Τότε που οι αστυνομικοί «κυνηγούσαν» τις γυναίκες στους δρόμους με τις μεζούρες στα χέρια

35

«Μη σε πλανέψουν τα λεφτά»…

 

[1940]

 

Στίχοι: Κώστας Σκαρβέλης
Μουσική: Κώστας Σκαρβέλης
Ερμηνεία: Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Χαράλαμπος Μαυρίδης

 

Ένα φουστάνι πιο μακρύ, μικρούλα μου, να ράψεις,
γιατί μ’ αυτές τις γάμπες σου κι άλλες καρδιές θα κάψεις,
γιατί μ’ αυτές τις γάμπες σου κι άλλες καρδιές θα κάψεις.

*

Και το καπέλο σου στραβά πολύ να μη το βάζεις
και χαμηλά, σαν περπατάς, μικρή μου, να κοιτάζεις
και χαμηλά, σαν περπατάς, μικρή μου, να κοιτάζεις.

*

Τα μάτια που με σφάζουνε, άλλοι να μην τα δούνε,
και τρέχουνε κατόπι σου, φιλιά να σου ζητούνε
και τρέχουνε κατόπι σου, φιλιά να σου ζητούνε.

*

Και να ’σαι πάντα κούκλα μου πολύ σεμνά ντυμένη,
μη σε πλανέψουν τα λεφτά και πεις το ναι καημένη,
μη σε πλανέψουν τα λεφτά και πεις το ναι καημένη.

 

*

 

 

 

*

 

Τον Ιούνιο του 1925 η Ελλάδα γνώρισε την πρώτη δικτατορία της, από τον στρατηγό Θεόδωρο Πάγκαλο. Η δικτατορία του επιδόθηκε σε άγριες διώξεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων. Η αυστηρότητα του καθεστώτος του Πάγκαλου δεν περιορίστηκε σε συλλήψεις και εξορίες.

Στις 30 Νοεμβρίου του 1925  ο Πάγκαλος, απαγόρευσε, με σχετική διάταξη, στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες όταν κυκλοφορούν έξω από τα σπίτια τους.

Η διάταξη ανέφερε ρητώς ότι οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν φούστες άνω των 30 πόντων από το έδαφος, δηλαδή το ύφασμα έπρεπε να καλύπτει το πόδι σχεδόν ως τη μέση της γάμπας…

«Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις δι’ ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».

Από τότε οι αστυνομικοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και «κυνηγούσαν» τις γυναίκες με μεζούρες στα χέρια. Οι έλεγχοι ήταν πολύ αυστηροί. Σύντομα δε έγινε και η πρώτη σύλληψη. Επρόκειτο για μια 22χρονη κοπέλα, που είχε παραβιάσει τον νόμο κατά οχτώ ολόκληρα εκατοστά…