19.9 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ελληνίδα μάνα και γιος, η ολέθρια σχέση

Είναι σπλάχνο της. Το κυοφορεί εννέα μήνες… Αυτό μεγαλώνει κι εκείνη στέκεται πάντα δίπλα του. Στις επάλξεις. Η σχέση είναι έντονη, μοιραία, ακλόνητη.  Όταν όμως μιλάμε για την Ελληνίδα μάνα τότε τα πράγματα μεγεθύνονται, πολλές φορές αγγίζουν και ξεπερνούν τα όρια. Ιδιαιτέρως όταν το βλαστάρι είναι γιος. Εκεί η υπόθεση περιπλέκεται. Σκέπτεται ότι το τάισε, το κοίμισε, το φρόντισε μέχρι να πάει σχολείο, να τελειώσει τη στοιχειώδη εκπαίδευση, να μεγαλώσει, να βγάλει το λύκειο, να σπουδάσει, να πάρει πτυχίο… Γιατί όμως να τελειώσει εκεί; Γιατί να καταθέσει τα όπλα ύστερα από τόσους κόπους; Αυτή θα τον προστατεύει ακόμα κι όταν παντρευτεί και θα έχει αγκαλιά τα δικά του παιδιά! Άλλωστε, μάνα είναι μόνο μία! Σχέση που μόνο μια Ελληνίδα η οποία έχει γίνει μάνα μπορεί να κατανοήσει σε βάθος. Η παράσταση «Γκρέκα Μάνα» αποτυπώνει το σύμβολο της μάνας ως αρχέτυπο (με αφορμή μια ιδιαίτερη σχέση μάνας – γιου), προβάλλοντας την επιρροή της στην προσωπικότητα κάθε παιδιού. Οι περισσότεροι έχουμε ανατραφεί σε ένα περιβάλλον, όπου η μητέρα ήταν και είναι υπερπροστατευτική -ακόμη κι αν έχουμε προ πολλού πατήσει τα σαράντα, ακόμη κι έχουμε αποκτήσει τις δικές μας οικογένειες. Μας συμπεριφέρεται σαν να είμαστε ακόμη απροστάτευτα παιδάκια που έχουμε ανάγκη τις συμβουλές και τη φροντίδα της. Έτσι είναι! Ή τουλάχιστον έτσι έχουμε μάθει εμείς, οι λαοί της Μεσογείου και οι Έλληνες περισσότερο. Από τη φύση του ο άντρας θεωρείται ένα ανεξάρτητο ον που η κοινωνία του φορτώνει από νωρίς πολλές ευθύνες, ειδικά όταν αυτός κάνει τη δική του οικογένεια. Είναι, όμως, έτοιμος να αντεπεξέλθει; Να αποτινάξει το ζυγό; Πόσο ο ομφάλιος λώρος θα αποδειχτεί ανθεκτικός; Και τι ενδεχομένως θα συμβεί αν συνάψει δεσμό με μια γυναίκα δυναμική και επιτυχημένη. Μια θεληματική ερωμένη θα καταφέρει να αποσπάσει τον γιο από τα ατσάλινα δεσμά της αδυσώπητης μάνας; Σε μια αναμέτρηση μέχρις εσχάτων ποια γυναίκα θα επικρατήσει, ώστε να κατακτήσει το αντικείμενο του πόθου της; Ή μήπως η νίκη θα είναι πύρρειος;
Η μητρική αγάπη, η ανεξαρτησία, τα «θέλω» ενός ενήλικου ανθρώπου, το χρέος προς τη μάνα, η έννοια της αφοσίωσης, ο εγωισμός, η μοναξιά, η στέρηση, οι επιλογές, τα δικαιώματα στη ζωή είναι μόνο μερικά από τα κεφαλαιώδη ζητήματα που τίθενται επί τάπητος σε αυτό το κοινωνικο-ψυχολογικό έργο, την «Γκρέκα Μάνα» του βραβευμένου συγγραφέα Στέφανου Κακαβούλη που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00, στο «Vault», έναν από τους πιο φιλόξενους και ευχάριστους πολυχώρους της Αθήνας.

Η αδηφάγα μάνα Αργυρώ δεν αρκείται στη ζωή του γιου της, θέλει και την καρδιά του, απόλυτα, ολοκληρωτικά δική της. Η σχέση είναι ολέθρια. Εξαιρετική μάνα η Ζώγια Σεβαστιανού με δραματική πραγμάτωση. Οι Γιάννης Κότζας (γιος – Νίκος) και Στέλλα Μουκαζή (ερωμένη – Γιάννα) προσεγγίζουν ικανοποιητικά τους ρόλους τους.
Το φινάλε αποτελεί μια έκπληξη για το κοινό που παρακολουθεί με αγωνία.
Η παράσταση, σκηνοθετημένη από τον Μενέλαο Τζαβέλλα, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Όπως ότι κατορθώνει να διεγείρει την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού. Το έργο έχει αντλήσει στοιχεία από την πραγματική ζωή και τη συμπεριφορά καθημερινών ανθρώπων, τα οποία αξιοποιεί προβάλλοντας εμμονικές διαταραχές και ψυχολογικά γνωρίσματα μελετημένων στερεότυπων.
Πρόκειται για μια παράσταση από την οποία δεν λείπει το χιούμορ, εξαιτίας των γνωστών καταστάσεων που με ζωντάνια παρουσιάζει, επικρατεί όμως η συγκίνηση και το δράμα. Μια παράσταση – καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας.
Καλό θα ήταν να την παρακολουθήσει κάθε οικογένεια. Σίγουρα θα αναγνωρίσει στιγμές από τη ζωή της και τη νοοτροπία της.

Συντελεστές

Κείμενο: Στέφανος Κακαβούλης
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός
Επιμέλεια σκηνικών – Κοστούμια: Μαριάννα Τόλη
Μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Ξυδάκης
Φωτογραφίες: Νικολέτα Γιαννούλη

Διανομή

Ζώγια Σεβαστιανού (Αργυρώ)
Γιάννης Κότζας (Νίκος)
Στέλλα Μουκαζή (Γιάννα)

Πληροφορίες

«Γκρέκα Μάνα»
του Στέφανου Κακαβούλη 
Παραστάσεις:
Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων
12€ (Γενική είσοδος)
ΑμΕΑ, Άνεργοι 8€.
Πολυχώρος Vault
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945993870
E-mail: [email protected] (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

* Yπό την Αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.
Έως την Τρίτη 8 Απριλίου 2014)

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -