23.6 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Ο πρώτος Έλληνας νεκρός, ο Κινέζος γιατρός Li Wenliang και η Λογοκρισία στο Διαδίκτυο

Του Παναγιώτη Μήλα

 

11 Μαρτίου 2020: Τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τις 125.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.590 άνθρωποι. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.

Πριν από 3 μήνες, τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα ένας γιατρός, ο οφθαλμίατρος Li Wenliang, προειδοποίησε το κοινό για πιθανή «ασθένεια τύπου SARS».

Αμέσως ο 34χρονος γιατρός μπήκε στο στόχαστρο της αστυνομίας εξαιτίας της προσπάθειάς του να σπάσει τη σιωπή για τον φονικό ιό τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισής του.

Ο Λι αναγκάστηκε μάλιστα να υπογράψει μια δήλωση στην οποία αναγνώριζε το παράπτωμά του και υποσχόταν να μην κάνει στο μέλλον παράνομες ενέργειες.

 

***

 

Ο Λι, που εργαζόταν σε Νοσοκομείο στην Ουχάν, ζήτησε από τους φίλους του να ενημερώσουν τα κοντινά τους πρόσωπα ιδιωτικά. Τότε κάποιοι από αυτούς με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψαν όλα όσα είχαν μάθει από τον Λι.

Μέσα σε λίγες ώρες το μήνυμά του έγινε viral, χωρίς μάλιστα να κρύβεται το όνομά του. Όταν ο Λι είδε να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο το μήνυμά του, κατάλαβε ότι αυτό ήταν πλέον πέρα από τον δικό του έλεγχο και έβλεπε πως ήταν κοντά η τιμωρία του.

Το πρώτο βήμα – μετά τη δημοσιοποίηση του μηνύματος – έγινε από μη κρατική υπηρεσία που ελέγχει την εγκυρότητα των ειδήσεων. Το δεύτερο βήμα έγινε από την αστυνομία της Ουχάν, η οποία τον κατηγόρησε για διασπορά φημών.

 

***

 

Ο Κινέζος οφθαλμίατρος Λι Γουένλιανγκ. “Θύμα” της λογοκρισίας και του κορονοϊού. Αν τον είχαν ακούσει, τα πράγματα δεν θα είχαν πάρει αυτήν την τραγική τροπή…

 

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 ο Λι Γουένλιανγκ, εξήγησε ότι σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν νοσούντα άτομα, η ασθένεια ήταν ένας κορονοϊός, δηλαδή μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία που μετράει περισσότερους από 820 νεκρούς μόλις την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 …ψέλλισαν δειλά τη λέξη: Οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), τη λέξη δηλαδή που ο Λι Γουένλιανγκ την είχε αναφέρει από τον Δεκέμβριο (!) ύστερα από εξετάσεις που έκανε σε ασθενείς.

Φθάνουμε λοιπόν στις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου 2019, τότε που οι υγειονομικές αρχές της Ουχάν συγκάλεσαν μια έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα. Ύστερα από αυτήν, ο Λι κλήθηκε από τις αρχές στο νοσοκομείο του για να εξηγήσει πώς γνώριζε για τις περιπτώσεις.

Ο γιατρός αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών που είχε εξετάσει και κατέθεσε τους πλήρεις φακέλους.

Οι προϊστάμενοι του Λι (διοικητικοί και γιατροί) μελέτησαν όλο αυτό το υλικό και αργότερα την ίδια ημέρα ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού ενημερώνοντας παράλληλα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

***

 

Έπειτα από τρεις ημέρες, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020, ο Λι κλήθηκε σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου δέχθηκε επίπληξη για «διασπορά φημών ηλεκτρονικά» και «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής τάξης» εξαιτίας του μηνύματος που είχε στείλει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον υποχρέωσαν λοιπόν να υπογράψει μια δήλωση με την οποία να υπόσχεται ότι δεν θα επαναλάβει παρόμοιες «άνομες πράξεις» και να αναλάβει την ευθύνη για το «πλημμέλημα» στο οποίο υπέπεσε.

Τότε ο Λι φοβήθηκε ότι θα συλλαμβανόταν. Προσπάθησε λοιπόν να επικοινωνήσει με το CNN. Όμως ήδη είχε αρχίσει να βήχει πολύ και να αναπνέει με δυσκολία. Δεν μπορούσε να μιλήσει στο τηλέφωνο. Για τον λόγο αυτό ήρθε σε επαφή μέσω μηνυμάτων με δημοσιογράφους του CNN και τους ενημέρωσε πως η οικογένειά του θα ανησυχούσε πολύ αν έχανε την ελευθερία του για λίγες μέρες.

