Του Παναγιώτη Μήλα
Γνώρισα τον Κώστα Βλάχο μέσα από τις γελοιογραφίες του στην καθημερινή εφημερίδα «Αθηναϊκή» και στο εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης «Ρομάντζο», στη δεκαετία του ’60. Στην επόμενη δεκαετία συναντήθηκα μαζί του την εποχή που διοργάνωνε τις παγκόσμιες εκθέσεις στο Άλσος της Κηφισιάς μαζί με τον Ηλία Σκουλά. Τον Σεπτέμβριο του 1984 δουλέψαμε μαζί στην προετοιμασία του εβδομαδιαίου περιοδικού «Εικόνες» με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο.
Μια μέρα τον είδα να μουντζουρώνει με ένα μολύβι Faber ένα δημοσιογραφικό χαρτί. Μέσα σε 2-3 λεπτά είχε φτιάξει την προσωπογραφία μου. Έμεινα άφωνος και με την ταχύτητά του αλλά και με την επιτυχία που είχε αυτό το σκίτσο. Η συνεργασία μας αυτή δεν κράτησε πολύ. Όμως η φιλία μας είχε δεθεί στέρεα.
Ο Βλάχος μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά στο DNA του έχει ισχυρές δόσεις από το άρωμα και τη δροσιά της θάλασσας. Εδώ και 58 χρόνια σχολιάζει την επικαιρότητα ενώ παράλληλα τις ελεύθερες ώρες του ζωγραφίζει.
Δύο νησιά τον στήριξαν. Το πρώτο είναι η Λευκάδα, ο τόπος καταγωγής του. Το νησί που ακόμη και σήμερα είναι το μόνιμο αραξοβόλι του. Το δεύτερο νησί είναι η Αμοργός, αφού από εκεί ήταν ο πρώτος δάσκαλος του Κώστα στη ζωγραφική.
Όταν ήταν ακόμη πιτσιρικάς, στην παλιά γειτονιά του, γνώρισε τον Αμοργιανό ζωγράφο Κωνσταντίνο Αρτέμη, ο οποίος γεννήθηκε στο γραφικό νησί των Κυκλάδων το έτος 1878.
Σε ηλικία δέκα τεσσάρων ετών ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στο «Πολυτεχνείον» του οποίου παρακολούθησε και τις επτά τάξεις. Υπό την επίδραση των μεγάλων δασκάλων του Νικηφόρου Λύτρα, Νικολάου Γύζη, Γεωργίου Ιακωβίδου, Κωνσταντίνου Βολανάκη και του Γεωργίου Ροϊλου, ο Άρτεμης εκδηλώνει την πρόθεσή του να μεταβεί στο Μόναχο της Γερμανίας, για περαιτέρω σπουδές. Τελικά όμως βρίσκεται στην αυτοκρατορική σχολή της Αγίας Πετρούπολης ύστερα από υποτροφία που του πρόσφερε η βασίλισσα Όλγα. Από το 1936 ο Αρτέμης εγκαταστάθηκε μόνιμα στην οικία του, επί της οδού Νοταρά 32, πολύ κοντά στον ναό του Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου, τον οποίο και είχε αγιογραφήσει. Εκεί εγκατέστησε το εργαστήριό του, εκεί φιλοτεχνούσε τα πρότυπα και τα σχέδιά του. Στο εργαστήριο αυτό πήρε και τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής ο Κώστας Βλάχος. Γεννημένος στην Αθήνα το 1940, έδειξε από πολύ μικρός την αγάπη του στη ζωγραφική και τη σκιτσογραφία. Από τα μαθητικά του χρόνια άρχισε να δημοσιεύει γελοιογραφίες σε σχολικά και προσκοπικά περιοδικά, ώσπου το 1958 προσελήφθη ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Αθηναϊκή». Παράλληλα δημοσιεύονται οι πρώτες του γελοιογραφίες κοινωνικής κυρίως σάτιρας στα περιοδικά ευρείας τότε κυκλοφορίας «Ρομάντζο», «Θεατής» και «Θησαυρός» (1960-1980). Κατά την ίδια περίοδο συνεργάζεται με τις εφημερίδες «Ημέρα», «Απογευματινή», «Ελεύθερος Κόσμος», «Ελεύθερος Τύπος» κ.α.
Για μια δεκαετία ασχολήθηκε και με την παραγωγή διαφημιστικών ταινιών κινουμένων σχεδίων για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Το 1975 είχε την πρωτοβουλία για την πρώτη παγκόσμια έκθεση με θέμα «Αντιφασισμός» και το 1977 μια ακόμα έκθεση με θέμα «Καλημέρα μόλυνση», που ήταν η πρώτη αναφορά για τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που έφτασαν διογκωμένα στις μέρες μας. Τέλος, το 1980 διοργάνωσε την παγκόσμια έκθεση με θέμα «Ενεργειακή κρίση» που και αυτό το θέμα τότε πρωτοεμφανιζόταν.
Και οι τρεις παγκόσμιες εκείνες εκθέσεις προκάλεσαν το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και δέχθηκαν χιλιάδες επισκέπτες στο Άλσος της Κηφισιάς, όπως και εγκωμιαστικά σχόλια από τον Τύπο.
Η αγάπη του για το περιβάλλον και το εικαστικό χιούμορ τον προκαλούν πάντα σε ρεαλιστικές και ιδεατές ζωγραφικές απεικονίσεις, όπως και μεταφορές στον καμβά θεμάτων με χιουμοριστικές προσεγγίσεις και οικολογικό προβληματισμό.
Εργάστηκε και συνεργάστηκε με όλες σχεδόν τις εφημερίδες και τα περιοδικά της Αθήνας από το 1960 έως το 1990.
Τα τελευταία χρόνια ο Βλάχος δημοσιεύει επιλεκτικά γελοιογραφίες σε εφημερίδες και περιοδικά. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση του τοπικού περιοδικού «Κηφισός» ενώ επέστρεψε με ιδιαίτερη θέρμη στη ζωγραφική με το ψευδώνυμο «Κωστάκης».
Από το 1970 ζει και εργάζεται στην Κηφισιά και κάθε χρόνο, κατά την περίοδο των θερινών του διακοπών, «μετακομίζει» στη Λευκάδα όπου βρίσκεται το δεύτερο σπίτι του και οι άλλοι μισοί καλοί φίλοι του.
Για μερικά χρόνια (1955-1960) εργάστηκε και συνεργάστηκε με το σκιτσογράφο Βύρωνα Απτόσογλου, δημιουργό των εικόνων του περιοδικού «Μικρός Ήρως».
Έκανε επίσης εκδόσεις σχετικές με το χιούμορ όπως το περιοδικό «Αλαλούμ», την «Ανεκδοτομανία» και κάποια βιβλία τσέπης με «δυνατά» ανέκδοτα.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1966.
* Η φιλία του και η συνεργασία του με παλιότερους αλλά και νεότερους συναδέλφους δεν διακόπηκε ποτέ, καθώς βασίζεται σε πολύ καλές συναδελφικές σχέσεις. Από πολύ νωρίς διακρίθηκε επαγγελματικά στο χώρο αυτό και το 1964 έγινε αποδεκτός στην τότε Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, δίπλα στους γνωστούς σκιτσογράφους Φωκίωνα Δημητριάδη, Παύλο Παυλίδη, Αρχέλαο, Βασίλη Χριστοδούλου, Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), Μιχάλη Γάλλια και άλλους, με τους οποίους πήρε μέρος και στην πρώτη έκθεση γελοιογραφίας της Λέσχης που έγινε το 1965 στην αίθουσα «Παρνασσός».
Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας του εξωτερικού και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για τα επιτυχημένα σκίτσα του.
Η αγάπη του για τη σκιτσογραφία δεν διακόπηκε ποτέ και με την επανίδρυση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων το 2007 επανασυνδέθηκε με τους αγαπητούς του συναδέλφους που τον εξέλεξαν Πρόεδρο της Λέσχης του για μια τριετία (2007-2010). Στην τριετία αυτή πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλίες του αρκετές και πολύ σημαντικές δραστηριότητες της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, που είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.
Τώρα ο Κώστας Βλάχος εκθέτει στο μέγαρο της ΕΣΗΕΑ σκίτσα του και πίνακες ζωγραφικής. Τίτλος της έκθεσής του είναι “Πενήντα χρόνια μέλος της ΕΣΗΕΑ”. Η έκθεση παρουσιάζεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου της Ένωσης Συντακτών, Ακαδημίας 20, και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. και 6.00 – 9.00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.
.