23.3 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

H Αντέλα συνεχίζει την ιστορία του «Σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα»

Η παρεξηγημένη Μαρτίριο, τριάντα χρόνια μετά το θάνατο της μικρότερης αδερφής της, Αντέλα, σπάει τη σιωπή της και ξετυλίγει αργά και βασανιστικά το κουβάρι των τύψεων και των ενοχών που την καταδιώκουν. Επισκέπτεται ξανά τον τόπο και τον χρόνο του εγκλήματος, αναπαριστά, βήμα βήμα, τα γεγονότα και αναζητά την κάθαρση μέσα από ένα επώδυνο ταξίδι μνήμης. Πρόκειται για τη φανταστική συνέχεια της ιστορίας του «Σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα», του F. G. Lorca. Το πρωτότυπο θεατρικό έργο του Δημήτρη Καρατζιά «Αρκετά πια με την Αντέλα», σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, με την Αθηνά Τσιλύρα στον πρωταγωνιστικό ρόλο (Μαρτίριο), παρουσιάζει από 16/2/2015 -για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων- το THEATROVICTORIA στο BLACKBOX. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

Η παράσταση

Τριάντα χρόνια μετά το τραγικό γεγονός που σφραγίζει το φινάλε του κλασικού αριστουργήματος του F.G. Lorca, «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», συναντάμε τη Μαρτίριο πάνω από το νεκροκρέβατο της μητέρας της. Μοναδική απόγονος της «καταραμένης οικογένειας», άγρυπνος φύλακας ενός σκοτεινού μυστικού και ηθική αυτουργός μιας αυτοκτονίας με αίμα αδελφικό, η Μαρτίριο έχει καταδικαστεί να ζει κλεισμένη σ’ ένα σπίτι, βυθισμένο σε μια θάλασσα πένθους, όπου οι φωνές και οι ανάσες αντηχούν ακόμα, το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια, οι τύψεις κρατούν τα βλέφαρα ανοιχτά και την ψυχή ανήσυχη.
Η απροσδόκητη «εισβολή» μιας νεαρής κοπέλας στο σκοτεινό σπίτι των Άλμπα, το οποίο έχει πλέον αποκτήσει μυθικές διαστάσεις για τους κατοίκους της κλειστής κοινωνίας, γίνεται η αφορμή να ανοίξει το επτασφράγιστο κουτί της Πανδώρας, που θα παρασύρει τελικά και τις δύο σε μια δίνη επιστροφής στο παρελθόν, ξαναζωντανεύοντας στιγμές και πρόσωπα που «ξεκολλάνε» από τους τοίχους του σπιτιού και ξεχύνονται ορμητικά στο παρόν, αποκαλύπτοντας μυστικά και ψέματα, καταπιεσμένα ένστικτα και απαγορευμένα πάθη.
“Προσέγγισα την παράσταση μέσα από ένα πρίσμα ποιητικού ρεαλισμού που προσφέρει μια απόλυτη συμπύκνωση αισθήσεων και αισθημάτων. Ταυτίστηκα με τη φράση του Λόρκα: «Θα βυθιστούμε όλοι μας σε μια θάλασσα πένθους»”, δηλώνει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτις της παράστασης Λίλλυ Μελεμέ και προσθέτει: «Ο Λόρκα είναι ένας πολύ σπουδαίος ποιητής: εξαιρετικά λυρικός και ταυτόχρονα πολύ γήινος και αιχμηρός, που καταφέρνει να εκφράσει με λέξεις μοναδικές “τη σκοτεινή μας ρίζα της κραυγής”. Παράλληλα όμως είναι κι ένας συγγραφέας πολιτικός, που τόλμησε να εναντιωθεί στο συντηρητικό κατεστημένο της εποχής του, με τη ζωή και το έργο του, και δεν φοβήθηκε ποτέ τη σύγκρουση. “Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”, γραμμένο το ’36, είναι μια ξεκάθαρη αλληγορία για τον φασισμό που εξαπλώνει την ίδια περίοδο τα δολοφονικά πλοκάμια του στην Ισπανία. Η συνάντηση με έναν τέτοιο σπουδαίο συγγραφέα, είτε για έναν καλλιτέχνη, ή για ένα θεατή, μόνο κέρδος μπορεί να είναι στις μέρες μας. Η επαφή με τέτοιους ανθρώπους που κυνηγούσαν το απόλυτο, και είχαν όραμα και ιδανικά, είναι πραγματικό βάλσαμο. Καθαρίζει το βλέμμα μας».

«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του F.G. Lorca

Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα αποφασίζει να “σφραγίσει” το σπίτι της και να καταδικάσει τις πέντε νεαρές κόρες της -οι οποίες φλέγονται από λαχτάρα για ζωή- στην απόλυτη απομόνωση, με πρόσχημα το οκταετές πένθος προς τιμήν του πατέρα που χάθηκε. Η τυρρανική και καταπιεστική συμπεριφορά της σε συνδυασμό με την παράλογη απόφασή της για τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, ουσιαστικά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ερωτικής επαφής και οδηγεί τα νεαρά κορίτσια σε μαρασμό. Η μοναδική που έχει κάποιες ελπίδες να απελευθερωθεί απο αυτό το “κολαστήριο” είναι η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη από τον πρώτο γάμο της Μπερνάρντα, η οποία κληρονομεί ολόκληρη την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο, του ομορφότερου άντρα του χωριού. Τον Πέπε όμως ποθούν και η Αντέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά και η ασθενική Μαρτίριο, που καίγεται απο τον πόθο και τη ζήλια για όλα όσα αυτή δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει. Η ζήλια της Μαρτίριο φουντώνει ακόμα περισσότερο όταν μαθαίνει την παράνομη σχέση της μικρότερης αδερφής της με τον Πέπε, και είναι αυτή η ζήλια που θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αντέλα και θα βυθίσει ακόμα πιο βαθιά το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα σε μια θάλασσα πένθους.

Συντελεστές

Κείμενο: Δημήτρης Καρατζιάς
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη
Επιμέλεια κοστουμιών: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμι κας Τσιλύρα: Miltos Couture
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Βίντεο παράστασης: Νίκος Λιβαθινός
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Μακιγιέζ: Λένια Saw
Illustrator: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Διανομή

Μαρτίριο: Αθηνά Τσιλύρα
Πόνθια: Νίκη Αναστασίου
Αγκούστιας: Κική Μαυρίδου
Στο βίντεο της παράστασης συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Γκόνη, Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού και Νάντια Πυθαρά.

Πληροφορίες

«Αρκετά πια με την Αντέλα»
Πρεμιέρα: 16/2/2015
Παραστάσεις: Blackbox – Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ γενική προπώληση, 8 ευρώ φοιτητικό/συνταξιούχων, 5 ευρώ ανέργων
ΤΗΕΑΤROVICTORIA
Μαγνησίας 5 και 3ης Σεπτεμβρίου 119
Τηλ. κρατήσεων: 210-8233125/6972964339
www.theatrovictoria.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -