30 C
Athens
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Στη «Νέα Ευθύνη» επιστολές του Στρατή Τσίρκα στον Τίμο Μαλάνο για την καβαφική τους διένεξη!

Επιστολές του Στρατή Τσίρκα προς τον Τίμο Μαλάνο από την περίοδο της καβαφικής τους διένεξης φιλοξενεί το 6ο τεύχος της Νέας Ευθύνης (Ιουλίου – Αυγούστου), που μόλις κυκλοφόρησε. Δημοσιεύονται κι αξίζει να διαβαστούν:
* Δοκίμιο της καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκης Καλτσόγια – Τουρναβίτη («Οιδίπους Τύραννος») για τον Οιδίποδα ως ηγέτη και τους σύγχρονους πολιτικούς μας ηγέτες. Επίσης, δοκίμια των Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα («Σε καιρούς χαλεπούς»), του Γιάννη Β. Κωβαίου («Σε Δ΄ πρόσωπο. Η θεωρία της συνάρθρωσης των τριών προσώπων») και η μελέτη του Λυκούργου Κουρκουβέλα «Ιδεαλισμός εναντίον μαρξισμού: Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσάτσου».
* Η κυκλοφορία του βιβλίου “Ο Καβάφης και η εποχή του” από τον Στρατή Τσίρκα το 1958 θα οδηγήσει σε ρήξη τον συγγραφέα με το σημαντικότερο μέχρι τότε καβαφιστή Τίμο Μαλάνο. Οι πέντε επιστολές που δημοσιεύονται στο τεύχος (με εισαγωγή και σημειώσεις του Δημήτρη Αγγελή) αποτελούν τεκμήρια αυτής της σύγκρουσης. 
* Ποιήματα του Γιάννη Βαρβέρη από τη συλλογή “Βαθέος γήρατος”, που ο ποιητής είχε στείλει στο περιοδικό ένα μήνα περίπου πριν από τον αδόκητο θάνατό του, ποιήματα των Τάσου Πορφύρη, Ηλία Κεφάλα («Δεσκάτη»), Έλσας Κορνέτη («Αγγελόπτερα») και του Πωλ Ώστερ («Λευκές νύχτες») σε μετάφραση και με σημείωμα του ποιητή Βασίλη Κουγέα.

* Ένα διήγημα της Μεριντέλ ΛεΣυέρ «Γυναίκες στα συσσίτια» του 1932, που μιλάει για την αμερικανική οικονομική κρίση και αποδεικνύεται αίφνης επίκαιρο, δύο διηγήματα του Αουγκούστο Μοντερρόσο («Το κονσέρτο» και «Η έκλειψη», σε μετάφραση Κατερίνας Καραγεώργου), δύο ποιητικά πεζά του Απόστολου Θηβαίου («Επιστολή» και «Οι φωταγωγημένες ώρες») και ένα του Αντώνη Δούνα («Ο ουρανός στο ταξί είναι γκρίζος»).       
Στα δίστηλα των «Προσανατολισμών» θα βρείτε άρθρα και δοκίμια των Μαριάνου Δ. Καράση («Η ακτινοβολία των ελληνικών δικαιικών ιδεών και θεσμών στο ευρωπαϊκό στερέωμα, Β΄»), του Κώστα Βραχνού («Θάνατος της πατρίδας»), κείμενο του Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου για τον Παπαδιαμάντη («Ο Παπαδιαμάντης ανάμεσά μας») και του Γιώργου Βαρθαλίτη («Σχολιάζοντας έναν ορισμό του Ποσειδώνιου»). Ακολουθούν δύο άρθρα για την αραβική κρίση του Θάνου Κωτσόπουλου και του Μάνου Μεγαλοκονόμου, κείμενα των Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο, Μπρουνό Λατούρ, Π.Β. Πάσχου, π. Κωνσταντίνου Καλλιανού, Γιώργου Καστρινάκη, μια ανταπόκριση από το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Γρανάδας (Χοσέ Λουίς Λόπεθ Ρέθιο) και νεκρολογία του Ηλία Κεφάλα για τον Γιάννη Βαρβέρη.
Τα χαρακτικά που κοσμούν το τεύχος είναι του Γιώργη Βραχνού κι έχουν φιλοτεχνηθεί ειδικά για τη “Νέα Ευθύνη”.
Διεύθυνση επικοινωνίας: Βιβλιοπωλείο «Κοράλι», Πατησίων και Πολυτεχνείου 1 – 104 33, Αθήνα
Τηλ.: 210-52.00.077, 210-85.47.723, e-mail: [email protected]

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -