Η βιωματική τριλογία «Γροικώ, θωρώ, ανοιώθω», που έλαβε χώρα στο Κτήμα Κάμπονες της Νάξου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» για άλλη μία χρονιά προσέφερε στους παρευρισκόμενους, για τρεις ημέρες, μοναδικές εμπειρίες με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα αλλά και τα συναισθήματα.
Τα ρήματα «γροικώ, θωρώ, ανοιώθω» στην ντοπιολαλιά της Απειράνθου, τα οποία σημαίνουν ακούω, βλέπω και αισθάνομαι αντίστοιχα, τιμήθηκαν επάξια σε κάθε μια από τις μουσικές βραδιές που διεξήχθησαν.
*Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το μουσικό αναλόγιο «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» καθήλωσε το κοινό. Ένα δρώμενο της σκηνοθέτιδας Αικατερίνης Παπαγεωργίου αφιερωμένο στον εμβληματικό Νάξιο συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη. Η Ελίζα Σκολίδη, ο Αλέξανδρος Βάρθης και ο Γιώργος Πατεράκης διαβάζοντας αυτούσια αποσπάσματα από το εμβληματικό αφηγηματικό έργο «Μάουτχάουζεν», ποιήματα και μονόπρακτα θεατρικά του έργα, συγκίνησαν όλους τους παρευρισκόμενους.
*Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης εθνομουσικολόγος, βραβευμένος με Grammy, Cristopher King μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Πανταζή ξεκίνησαν έναν διάλογο με τίτλο «Τσαμπούνα: Τα μελωδήματα της Νάξου», ο οποίος έδωσε πνοή στον πολιτισμό και τη μουσική κληρονομιά του νησιού. Οι νέοι σε ηλικία Νάξιοι καλλιτέχνες, Νίκος Μπαρδάνης (λαούτο) και Βαγγέλης Κριμιτζάς (τσαμπούνα), εκπροσώπησαν μαζί με τον γνωστό Λευτερογιάννη (φωνή) ενέπνευσαν το κοινό να συμμετέχει χορεύοντας στο «γλέντι» που αυθόρμητα δημιουργήθηκε.
*Το φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με την συναυλία του Γιώργου Ξυλούρη: «Τέμπλα και ράβδος, κέντρουλας, μποξάδες, πυρηνάκι», όπου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τόπο και το ιερό χώμα της Νάξου που δονείται εδώ και αιώνες από τα παραδοσιακά ακούσματα. Μαζί του, ο Ανδρέας Αρβανίτης (λαγούτο, λύρα, ασκομαντούρα) και η Αγγελίνα Κλαυδιανού (κουπί, θιαμπόλι), όμως η σημαντικότερη απρόσμενη εξέλιξη ήταν η παρουσία του Λάμπη Ξυλούρη με το ούτι του. Οι τέσσερις μουσικοί προσέφεραν στους παρευρισκόμενους ένα όμορφο ταξίδι στον χρόνο και τον τόπο.
Η κ. Μαρία Πολυκρέτη, εμπνεύστρια της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Μια βραδιά κάτω από την ελιά, δήλωσε «Είμαι συγκινημένη και ευτυχισμένη που το πολιτιστικό φεστιβάλ Μια βραδιά κάτω από την ελιά, το οποίο ξεκίνησε αυθόρμητα σαν μια ιδέα διατυπωμένη σε μια συζήτηση με αγαπημένους καλλιτέχνες και φίλους, τον Στάθη Δρογώση, τον Οδυσσέα Τσάκαλο και τον Μανώλη Φάμελο, έκανε δειλά την εμφάνιση του πέρυσι για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία ξανά και φέτος το Σεπτέμβρη. Τις τρεις ημέρες που διήρκησε είχαμε την ευκαιρία, όσοι παρακολουθήσαμε τις εκδηλώσεις, Νάξιοι και επισκέπτες του νησιού, να τέρψουμε την ψυχή και το πνεύμα μας, να αγκαλιάσουμε και να συνειδητοποιήσουμε εκ νέου την αξία των παραδόσεών μας, να τιμήσουμε τις ρίζες μας με έναν τρόπο σύγχρονο. Ανανεώνουμε το πολιτιστικό ραντεβού μας για του χρόνου στο κτήμα Κάμπονες».
Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», αποτελεί έμπνευση της κ. Μαρίας Πολυκρέτη, δράση η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο με διαφορετική θεματική προσέγγιση και προσκεκλημένους κάθε φορά ενώ παράλληλα η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης προμηνύει ότι θα έρθουν πολλές ακόμη πρωτοβουλίες με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, τον πλούσιο πολιτισμό που αυτός έχει δημιουργήσει και που οφείλει να θυμάται και να σέβεται.
Σχετικά με το Κτήμα Κάμπονες
Το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη με την ονομασία Κάμπονες λειτουργούσε ως μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και έχει ελιές ηλικίας 600 ως 2.500 ετών. Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο “από το χωράφι στο πιάτο”, ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους.