22.7 C
Athens
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ποιες παραστάσεις θα δούμε τον χειμώνα από τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

«Η απόλυτη μαγεία», το «Big in Japan», «Ο επιθεωρητής» και τα «Ερωτευμένα άλογα» είναι οι παραστάσεις που θα ανέβουν από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παράλληλα με τη συνεργασία του ΚΘΒΕ με τα «58α Δημήτρια».

***

Η «Απόλυτη μαγεία» επέστρεψε με τους καλύτερους οιωνούς στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι θεατές την παράσταση «Απόλυτη Μαγεία» που επέστρεψε, μετά την επιτυχία της περασμένης σεζόν, στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η παράσταση που κινείται πάνω σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο μεταφυσικό θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία, σε δραματουργία – κείμενο Αγγελικής Παπούλια και σκηνοθεσία – κείμενο Χρήστου Πασσαλή, είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Yoko Ogawa «Η αστυνομία της μνήμης».
Το αποτέλεσμα, μέσα από την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών που συμμετέχουν, καθώς και την επινοητικότητα όλων των συντελεστών που διαμόρφωσαν το αινιγματικό σκηνικό, ηχητικό και φωτιστικό περιβάλλον, δημιουργεί την ατμόσφαιρα μιας παράστασης – τελετής. Μια «τελετή μύησης» που αναδεικνύει το μεταφυσικό στοιχείο και προκαλεί τον θεατή να παρακολουθήσει τον κόσμο με άλλα μάτια, βιώνοντας μια θεατρική εμπειρία όπου η συμμετοχή του είναι σημαντική.
* Κατάλληλη για άνω των 12 ετών. Στην παράσταση γίνεται χρήση υψηλών ηχητικών εντάσεων, χρήση μηχανής ομίχλης και στροβοσκοπικού φωτισμού.

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

***

Το «Big in Japan» προβληματίζει, αναστατώνει, ανασυντάσσει και ελευθερώνει στο «Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών»

Μεγάλο το χειροκρότημα στην επιστροφή της παράστασης «Big in Japan» της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, που επέστρεψε, μετά την επιτυχία του χειμώνα.

Η γεύση από τη χαοτική ζωή στη σύγχρονη Ιαπωνία που αναπτύσσεται συνεχώς, συρρικνώνοντας την ανθρώπινη υπόσταση σε όλες τις εκφάνσεις της που αφήνει η παράσταση, προβληματίζει, αναστατώνει και ανασυντάσσει το κοινό μπροστά στην ωμή πραγματικότητα του σήμερα.

Πέντε ανθρώπινες ιστορίες που καταφέρνουν να μηδενίσουν τα χιλιόμετρα και η μακρινή Ιαπωνία να φαντάζει μια ανάσα από τη δική μας πραγματικότητα, προκαλώντας σοβαρά υπαρξιακά ερωτήματα για την καθημερινότητα που χάνεται σε έναν ατέρμονο αγώνα για την κατάκτηση της απόλυτης μοναξιάς.

Ένα έργο “καμπανάκι” για όσα νομίζουμε οτι ξέρουμε και για όσα δεν ξέρουμε οτι αγνοούμε.

* Κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών.

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

***

«Ο επιθεωρητής» έρχεται για δεύτερη χρονιά στο «Βασιλικό Θέατρο».

Η πλούσια παραγωγή του ΚΘΒΕ «Επιθεωρητής» σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, που αγαπήθηκε από το φιλοθεάμον κοινό της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του «Βασιλικού Θεάτρου» για να μας μεταφέρει σε μια επαρχία της Ρωσίας όπου επικρατούν η κοινωνική διαφθορά, η γραφειοκρατία και η κατάχρηση εξουσίας.

Η κοινωνική σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ αναδεικνύει χαρακτηριστικά και αδυναμίες της προεπαναστατικής Ρωσίας που συναντούμε ακόμα και σήμερα, όπως η αδικία και ο δεσποτισμός.

Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

***

«Ερωτευμένα Άλογα» από την ομάδα «Εν Δυνάμει» στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Θα παρουσιαστεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Επίσης την 1η Οκτωβρίου στις 19:00 και στις 4, 5, 6 και 7 Οκτωβρίου στις 21:00
Τα «Ερωτευμένα Άλογα», από την ομάδα «Εν Δυνάμει», η παράσταση ύμνος στον έρωτα και την ίδια τη ζωή, επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Τρίτο μέρος της τριλογίας «Το Άλλο το Κανονικό», η οποία προέκυψε από την ανάγκη των νέων καλλιτεχνών, με και χωρίς αναπηρία, της ομάδας «Εν Δυνάμει» να μοιραστούν ανοιχτά προσωπικές ιστορίες και να ερευνήσουν οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας.

Η παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα», σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, είναι μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Μια παράσταση που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το ά-λογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

***

Συνεργασία του ΚΘΒΕ με τα 58α «Δημήτρια»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει για άλλη μια χρονιά δυναμικά το «παρών» στον μεγάλο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης, τα «Δημήτρια».

Η έναρξη της φετινής 58ης διοργάνωσης θα δοθεί στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με μια σημαντική παράσταση, την παραγωγή της Schaubühne «Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν» (The Marriage of Maria Braun) του Rainer Werner Fassbinder, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Thomas Ostermeier, σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φημισμένου βερολινέζικου Θεάτρου.

Άλλες δύο παραστάσεις των 58ων Δημητρίων θα φιλοξενηθούν τον Οκτώβριο στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών:
*Η χοροθεατρική παράσταση «Elvedon» σε σύλληψη και χορογραφία Χρήστου Παπαδόπουλου καθώς και
*Η παράσταση «Inventions» της ομάδας Mal Pelo, σε σκηνοθεσία Maria Munoz & Pep Ramis.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -