Ψηφιακή «Πανδημία». Μια εικαστική προσέγγιση στο θέμα του κορονοϊού

33

Η «The Blender Gallery» σε συνεργασία με την AMKE τετARTημόριο, εγκαινιάζουν ηλεκτρονικά το κοινό τους project «The Show Must Go On», το οποίο προγραμματιζόταν να λάβει χώρα στη «The Blender Gallery», στη μορφή διήμερης έκθεσης ενημερωτικού χαρακτήρα για τον HIV.

Το «The Show Must Go On» παίρνει μια άλλη μορφή, σε μια προσπάθεια των δύο ομάδων να τονίσουν τη σημασία του να προχωρούμε ως κοινωνία σε κάθε περίπτωση, και αποτελεί μία πλατφόρμα προβολής – παρουσίασης δράσεων με βάση τις καλές τέχνες και παράλληλα της συγκεκριμένης δράσης (που λαμβάνει χώρα εντός της πλατφόρμας) κατά του HIV.

Παράλληλα δημιουργήθηκε η δράση-μελέτη στον Covid 19 με τίτλο «Πανδημία» που σκοπό έχει να παρουσιάσει μία εικαστική προσέγγιση στο θέμα το κορονοϊού. Αυτή επετεύχθη με εύσχημο αλλά και κριτικό τρόπο, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τη ματιά μίας μικρής ομάδας εικαστικών η οποία μέσα από τις παρούσες, αντίξοες συνθήκες κατόρθωσε και συνεργάστηκε εξ αποστάσεως τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας της υγείας που επιβάλλει η κρίση του Covid-19 ώστε να διατηρήσει την εικαστική παραγωγή. Δημιουργώντας έτσι τις δύο φάσεις του project, τα σχέδια των εικαστικών και το video open call.

 

***

 

Έργο της Ελένης Μαραγκάκη – Ξηρομάμου για τη δράση-μελέτη covid 19 «Πανδημία».

 

 

To «The Show Must Go On» ως πλατφόρμα, αποτελεί το αποτέλεσμα της διαρκούς συνεργασίας και προσπάθειας των ομάδων πίσω από το «Τεταρτημόριο» και την «The Blender Gallery» για την εξεύρεση λύσεων στην πολιτιστική παρουσίαση, εν όψει της ανάγκης που δημιουργείται για εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και τόπους συνάντησης γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα στην πλατφόρμα θα παρουσιάζονται ηλεκτρονικά εικαστικές εκθέσεις σε πραγματικό χώρο και χρόνο προσφέροντας τη δυνατότητα στο κοινό να μπορεί εξ αποστάσεως να περιηγηθεί σε εκδηλώσεις – εικαστικές εκθέσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Tο «The Show Must Go On» ως δράση κατά του HIV, οργανώνεται για την εμπλουτισμένη παρουσίαση μιας σειράς εικαστικών έργων (αφισών), που αρχικά παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του HIV στο ξενοδοχείο Divani Caravel τον Νοέμβριο του 2019. Παράλληλα με την ψηφιακή πια έκθεση των αφισών γίνεται παρουσίαση video performance, γλυπτών και κοινωνιολογικών τοποθετήσεων επενδυμένων με ηλεκτρονική μουσική υπόκρουση.

Η δράση λαμβάνει χώρα σε ειδική επιμέλεια Νέστορα Κατσιμίχα και με την υποστήριξη των εργαστηρίων «Γενότυπος».

 

***

 

Έργο της Ιωάννας Μύρκα για το project «Show Must Go On»

 

 

Στόχος είναι σε αυτή τη δράση να μιλήσουμε ανοιχτά μέσα από τον πολιτισμό για τον HIV, σε μια μέρα μακριά από την 1η Δεκέμβρη, την παγκόσμια ημέρα HIV, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα ευαισθητοποίησης κατά του ιού και του στίγματος, κάθε στιγμή του χρόνου, να συλλέξουμε ερωτήσεις των οποίων έπειτα θα διερευνήσουμε μέσα από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό την απάντησή τους και θα τη δημοσιεύσουμε, και φυσικά σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία να βρούμε ένα παράθυρο, για άλλες μορφές επικοινωνίας, με βάση την ψυχαγωγία και την ενημέρωση.

***

Στο project «The Show Must Go On» συμμετέχουν οι εικαστικοί και γραφίστες: Βουγιατζής Σωτήρης, Δάλλας Δημήτρης, Καραχρήστου Μαρία, Κιάρι Άντι, Κρανιώτη Μαριλένα, Λυριτή Μαρία, Μαραγκάκη Ξηρομάμου Ελένη, Μουρκογιάννη Στέλλα, Μούρτο Μίλτος, Μπρουτζάκης Θοδωρής, Μυλωνάς Θανάσης, Μύρκα Ιωάννα, Νάθενας Γιώργος, Ντρίβας Θάνος, Ράτσικας Μανώλης, Ρόκα Τζένη, Σακκά Μυρτώ, Σοφρά Βασιλική, Τσούχλος Γιάννης, Φραγκιαδάκη Βασιλική, Ειρήνη Καρύμπαλη (γλυπτά), Αφροδίτη HGW (Video Performance).
Μουσική επιμέλεια o Mister Enarto.
Κοινωνιολογικά άρθρα ο Γρηγόρης Γκογκούσης και ο Αντώνης Σιγάλας.

***

Στο project «Πανδημία» οι μέχρι τώρα εικαστικοί: Γαλάτος Θωμάς, Δασκαλόγλου Στεφανία, Καρτσονάκη Πανδώρα, Μαραγκάκη Ξηρομάμου Ελένη, Μουρκογιάννη Στέλλα, Μούρτο Μίλτος, Νέσκες Νίκος, Σταθόπουλος Νίκος, Φάβιος Χρήστος.

***

Στη βασική φωτογραφία: Έργο της Μαριαλένας Κρανιώτη για το project «The Show Must Go On».

 

***

 

THE BLENDER GALLERY
Ζησιμοπούλου 4
Γλυφάδα, 16674
Τηλέφωνο: 213-0280.597
Email: info@theblendergallery.com
Website: www.theblendergallery.com