30.2 C
Athens
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
 

Το ντοκιμαντέρ «La Rose Blanche» από το Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, στη Χίο και την Αθήνα

Το «La Rose Blanche» είναι ένα ξεχωριστό μέρος. Είναι το τελευταίο εναπομείναν καφέ μιας γενιάς Ελλήνων καφετζήδων στο Μόλενμπεκ. Στη γειτονιά των Βρυξελλών όταν η ελληνική κοινότητα ήταν ακόμη πολυάριθμη εκεί. Το καφέ είναι σχεδόν εκατό ετών.
Γι’ αυτό το καφέ ο Βέλγος σκηνοθέτης Kris Kaerts δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «La Rose Blanche».
Αυτό το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα:
Την Πέμπτη 7 Ιουλίου στη Χίο και την Τετάρτη 27 Ιουλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ο σκηνοθέτης Kris Kaerts.

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Kris Kaerts, μαζί με μερικούς καλλιτεχνικούς συντρόφους, δημιούργησε αυτό το αυθεντικό ντοκιμαντέρ για το τελευταίο ελληνικό λαϊκό καφενείο στο παλιό Μόλενμπεκ, μια περιοχή των Βρυξελλών.
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την προσφυγική και μεταναστευτική ιστορία της οικογένειας Καρασαββίδη, με καταγωγή από την Ουρντού στον Πόντο που μετακόμισε στα χρόνια του ’60 από την Ελλάδα (Βέροια) στο Μόλενμπεκ.

Το 1973, η οικογένεια Καρασαββίδη, αγόρασε αυτό το λαϊκό καφενείο από τους Βέλγους ιδιοκτήτες. Η μοναδικότητα του μέρους καθορίζεται από την πελατεία του και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα πράγματα ενωμένα όλο αυτό το διάστημα. Οι πελάτες τους αντιπροσωπεύουν σχεδόν κάθε μεταναστευτικό κύμα που έχει κατακλύσει την άφιξη του Μολενμπεκ τα τελευταία εξήντα χρόνια. Ανάμεσά τους και μερικοί “ντόπιοι”. Το 2016, φαινόταν ότι το καφενείο θα έκλεινε. Το διπλανό τζαμί έκανε μια ωραία προσφορά εξαγοράς και τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ζάβεντεμ.

Αριστερά, η ιστορικός Πολυξένη Ρουμελιώτη.

Μαζί με την ιστορικό Πόλυ Ρουμελιώτη, ο Kaerts δημιούργησε έναν Κύκλο Φίλων (Amicale) στο καφέ που ένωσε παλιούς και νέους πελάτες. Ξαναέφεραν πίσω τη ζωντανή ρεμπέτικη μουσική του παρελθόντος. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις και ακούστηκαν οι ιστορίες των ανθρώπων πίσω από τα παρασκήνια του καφενείου. Με διάφορους εταίρους και πολλούς εθελοντές, στήθηκαν δύο μνημειώδεις εκθέσεις, παρουσιάστηκε θέατρο σκιών και χορός της Μαύρης Θάλασσας στην πλατεία της εκκλησίας.
Όλα αυτά ήταν συνυφασμένα με το ντοκιμαντέρ. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικό Μολενμπεκ, το οποίο υπάρχει, έστω κι αν εξατμίζεται μπροστά στα μάτια σας. Το αποτέλεσμα μοιάζει σκοτεινό, ζεστό και χαρούμενο ταυτόχρονα, όπως ακριβώς και η ρεμπέτικη μουσική που χρωματίζει και ρυθμίζει το έργο.

Το «La Rose Blanche» δείχνει όλα τα πρόσωπα των Βρυξελλών. Ο σκηνοθέτης και το συνεργείο του παρουσιάζουν εκείνους που έχουν το χαρακτηριστικό να μη φαίνονται στην κοινωνία.

Μαζί με το ντοκιμαντέρ εκδόθηκε και ένα βιβλίο με το ίδιο τίτλο το οποίο περιέχει τις λεπτομέρειες της ιστορίας του «La Rose Blanche» και όλου του πρότζεκτ με την υπογραφή της Πόλυς Ρουμελιώτη και του Kris Kaerts.

Το έργο έχει υπότιτλους στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ, οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν επίσης το νέο τους πρότζεκτ «IN ΣKIPPER ΣTREET» για τους Έλληνες ναυτικούς στην Αμβέρσα. Σε αυτό, η Χίος και οι Οινούσσες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Σχετικά με τους καλλιτέχνες:

Ο Kris Kaerts είναι σκηνοθέτης που ειδικεύεται σε συμμετοχικά και κοινωνικά-καλλιτεχνικά έργα, στα θέματα της διαφορετικότητας, της μετανάστευσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς με καλλιτεχνική ματιά.

Η Πόλυ Ρουμελιώτη, ως παραγωγός του ντοκιμαντέρ και επίσης ως καλλιτέχνης γράφει, φωτογραφίζει, και δημιουργεί αρχεία οπτικά, ακουστικά και εικαστικά, με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική μεταναστευτική ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά και για την ελληνική ταυτότητα στη διασπορά.

Ο Wilbur Lemson είναι σκηνοθέτης, κάμεραμαν και τεχνικός και έκανε πολύ περισσότερα από απλό μοντάζ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Θερινό σινεμά, ελεύθερη είσοδος

• Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, 21.00, το Περιβόλι στον Κάμπο της Χίου.
• Τέταρτη 27 Ιουλίου 2022, 21.00, στον κήπο της Λέσχης των Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Αθήνα

Περισσότερες πληροφορίες:

*Πόλυ Ρουμελιώτη
poli@polynikis.be
Polynikisvzw
www.polynikis.be
*Kris Kaerts
kris.kaerts@gmail.com
KEYKOP!
www.kriskaerts.be

www.laroseblanche.be

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art