31.5 C
Athens
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
 

Κώστας Βρεττάκος. Στο τελευταίο πλάνο της ζωής του τον αποχαιρετούν τα «παιδιά της Χελιδόνας»

 

«Η ποίηση δεν προσφέρεται

σε επιπόλαιες συγκινήσεις.

Σκέψεις καταγράφει, πικρές

κι αδιέξοδες συχνά.

Θνήσκοντα αισθήματα

Αναλαμπές αισιοδοξίας

διαπιστώσεις ήττας»…

***

Αυτό έγραφε σε ένα από τα ποιήματά του ο Κώστας Βρεττάκος που ολοκλήρωσε την ταινία της ζωής του στα 80. Πολλά προβλήματα υγείας τον ταλαιπωρούσαν από καιρό. Τελευταία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

 

Ο Κώστας Βρεττάκος, στο εξώφυλλο του τελευταίου του βιβλίου με τον τίτλο «Προστιθέμενη αξία» (εκδόσεις Πόλις).

Γεννημένος στην Αθήνα το 1938, ο Κώστας Βρεττάκος σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Ιταλία. Από το 1977 ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, γυρίζοντας ως το 1987 μια σειρά ταινιών – ντοκιμαντέρ από τις οποίες ξεχώρισαν «Το στρώμα της καταστροφής» (1980), «Τα Παρκαβενέικα της Μοντρεάλης» (1984) και τη «Διάσωση του μνημείου» (1986).

Η μοναδική ταινία μεγάλου μήκους που γύρισε είναι πολυβραβευμένη «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987).

Τον καιρό της δικτατορίας εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών. Τις πρώιμες λογοτεχνικές συνεργασίες με την «Επιθεώρηση Τέχνης» ακολούθησαν δύο ποιητικές συλλογές το 1971 και 1977 με τον τίτλο «Ανάριθμα».

Παράλληλα η μακροχρόνια φωτογραφική του συνεργασία με την Εμμανουέλα ντε Νόρα οδήγησε στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Τρία Φύλλα».

Από το 1990 εγκατέλειψε πάλι τις εκδόσεις, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με την πολιτική διαχείριση της ελληνικής κινηματογραφίας αρχικά ως ειδικός σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού (1989), σε συνέχεια ως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1991-2006).

Το 2016 ο Βρεττάκος δημοσίευσε το βιβλίο «Ασκήσεις περιέργειας» (εκδόσεις Ποταμός), που απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το βιβλίο ως «καταβύθιση στον βυθό της μνήμης». Οι «Ασκήσεις Περιέργειας» αποτελούν ένα είδος οικογενειακού χρονικού με πρωταγωνίστρια τη μητέρα του Πιπίτσα και τον πατέρα του Νικηφόρο.

Ένα ταξίδι στη μνήμη αποτελεί και η πρώτη πεζογραφική προσπάθεια του Βρεττάκου, το μυθιστόρημα «Περαστικός από το Ρέικιαβικ», που κυκλοφόρησε το 2009 (εκδόσεις Ποταμός).

Το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφόρησε την τελευταία ποιητική συλλογή του με τον τίτλο «Προστιθέμενη αξία» (εκδόσεις Πόλις). Πρόκειται για τα ποιήματα που έγραψε σε νεανική ηλικία, προχωρώντας σε ένα είδος απολογισμού. Όπως παρατηρούσε στον περιεκτικό του πρόλογο, σκοπός του με αυτή την έκδοση δεν ήταν να προβληθεί ως όψιμος ποιητής, αλλά να κοιτάξει ξανά ποιητικά κατάλοιπα της νεότητάς του και να ενεργήσει, για άλλη μια φορά, ως «συλλέκτης μνήμης».

Ο αναγνώστης καλείται – σε αυτή τη συλλογή – να γίνει συνένοχος στην τακτοποίηση-ανασκόπηση της ζωής του ποιητή, που αντιμετωπίζει πλέον τα ποιήματά του ως βιογραφικά στοιχεία – όπως κάποια αντικείμενα που τον περιβάλλουν και θεωρεί απαραίτητο να τα διασώσει.

 

***

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στη 1 το μεσημέρι θα τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας η πολιτική κηδεία του Κώστα Βρεττάκου.

 

***

 

ΕΔΩ Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ

“ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ”

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art