Του Παναγιώτη Μήλα
*Η προσφυγιά και η Αλληλεγγύη σαν μέτρο της ανθρωπιάς.
*Οι γλυκιές και πικρές φυσιογνωμίες της γιαγιάς Ευρώπης.
*Ο Πόλεμος, οι πληγές που ανοίγει στο πρόσωπο του πλανήτη και στα μάτια των ανθρώπων.
*Η Δημοκρατία σε κρίση προσανατολισμού μπροστά στο σταυροδρόμι του κόσμου.
Αυτά ήταν τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκαν τα μέλη της Λέσχης των Ελλήνων Γελοιογράφων στις ετήσιες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στον φιλόξενο εκθεσιακό χώρο του Μετρό το Σύνταγμα από το 2016 μέχρι και το 2019.
Τον προηγούμενο χρόνο, το 2020, όλα ήταν έτοιμα από τον Ιανουάριο για τη νέα έκθεση με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όμως – δυστυχώς – μέρα με τη μέρα η Covid-19 ήρθε με άλματα και εγκαταστάθηκε στην τράπεζα των θεμάτων μας. Ο προγραμματισμός – όπως ήταν αναμενόμενο – ανατράπηκε και ο Κορονοϊός έγινε συγκάτοικός μας.
Η πρώτη καραντίνα – τον Μάρτιο του 2020 – μάς βρήκε όλους σε ένα διαδικτυακό καθημερινό πόλεμο με αντίπαλο τον θανατηφόρο ιό.
Χωρίς μάσκα παρουσιάζαμε με κριτική σκέψη και χαμόγελο όλες τις πτυχές αυτής της μάχης και τους πρωταγωνιστές της: Πολίτες, πολιτικούς και επιστήμονες.
Όμως δεν περιοριστήκαμε μόνο σε αυτή τη δράση. Όλα τα μέλη της Λέσχης ξεκινήσαμε μια διαφορετική προσπάθεια. Να βρούμε το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού.
***
Στη δική μας πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας έχουν πάρει μέρος οι εξής:
Τάσος Αναστασίου, John Antono, Ιάκωβος Βάης, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Γιάννης Δερμεντζόγλου, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Χρήστος Ζωΐδης, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Αλέξια Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Κώστας Σκλαβενίτης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Ηλίας Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.
***
Η ομάδα των 33 γελοιογράφων δούλεψε αθόρυβα και μέσα στον Δεκέμβριο του 2020 πέτυχε τον στόχο της: Παρασκεύασε το εμβόλιο κατά της Covid – 19.
Πρόκειται για ένα εμβόλιο το οποίο δεν χρειάζεται κατάψυξη.
Το αντίθετο: Χρειάζεται ένα ζεστό καφέ και μια αναπαυτική πολυθρόνα…
Πρόκειται για ένα εμβόλιο που δεν χρειάζεται δυο δόσεις.
Το αντίθετο: Χρειάζεται μόνο …157 δόσεις.
Αυτές τις δόσεις μπορεί να τις πάρει ο καθένας όποια ώρα θέλει, όποια ημέρα θέλει και σε όποιο μέρος επιλέξει.
Δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε ελεύθερο το μπράτσο σας. Αρκεί να αφήσετε ελεύθερο το πνεύμα σας.
Δεν είναι απαραίτητο να δείξετε το φανελάκι σας. Να δείξετε μόνο την καλή σας διάθεση επειδή το εμβόλιο της Λέσχης των Ελλήνων Γελοιογράφων παρασκευάστηκε χωρίς κανόνες.
Χωρίς «πρέπει» και «δεν πρέπει».
Αυτό το εμβόλιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας.
Αυτό το εμβόλιο δεν απευθύνεται μόνο στις ευπαθείς ομάδες.
Αυτό το εμβόλιο θα κάνει καλό και στις απαθείς αλλά και στις εμπαθείς ομάδες.
Αυτό το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν χρειάζεται να περιμένουν τη σειρά τους. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άμεσα, όπως άμεσα θα νιώσουν και τις παρενέργειες. Πρόκειται για παρενέργειες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό πνευματικό μας σύστημα.
Αυτό το εμβόλιο ανοίγει τον δρόμο για άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να φυλλομετρήσουμε το λεύκωμα «Covid-19»
***
Για να φτάσουμε στον στόχο μας είχαμε, για άλλη μια χρονιά, τη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων. Όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Βουλής τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια.
Όμως ιδιαίτερης αναφοράς αξίζουν οι: Απόστολος Κακλαμάνης, Δημήτρης Σιούφας και Νίκος Βούτσης.
Την παράδοση τήρησε φέτος και ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος τόνισε πως:
«Η Βουλή των Ελλήνων στηρίζει με σταθερό ενδιαφέρον το έργο των γελοιογράφων θεωρώντας το αναπόσπαστο μέρος της ελευθερίας του Τύπου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Ένα έργο που «μιλάει» κυρίως με εικόνες, βρίσκοντας όμως έτσι τον συντομότερο δρόμο προς τον νου και την καρδιά του αναγνώστη».
***
Πρέπει να θυμίσω ότι για πρώτη φορά το Λεύκωμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε μια κοινωνική ομάδα.
«Το άλμπουμ αυτό αφιερώνεται στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία: Στους γιατρούς, τους νοσηλευτές αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».
***
Για την πρώτη έκθεση του 2016 [στη Ρόδο] με θέμα το «Προσφυγικό» καθοριστική ήταν η συμβολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη.
Από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους για τις εκθέσεις στο Μετρό του Συντάγματος. Ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο τότε Πρόεδρος των Σταθερών Συγκοινωνιών Σταύρος Στεφόπουλος και ο τότε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος Σταμάτης Νικολόπουλος «έχτισαν» την πρώτη έκθεση.
Η συνέχεια – μέχρι και το 2019 – είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές με προσθήκη την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου.
Φέτος είχαμε συμπαραστάτη τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.
Στο αρχικό στάδιο – πριν ακυρωθεί λόγω πανδημίας η έκθεση στο Μετρό – είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη αλλά και με τη νέα διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών – Αττικό Μετρό.
***
Ας ελπίσουμε την επόμενη φορά να συναντηθούμε και πάλι στον φυσικό μας – μέχρι τώρα – χώρο…
Αλλά και στον χώρο που χρόνια πολλά τον διεκδικούμε: Το Μουσείο Γελοιογραφίας, μιας και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει Μουσείο Σκίτσου. Σίγουρα έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις, σίγουρα έχουν γίνει έντιμες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους αλλά τελικά είμαστε ακόμα …άστεγοι. Ίδωμεν…