντας τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, τα Περιοδικά, την Τηλεόραση, το Ραδιόφωνο, γράφοντας άρθρα και διαμαρτυρίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά με ομιλίες στο ραδιόφωνο, με συνεντεύξεις στην τηλεόραση, οργανώνοντας συνεντεύξεις Τύπου κ.λπ.
Το 1984 ενημερώνει τη Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το θέμα του βιοτόπου της Ζακύνθου με αποτέλεσμα να ασχοληθεί η Σύμβαση με το θέμα και να δώσει τις πρώτες Συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την προστασία του είδους το 1987.

Εμπλέκει την Οικολογική Οργάνωση “GREENPEACE” (1986) και την “WWF” Αγγλίας (1986) στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο με αποτέλεσμα και οι δύο αυτές διεθνείς οργανώσεις να ενισχύσουν οικονομικά και πρακτικά το πρόγραμμα προστασίας της στη Ζάκυνθο.

Δίνει ομιλίες σε Πανεπιστήμια, Σχολεία, συγκεντρώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, λαμβάνει συνεχώς μέρος σε διεθνή, εθνικά και τοπικά συνέδρια παρουσιάζοντας πάντοτε εργασίες οι οποίες δημοσιεύονται σε διεθνή έντυπα.

Το 1988 ιδρύει το Μεσογειακό Σύνδεσμο για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών – MEDASSET, του οποίου είναι ακόμα Πρόεδρος.
Πρόκειται για έναν Διεθνή, μη Κυβερνητικό Οργανισμό, μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αποκλειστικό στόχο την έρευνα, τη μελέτη, την ενημέρωση, τη δημοσίευση και δημοσιοποίηση πληροφοριών, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανάγκη προστασίας των θαλασσίων χελωνών και του οικοσυστήματός τους σε όλη τη Μεσόγειο. Ερευνητικά προγράμματα του MEDASSET έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., το “Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε. για το Περιβάλλον” (UNEP), το “Παγκόσμιο Ταμείο για το Περιβάλλον του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη” (UNDP-GEF) και από μη κυβερνητικές διεθνείς οργανώσεις.

Το 1992 στη Συνάντηση Κορυφής για το Παγκόσμιο Περιβάλλον, στο Ρίο της Βραζιλίας, εξελέγη για 2 χρόνια Περιφερειακός Εκπρόσωπος της Ευρώπης στο Ιδρυτικό Συμβούλιο του “GLOBAL 500 FORUM” του Ο.Η.Ε.

Έχει τιμηθεί με διάφορα διεθνή και εθνικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για το έργο της.
Τα κυριότερα είναι:
– Βραβείο του Περιβαλλοντικού τμήματος του Ο.Η.Ε. “500 Παγκόσμιοι”, Ναϊρόμπι, Κένυα (1987).
– Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1988).
– Ανωτέρα Τιμητική Διάκριση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και απονομή του “Χρυσού Σταυρού” (1997).
– Βραβείο από το Βρετανικό Όμιλο Προστασίας των Χελωνών (BCG), στο Πανεπιστήμιο του Bristol, Αγγλία (1999).
– Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής (Lifetime Achievement Award) από το Διεθνή Σύλλογο για τη Θαλάσσια Χελώνα (ISTS) (2015).

Μέλος:
– Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (2007).
– Μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες – MTSG/SSC (2007).
– MEDASSET UK – Mediterranean Association to Save the Sea Turtles. Πρόεδρος (1988 – 2018).
– MEDASSET/Ελλάς – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών. Πρόεδρος (1993 – σήμερα).
– ΕΕΠΦ – Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Μέλος Δ.Σ. (1986 – 1995).
– GAWF – Βρετανικό Ταμείο για τη Μέριμνα των Ζώων στην Ελλάδα. Μέλος Δ. Σ. (1986 – 2011).
– EUCC – Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Διατήρηση των Ακτών. Μέλος Δ.Σ. (1990 – 1991).
– Global Forum (Ο.Η.Ε.) Περιφερειακός Εκπρόσωπος για την Ευρώπη (1992 – 1994).
– BCG – Βρετανικός Όμιλος Προστασίας Χελωνών. Επίτιμο Μέλος (από το 1999).

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -