23.3 C
Athens
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

«AD SOMNUM». Η νύχτα και ο ύπνος κάνουν τέχνη

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Θοδωρή Λάλου με τίτλο «AD SOMNUM». Δύο χρόνια μετά την πρώτη του ατομική στην Αθήνα και μετά την παρουσία του στην Art-Athina 2014, ο Θοδωρής Λάλος επανέρχεται με μία εικαστική έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από τον ύπνο.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το Σάββατο 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης και ύπνου, σας περιμένουμε παρέα με τον Θοδωρή Λάλο και αρκετούς νέους ποιητές για μία ωραία συζήτηση σχετικά με την ποίηση και την τέχνη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των τειχών», την Πέμπτη 19 Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση της πρώτης έκδοσης του “Τεχνοχώρου”, του εικαστικού βιβλίου του Γιάννη Κολιού «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.». Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα λάβει χώρα στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, στις 19:00. Το βιβλίο περιλαμβάνει 40 σχέδια του Γιάννη Κολιού και κείμενα – αποσπάσματα από τη “Δίκη” του Φραντς Κάφκα σε επιμέλεια του ίδιου.

«AD SOMNUM»

Ο Αντώνης Κωτίδης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, γράφει μεταξύ άλλων σχετικά με την έκθεση:
«Το θέμα της έκθεσης που ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται σε παραλλαγές είναι ο άνθρωπος που κοιμάται ή προσεύχεται σαν να κοιμάται. Εμβλήματα του ύπνου όπως τα υπναγωγά προβατάκια, ή τα μαξιλάρια και του ξύπνου όπως κοκόρια που λαλούν, παίρνουν μέρος στην αλληλουχία. Aκόμα και περιφερειακές εκδοχές του ύπνου-ξύπνου όπως υπνοβάτες, παραμύθια, μορφές της μυθολογίας, σινεμά, κόμιξ και ποιητικά ανακόλουθες εικόνες έχουν τη θέση τους στο ρεπερτόριο.
…Ο καλλιτέχνης επιμένει στη διπλή αφήγηση λόγου και εικόνας που αρκετά χρόνια τώρα χαρακτηρίζει τη δουλειά του. Συχνά παρεμβάλλει ένα κείμενο, άλλοτε οριοθετώντας την εικόνα κατά τις διαστάσεις του πίνακα, άλλοτε επιστέφοντας και άλλοτε υποτιτλίζοντάς την. Το κείμενο παίρνει μέρος στην εκφραστική δυναμική εμπλουτίζοντας την εικαστική – αισθησιακή διάσταση του πεδίου με τη λεκτική-νοησιαρχική αόρατου εποικοδομήματος.
…Στην εικονοποιητική του ιδιοφυία μπορεί κανείς να ανιχνεύσει, αν δεν θέλει να μείνει στην οπτική της διάσταση, τις κρυφές, μοναχικές του απόπειρες να διεισδύσει στο πυρηνικό του θέμα εξαντλώντας τα φιλολογικά του όρια, να γνωρίσει τον ορίζοντα των μεταμορφώσεών του σε καλλιτεχνική έκφραση. Ως αυτό το σημείο πορεύεται από την αθωότητα μέχρι την έκσταση. Έπειτα από αυτήν τη διαδικασία είναι ώριμος να μεταστοιχειώσει το άυλο σε υλικό επειδή ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά που σπούδασε, επειδή τα υλικά και οι ιδιότητές τους δεν έχουν μυστικά από αυτόν, επειδή οι τεχνικές δεν εξαντλούνται εύκολα στα χέρια του Λάλου».
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θοδωρή Λάλου με τίτλο «AD SOMNUM», που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου. Τα έργα που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση πραγματεύονται τα όσα συμβαίνουν στον ύπνο, «AD SOMNUM», όπως και ο ομώνυμος τίτλος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καλλιτέχνης αισθάνεται ευάλωτος, και απαλλαγμένος από κάθε ενοχή, μας προβάλλει τα όσα βλέπει στον ύπνο του, μας μεταφέρει τα ιπτάμενα κάστρα και τους κλόουν, τις τεράστιες φράουλες και τους ξυλοπόδαρους που συνθέτουν το δικό του προσωπικό παραμύθι, καλώντας μας να ανατρέξουμε κι εμείς, ο καθένας στο δικό του ονειρικό κόσμο.

* Ο Θοδωρής Λάλος γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και συντήρηση έργων τέχνης στην Αθήνα και τη Ρώμη.
Έχει στο ενεργητικό του 5 ατομικές εκθέσεις: AD SOMNUM αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα 2015, FAR EAST/εικόνες του ρευστού κόσμου αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα 2013, Ut pictura poesis gallery Ρωμανού 7, Θεσσαλονίκη 2011, Say I’m a dreamer gallery vlassis.art, Θεσσαλονίκη 2010, Μερικά χρώματα είναι φωτεινά τα άλλα φωτεινότερα Hotel Porto Valitsa, Παλιούρι-Χαλκιδική 2002.
Έχει πάρει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων και Μπιεννάλε σε Σουηδία, Ιταλία, Ολλανδία, Τουρκία, Μεξικό, Αίγυπτο, Λιθουανία.
Συμμετείχε το 2012 στο workshop Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή Ρώσικη Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη. Έχει σχεδιάσει σκηνικά – κοστούμια για το θέατρο. (Ομάδα Τρίτο Στούντιο). Έργα του υπάρχουν στη μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο Καβάφη Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, Stedelijk Van Abbemuseum Αϊντχόβεν Ολλανδίας καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στις 21 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ύπνου και ποίησης σας περιμένουμε από τις 11:00-15:00 μαζί με το Θοδωρή Λάλο και τους νέους ποιητές Άννα Γρίβα, Κατερίνα Κατράκη, Νίκο Μπελιά και Δημήτρη Λεοντζάκο σε μία ημέρα αφήγησης ποιημάτων και συζήτησης γύρω από την τέχνη. Θα αναγνωστούν ποιήματα των ίδιων των ποιητών που θα παρευρεθούν καθώς επίσης και των Τάσου Λειβαδίτη, Κικής Δημουλά, Νικηφόρου Βρεττάκου, Πωλ Ελυάρ, Κατερίνας-Αγγελάκη Ρούκ, Πάμπλο Νερούδα, Γιώργου Σαραντάρη, Τίτου Πατρίκιου, Μάνου Χατζιδάκη, Χεράρδο Διέγο, Τζιοκόντα Μπέλι, Τζελαλαντίν Ρούμι, Γιώργου Βέη, Δημήτρη Γιώβη, Ηλία Παππά και Κώστα Νικολάου.

* Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 12 Μαρτίου, 20:00 – 23:00
Διάρκεια Έκθεσης: 12 Μαρτίου έως Μ. Πέμπτη 9 Απριλίου 2015
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 και 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Τη Μ. Εβδομάδα το ωράριο θα διαφοροποιηθεί.

* Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org
[email protected]

«Η δίκη του Γιόζεφ Κ.», Γιάννης Κολιός

Η Technochoros Art Editions, το νέο εκδοτικό τμήμα της αίθουσας τέχνης “Τεχνοχώρος” σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, διοργανώνουν την πρώτη παρουσίαση του εικαστικού βιβλίου «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.» του Γιάννη Κολιού.
Το εικαστικό αυτό βιβλίο έρχεται σαν επιστέγασμα της ομώνυμης ατομικής έκθεσης του Γιάννη Κολιού που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας, στην αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος”, τον Νοέμβριο του 2014. Περιλαμβάνει 40 από τα 100 σχέδια που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στην διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ενώ κάθε ένα από αυτά συνοδεύεται από αποσπάσματα που έχει επιλέξει ο ίδιος από τη “Δίκη” του Φραντς Κάφκα, έτσι ώστε ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει το βιβλίο να μπορεί να το παρακολουθήσει.
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε τρίγλωσση έκδοση (Ελληνικά, Γερμανικά και Αγγλικά), πανόδετο, διαστάσεων 35×25 εκ. Τυπώθηκαν 400 αντίτυπα σε χαρτί Munken Rough Lynx 170 γρ., αριθμημένα από 1-376 και 24 εκτός εμπορίου αριθμημένα από Α-Ω και 35 αντίτυπα σε 100% βαμβακερό χαρτί Connoisseur Soft White 160 γρ., αριθμημένα με λατινικούς χαρακτήρες από I έως XXXV.
Η σημασία του βιβλίου του Κάφκα είναι αδιαμφισβήτητη. Ο επίκαιρος χαρακτήρας του, επίσης. Όπως αναφέρει ο Μάνος Στεφανίδης, «αν τα βιβλία μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο και αν οι ιδέες είχαν την δύναμη να φρονηματίσουν το ανθρώπινο κτήνος, και μόνο η ανάγνωση της “Δίκης” έπρεπε να αποτρέψει το Ολοκαύτωμα», ενώ προσθέτει ότι «τα βιβλία, όπως και όλα τα έργα τέχνης γενικότερα, έχουν τη μαγική ιδιότητα να υπερβαίνουν τον χρόνο, να αποκόβονται απ’ την εποχή που τα παρήγαγαν και να εκπέμπουν την ενέργεια τους στο διηνεκές». Αυτόν τον ρόλο επιχειρούν να υπηρετήσουν και τα σχέδια του Γιάννη Κολιού, προσπαθώντας να ψηλαφήσουν και να αναδείξουν «τις εμμονικές, τις ζοφερές εικόνες που ο συγγραφέας περιγράφει» μετατρέποντας το αόρατο του κειμένου σε «οδυνηρά, χειροπιαστά ελέγξιμα ορατό». Ο ήρωας του βιβλίου, στη θέση του οποίου μπορεί να βρεθεί δυνητικά κάθε ανθρώπινο ον του σύγχρονου κόσμου, του οποίου βλέπουμε να έχει εξαλειφθεί κάθε χαρακτηριστικό που θα συνέθετε την προσωπικότητα και την εικόνα του, παίρνει μορφή και σχηματοποιείται, ακολουθώντας τα χνάρια του λιτού χαρακτήρα των εκφραστικών μέσων και «της απλότητας της αφήγησης που παραπέμπει σε βιβλική παραβολή». Ο Γιάννης Κολιός χρησιμοποιεί μόνο το άσπρο και το μαύρο και δημιουργεί την αίσθηση του «σχεδιαστικού κουτιού – κλωβού μέσα στο οποίο εγκιβωτίζεται ο κατηγορούμενος» κάνοντας πιο προφανή «τα όρια της τραγωδίας». 
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Μάνος Στεφανίδης (Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης ΕΚΠΑ) και ο καλλιτέχνης Γιάννης Κολιός ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα. Θα ακουστεί ηχογραφημένο μήνυμα από τον Γιώργο Βέη (πρέσβης, ποιητής).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 18:45 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

* Παρουσίαση: 19 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:45.
Θέατρο Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, 2ος όροφος
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Διεύθυνση Πολιτιστικών: 210 3680052
www.hau.gr/culture

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -