29.4 C
Athens
Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Η Χριστίνα Κουλουμπή, με την έκθεσή της, οδηγεί τον Ηρακλή στην πρώτη του ήττα

Του Παναγιώτη Μήλα

Γνώρισα τη Χριστίνα Κουλουμπή σε μια ήσυχη γωνιά του Ιδρύματος Κακογιάννη, για μια συνέντευξη στο catisart.gr και αργότερα στο ανήσυχο εργαστήριό της, για τη φωτογράφιση.

Την πρώτη φορά ήταν πολύ ευγενική, καθόλου δήθεν, και πρόθυμη να μιλήσει για όλα.

Τη δεύτερη, άνετη και δημιουργική, στο δικό της γήπεδο, στο εργαστήριο ανάμεσα σε εκατοντάδες βιβλία, σε δεκάδες έργα, σε αμέτρητα μολύβια, πινέλα, μαρκαδόρους, σωληνάρια με χρώματα, ψαλίδια, κοπίδια, μικρά ξύλινα μανεκέν, και χίλια δυο απαραίτητα εργαλεία για τη ζωγραφική της.

Και τις δυο φορές παρασύρθηκα από το χαμόγελό της. Πίστεψα ότι είχα ένα εύκολο «αντίπαλο». Είχα κάνει μεγάλο λάθος επειδή η Χριστίνα πίσω από το χαμόγελο αυτό κρύβει έναν πολύ δυνατό παίκτη. Είναι ένα πολύ εργατικό παιδί που έχει ως μοναδικό του ελάττωμα την τελειομανία.

Με αυτό το «κουσούρι» μπόρεσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη δύσκολων και έμπειρων συνεργατών, μία εκ των οποίων είναι και η κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη.

Με το ίδιο ελάττωμα κατάφερε να τυλίξει σε αρκετές κόλλες χαρτί κοτζάμ Ηρακλή. Ο μυθικός ήρωας – με τους 12 άθλους στο ενεργητικό του – δεν μπόρεσε να την αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα η Χριστίνα να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα. Η έκθεση αυτή ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου 2016 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εξηγώντας τον άθλο της η Χριστίνα γράφει: «Όταν άρχισα να μελετώ, να αποτυπώνω στο χαρτί τον Ηρακλή, τους άθλους του και όλα τα μυθικά όντα που αντιμετωπίζει, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσους δρόμους ανοίγει αυτή η υπερβατική πορεία του ήρωα. Ενστικτώδικα, βούτηξα στα χρώματα του αγώνα του, επιλέγοντας ποικιλία αποχρώσεων, ζεστών, ψυχρών με την ορμή των νεανικών μου χρόνων». Αυτά γράφει μεταξύ των άλλων η Χριστίνα και κλείνει με «Ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που με «ενέπνευσαν» ηθελημένα ή αθέλητα με τις πράξεις και τις απραξίες τους».

Κάπως έτσι περιγράφει η Χριστίνα Κουλουμπή τον αγώνα που είχε με αντίπαλο τον Ηρακλή ο οποίος κατέγραψε έτσι στο χρονολόγιό του την πρώτη του ήττα. Μιλάμε για μια υπερβατική ήττα που η καταγραφή της φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του 1ου και του 2ου ορόφου του Ιδρύματος Κακογιάννη.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα: «Η έκθεση απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών. Πρόκειται για ακουαρέλες, σκίτσα και μελέτες που έχουν γίνει από τη Χριστίνα Κουλουμπή στο πλαίσιο της συνεργασίας της ως σκηνογράφου και ενδυματολόγου στο ανέβασμα των «Άθλων του Ηρακλή» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Παράλληλα, η ίδια η έκθεση ως αυτόνομο καλλιτεχνικό γεγονός, συνδέεται και προαναγγέλλει με το δικό της πρωτότυπο τρόπο τη νέα παράσταση «Οι άθλοι του Ηρακλή» που θα παρουσιάζεται από το Νοέμβριο 2016 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία της Κ. Ρουγγέρη. Τα έργα της Έκθεσης είναι αποτέλεσμα ενός δημιουργικού κύκλου δεκαετούς ενασχόλησης της Χριστίνας Κουλουμπή με τη μυθολογία του Ηρακλή, τον πυρήνα της, τις προεκτάσεις της, αλλά και τις ποικίλες αναγνώσεις της έτσι όπως η ίδια τις εξέλαβε μέσα από τη συνεχή τριβή με τη μυθολογική αφήγηση.

Οι μελέτες και οι δοκιμές χρόνων για την ενδυματολογική και σκηνογραφική προσέγγιση των παραστάσεων της Κάρμεν Ρουγγέρη αποκρυσταλλώθηκαν στην αυτόνομη συλλογή, η οποία εκτίθεται στο ΙΜΚ, όπου και αντανακλάται η ζωντάνια της θεατρικής απόδοσης των έργων για παιδιά, εντρυφώντας παράλληλα και στα «ενήλικα» μεγέθη της Ύβρεως, του Άθλου και της Κάθαρσης.

Η απλότητα, η «καθαρότητα», η διαφάνεια της ακουαρέλας – σήμα κατατεθέν της Χριστίνας – προσδίδουν φωτεινότητα και διαύγεια στην πολύπλοκη μυθολογία. Πρόκειται για μια καθαρή εικαστική προσέγγιση, στην οποία δεν απλοποιούνται οι αντιφάσεις του μυθολογικού ήρωα αλλά φωτίζονται έτσι ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν το παιδικό και νεανικό φαντασιακό.

Το επίπονο έργο του συγκερασμού του ενήλικου δυναμικού με την ανθρώπινη ανάγκη για απλότητα και φωτεινά νοήματα είναι εγγεγραμμένο στην καλλιτεχνική και πνευματική διαδρομή της Χριστίνας Κουλουμπή, που με τη συλλογή της αυτή προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει και αυτήν την καλλιτεχνική της πλευρά άλλα και τη μεθοδολογία της πίσω από αυτήν».

Να θυμίσω εδώ ότι για τα Εγκαίνια της Έκθεσης, ο χορογράφος και σκηνοθέτης Πέτρος Γάλλιας προετοίμασε το εμπνευσμένο δρώμενο «Ηρακλής», σε ερμηνεία της Χριστίνας Κουλουμπή, με τη συνοδεία του βιολοντσέλου του εξαιρετικού Μιχαήλ Πορφύρη και σε κείμενα από το έργο «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη.

Η Χριστίνα, ντυμένη στα λευκά, είχε μπροστά της μεγάλα μπολ με χρώματα, είχε ακόμη πινέλα, σκοινιά, σπάγκους και σφουγγάρια. Με όλα αυτά δημιούργησε έναν επιδαπέδιο πίνακα την ώρα που γύρω της ήταν δεκάδες θεατές που παρακολουθούσαν την εξέλιξη μέσα σε απόλυτη ησυχία. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία όπου οι δυο φύσεις της Χριστίνας, η ζωγραφική και ο θεατρικός λόγος, η φωνή και η ψυχή της, συγκεράστηκαν και “εκτέθηκαν” χωρίς φόβο αλλά με πάθος σε ανθρώπους που ή την γνώριζαν, ή την αγαπούσαν, ή τέλος είχαν τη διαθεση να την συναντήσουν.

Μόνον τρεις από τους θεατές δύσκολα έκρυβαν τη συγκίνησή τους.

Πρώτη ήταν – λογικό – η αυστηρή και απαιτητική σκηνοθέτις Κάρμεν Ρουγγέρη που έβλεπε την πρεμιέρα του δικού της Ηρακλή σε πίνακες ζωγραφικής.

Δεύτερος ήταν – επίσης λογικό – ο υπ’ αριθμόν ένα στο fan club της Χριστίνας, ο βαρύτονος Ανδρέας Κουλουμπής (στην τελευταία φωτογραφία) που πάτησε το πρώτο like στο πρώτο κλάμα της κόρης του.

Τέλος, ο τρίτος θεατής που με το φινάλε του δρώμενου άρχισε να χειροκροτεί και έσπευσε να την αγκαλιάσει ήταν η δασκάλα της Ρένα Ανούση – Ηλία.

Για τη δασκάλα της η Χριστίνα μου είχε πει στη συνέντευξη που μου είχε δώσει:

«Στην Ευαγγελική Σχολή ήμουν τυχερή που είχα καθηγήτρια καλλιτεχνικών τη Ρένα Ανούση – Ηλία. Έξι χρόνια, από το γυμνάσιο μέχρι το λύκειο. Αυτή η γυναίκα ήταν η επιτομή του άξιου δασκάλου και ήταν ένας άνθρωπος που έδινε έμπνευση σε όλους μας. Για να καταλάβετε, όλοι μας ήταν σαν να είμαστε καλλιτεχνάρες στην τάξη της. Ήταν μια γυναίκα που απενοχοποιούσε τους πάντες, είτε μπορούσες να τραβήξεις μια γραμμή, είτε δεν μπορούσες. Έβρισκε άλλους τρόπους να ανακαλύψει την κλίση σου γιατί πίστευε πραγματικά ότι ο κάθε άνθρωπος κρύβει έναν καλλιτέχνη, φτάνει να υπάρχει ένα σκαλιστήρι που να μπορεί να σκάψει λιγουλάκι μέσα σου. Δηλαδή έλεγε ότι αν φυτέψεις τον σπόρο της τέχνης, που όλοι τον χρειαζόμαστε, είτε το κάνουμε σαν επάγγελμα είτε όχι και αν τον ποτίσεις, τότε θα μπορέσει να ανθήσει αυτό το πράγμα μέσα σου και όλη αυτή η διαδικασία τελικά θα μας κάνει πιο πλούσιους. Αυτή η γυναίκα λοιπόν ήταν εκείνη που πραγματικά πιστεύω πως ήταν η ηθική αυτουργός για ό, τι μπόρεσα να κάνω μετά, παράλληλα βέβαια με τους γονείς μου. Δηλαδή αυτή η γυναίκα ήταν που μου έδωσε τα όπλα για να ανακαλύψω, να αγωνιστώ, να αποκαλύψω τον καλλιτέχνη που είχα μέσα μου. Για τη Ρένα την Ανούση το κάθε παιδί ήταν μοναδικό και ξεχωριστό. Ήταν αυτή που με παρότρυνε να δώσω στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η κυρία Ανούση με ενέπνευσε και με εμψύχωνε. Για εμένα είναι η δασκάλα μου. Αυτή είναι η δασκάλα μου. Είναι η γυναίκα που συνεχώς ήταν -και είναι- ανήσυχη, είχε συνέχεια κάτι να μας δείξει κάτι να μας αποκαλύψει. Μας έδειξε τόσες πολλές τεχνικές και κόλπα με τα χρώματα. Βλέπαμε το μάθημά της σαν ένα μεγάλο ομαδικό παιχνίδι. Φυσικά δεν γίναμε όλοι ζωγράφοι. Πιστεύω μόνο ότι τα χρόνια αυτά που είχαμε την ευτυχία να την έχουμε, κάτι από τέχνη παραπάνω σκαμπάσαμε. Μας βοήθησε πολύ να το δούμε και έτσι και αλλιώς. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μας έκανε ένα παιχνίδι με κάτι σπάγκους. Με τη φαντασία μας έπρεπε να κάνουμε ένα περίεργο σχήμα και στη συνέχεια έπρεπε να βρούμε τι ήταν αυτό το περίεργο σχήμα που είχε δημιουργηθεί από τον σπάγκο. Έκανε δημιουργικά παιχνίδια, πρωτοπόρα για την εποχή εκείνη».

«Ηρακλής. Υπερβατική πορεία»

Έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Κουλουμπή

Ημέρες Έκθεσης: Από Τρίτη 12 Ιουλίου έως και Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ώρες Έκθεσης: 6 μ.μ. – 10 μ.μ. Καθημερινά.

Πληροφορίες στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 – 341.85.79.

Αίθουσα: Εκθεσιακός Χώρος -1ος & 2ος όροφος

Είσοδος Ελεύθερη

– Χριστίνα Κουλουμπή. Συνέντευξη στο catisart.gr

https://www.catisart.gr/index.php/2010-05-03-21-16-20/3141-q-q-33970878

– Βίντεο για την υπερβατική πορεία του Ηρακλή

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JQ24wg9JkwA#t=6

Οι φωτογραφίες, εκτός από την τελευταία, ανήκουν στο catisart.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -