Του Παναγιώτη Μήλα
Πολλές φορές ακούμε να λένε ότι το θέατρο είναι η τέχνη του εφήμερου, μιας και όλα όσα συμβαίνουν την ώρα της παράστασης αποτυπώνονται πάντα μόνο στη μνήμη μας και σπάνια «καταγράφονται» με κάποιον άλλον τρόπο.
Φυσικά είναι λογικό αυτό αφού η μαγεία της θεατρικής δημιουργίας δεν μπορεί να «μεταφερθεί» με πειστικότητα από κανένα ηλεκτρονικό ή άλλο μέσο. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα.
Όλα όσα νοιώθει ο θεατής που παρακολουθεί από τη θέση του ένα θεατρικό έργο δεν μπορεί να τα νιώσει ο ίδιος άνθρωπος αν βλέπει σε ένα DVD την ίδια παράσταση.
Όμως υπάρχει τρόπος να θυμηθούμε ξανά αυτά που ζήσαμε μέσα σε μια αίθουσα αν δούμε εικόνες από τους πρωταγωνιστές της παράστασης, σχέδια από τα σκηνικά και κοστούμια που φορούσαν οι ηθοποιοί.
Αυτά και ενισχύουν τη μνήμη, και αποτελούν μάθημα για τους νεώτερους, και δημιουργούν κάτι που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας: Δίνουν την ευκαιρία για συζήτηση πάνω στα έργα και ανταλλαγή απόψεων για τους συντελεστές των παραστάσεων.
***
Μια δημιουργία που αποτελεί ένα ιστορικό, θεατρικό κόσμημα είναι και το λεύκωμα με τον τίτλο «Ίχνη του εφήμερου».
Πρόκειται για τον κατάλογο της μόνιμης έκθεσης κοστουμιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ίχνη του εφήμερου», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Βασιλικού Θεάτρου.
Ο κατάλογος αυτός φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ελκυστικό βιβλίο για τους φίλους του θεάτρου αλλά και να εμπλουτίσει τη βιβλιογραφία για το θέατρο και την ενδυματολογία στην Ελλάδα.
***
Οι 31 ενδυματολόγοι που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο είναι οι: Γιώργος Ανεμογιάννης, Γιώργος Ασημακόπουλος, Γιώργος Βακαλό, Βασίλης Βασιλειάδης, Σπύρος Βασιλείου, Ντένη Βαχλιώτη, Απόστολος Βέττας, Ρένα Γεωργιάδου, Νίκος Εγγονόπουλος, Λίζα Ζαΐμη, Δαμιανός Ζαρίφης, Γιώργος Ζιάκας, Λιλή Κεντάκα, Κλεόβουλος Κλώνης, Γιάννης Κύρου, Κέννυ Μακ Λέλλαν, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Γιάννης Μετζικώφ, Χρήστος Μπρούφας, Δημήτρης Μυταράς, Νίκος Νικολάου, Αγνή Ντούτση, Ιωάννα Παπαντωνίου, Φαίδων Πατρικαλάκις, Γιώργος Πάτσας, Νίκος Πετρόπουλος, Νίκος Σαριδάκης, Νίκος Σαχίνης, Βασίλης Φωτόπουλος, Διονύσης Φωτόπουλος, Σάββας Χαρατσίδης.
Παράλληλα στο λεύκωμα θα δούμε τα βιογραφικά σημειώματα των 31 ενδυματολόγων και αναλυτικό κατάλογο όλων των ενδυματολόγων που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στα 57 χρόνια λειτουργίας του. Επίσης, περιέχει αγγλικό επίμετρο.
***
Εκτός από πλούσιο φωτογραφικό υλικό (φωτογραφίες κοστουμιών του Τάσου Θώμογλου, ζωγραφικές μακέτες), περιλαμβάνει χαιρετισμούς του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη και του Προέδρου του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Άρη Στυλιανού, κείμενα των επιμελητών της έκθεσης: Της σκηνογράφου-ενδυματολόγου Ιουλίας Σταυρίδου, της αρχιτέκτονος-μουσειολόγου Βίκυς Κερτεμελίδου καθώς και της θεατρολόγου Δηώς Καγγελάρη.
***
Η έκθεση κοστουμιών «Ίχνη του εφήμερου» καθώς και η εκτύπωση του αντίστοιχου καταλόγου εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
***
«Ίχνη του εφήμερου», ο κατάλογος της μόνιμης έκθεσης κοστουμιών του ΚΘΒΕ. Το πιο όμορφο δώρο για τις γιορτές, στα βιβλιοπωλεία του θεάτρου στην τιμή των 10 ευρώ.
***
Στη βασική φωτογραφία του θέματος: Του Γιώργου Θεοτοκά, «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας», σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη, (1964). Ενδυματολόγος, Δημήτρης Μυταράς. Ο «Κυρ Αντρόνικος», από τον Δημήτρη Βεάκη.