 

***

 

Τελικά ο Λι μπόρεσε να φύγει από το αστυνομικό τμήμα μετά από παραμονή μίας ώρας. Επέστρεψε στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Ουχάν αλλά αισθανόταν αβοήθητος. Είπε, μάλιστα: «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, όλοι πρέπει να συμμορφώνονται στην επίσημη γραμμή».

Στις 10 Ιανουαρίου 2020, όταν εν αγνοία του κούραρε έναν ασθενή που ήταν μολυσμένος με κορονοϊό, ο Λι άρχισε να εμφανίζει βήχα και πυρετό. Η κατάσταση της υγείας του τον ανάγκασε να επιστρέψει στο νοσοκομείο του στις 12 Ιανουαρίου. Εκεί ακολούθησε νέα σειρά εξετάσεων και διαπιστώθηκε ότι είναι φορέας του κορονοϊού. Αυτή τη φορά όμως ο νεαρός γιατρός οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου όπου του χορηγήθηκε υποστήριξη με οξυγόνο.

 

***

 

Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση του Λι χειροτέρεψε. Με δυσκολία και πάλι μέσω μηνυμάτων στο CNN ενημέρωσε για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη. Το CNN έκανε γνωστό το θέμα με αποτέλεσμα να προκληθεί οργή σε όλη τη χώρα όπου έγινε τεράστιο το κύμα των αντιδράσεων και κατά της κρατικής λογοκρισίας, και κατά της αρχικής καθυστέρησης στην προειδοποίηση για τον φονικό ιό.

 

***

 

Την ίδια ημέρα που ο Λι ενημέρωσε φίλους και συγγενείς ότι προσεβλήθη από τον ιό, η υγειονομική αρχή της Ουχάν εξέδιδε επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τα ιατρικά κέντρα της πόλης ότι μία σειρά ασθενών που προμηθεύτηκαν τρόφιμα από μια συγκεκριμένη Αγορά, έχουν μια «άγνωστη πνευμονία».
Παράλληλα η Αρχή της Ουχάν έκανε την εξής προειδοποίηση: «Κανένας οργανισμός ή άτομο δεν επιτρέπεται να εκδώσει πληροφόρηση θεραπείας στο κοινό χωρίς άδεια».

 

***

 

Η λογοκρισία – επίσημη και ανεπίσημη, κρατική και «ιδιωτική» – με μόνιμο «ένδυμα» το ενδιαφέρον για την προστασία του λαού έκανε καλά τη δουλειά της και σκέπασε με τον… καλύτερο δυνατό τρόπο την εμφάνιση του ιού που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

 

***

 

Οι ημέρες και οι εβδομάδες πέρασαν και φθάσαμε στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η κατάσταση της υγείας του Λι ήταν απελπιστική. Όλοι έβλεπαν ότι χάνει οριστικά τη μάχη. Πράγματι ο Li Wenliang, ο Κινέζος γιατρός που προειδοποίησε το κοινό για πιθανή «ασθένεια τύπου SARS» από τον Δεκέμβριο του 2019, πέθανε, σύμφωνα με το κεντρικό νοσοκομείο Wuhan.

Η επιβεβαίωση έλεγε τα εξής:

«Ο Li Wenliang πέθανε από τον κορονοϊό στο Wuhan τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου 2020. Ο οφθαλμίατρος του νοσοκομείου μας δυστυχώς μολύνθηκε από κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εργασίας του στον αγώνα κατά της επιδημίας. Πέθανε στις 02:58 μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να αναζωογονηθεί».

 

***

 

Η παραπάνω ιστορία – που δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινή – είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρώτου Έλληνα που υπέκυψε στον κορονοϊό ύστερα από μάχη πολλών ημερών στην εντατική του Νοσοκομείου στο Ρίου. Ο 66χρονος κατέληξε το ξημέρωμα της Πέμπτης 12 Μαρτίου 2020.

Επίσης η παραπάνω ιστορία – που δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινή – είναι αφιερωμένη στη Λογοκρισία που ασκείται και στη χώρα μας από συμμάχους αντιθέτων ιδεολογιών αλλά κοινών επιδιώξεων.

Τέλος η παραπάνω ιστορία – που δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινή – είναι αφιερωμένη στον Li Wenliang και στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο…

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -