Είναι μοναδική εμπειρία τα δείπνα με ωραίους και συμπαθητικούς ανθρώπους, τα οποία ενίοτε κλείνουν με κάτι γλυκόξινο και πολλή αγάπη. Όπως στη βραδιά που οργάνωσε η ανιψιά μου Κάτια στο σπίτι της με μενού θαλασσινών. Ρολό σολομού με άνιθο και τυρί Φιλαδέλφεια, σαλάτα ρόκας με αβοκάντο, καπνιστό σολομό και καρύδια, πέρκα με ψητά λαχανικά, εξαίρετο καλαμάρι γεμιστό με πικάντικη σος (πραγματικό επίτευγμα της εξαδέλφης μου Χριστίνας), παέλια της Ισπανίδας Μαρία Χοσέ (ευγενής χορηγία της φίλης μας Ελπίδας). Είθισται, σύμφωνα με τους κανόνες του σαβουάρ βιβρ, τα ψαρικά να ακολουθεί ένα επιδόρπιο με λεμόνι. Θυμάμαι ότι το υπενθύμιζε συχνά στα άρθρα της και η αείμνηστη ηθοποιός Ελένη Χαλκούση. Αριστοκρατικής κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής γαρ, γνώριζε άριστα τα μυστικά της επιτυχίας ενός γεύματος. Πολλοί γευσιγνώστες μάλιστα προτείνουν γλυκό του κουταλιού λεμόνι, σερβιρισμένο σκέτο ή με γιαούρτι. Κάτοχος αυτών των γνώσεων και η Κάτια, μάς εξέπληξε με μια εκλεκτή τάρτα λεμονιού δικής της εμπνεύσεως και παρασκευής. Σας παραθέτω λοιπόν τη συνταγή, την οποία με χαρά μοιραζόμαστε.
Τάρτα Λεμονιού
Υλικά για 8-10 μερίδες
Για τη ζύμη
150 γρ. βούτυρο, 300 γρ. αλεύρι, 2 κουταλιές σούπας ξύσμα λεμονιού, 3 βανίλιες σκόνη, 1 πρέζα αλάτι, 2 αβγά
Για την κρέμα
χυμό από 5 λεμόνια, ξύσμα από 3 λεμόνια, 9 αβγά, 300 γρ. ζάχαρη λευκή ή μαύρη, 300 ml κρέμα γάλακτος, 100 γρ. ζάχαρη άχνη
1ο βήμα
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ρίχνοντας όλα τα υλικά στο μίξερ εκτός από τα αβγά και χτυπώντας σε μικρή ταχύτητα. Όταν το μείγμα αρχίζει να ψιχουλιάζει, ρίχνουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μικρή ταχύτητα. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
2ο βήμα
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη στρώνουμε σε φόρμα για τάρτες αφού την έχουμε αλευρώσει και βουτυρώσει. Απλώνουμε μια λαδόκολλα πάνω στη ζύμη και ρίχνουμε μια χούφτα ρύζι ή όσπρια για να βαρύνει η ζύμη και να μη φουσκώσει. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και μετά αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ακόμα μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
3ο βήμα
Ετοιμάζουμε την κρέμα, ρίχνοντας τα αβγά και τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού και χτυπάμε σε μικρή ταχύτητα. Προσθέτουμε το λεμόνι και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά.
4ο βήμα
Ρίχνουμε το μείγμα στη ζύμη που έχει κρυώσει και την ψήνουμε στους 130 για περίπου 1 ώρα. Όταν σταθεροποιηθεί η κρέμα, βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο. Την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε την τάρτα στο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Η τάρτα σερβίρεται κρύα. Καλύτερο είναι να φτιάξετε την τάρτα μία μέρα πριν τη σερβίρετε.
Σημείωση: Τα λεμόνια πρέπει να είναι ακέρωτα και βιολογικά.
* Η νεκρή φύση με λεμόνι είναι πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Pieter Cleaesz.