Η ΤΕΧΝΗ ART PATMOS παρουσιάζει από το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε παράλληλες παραστάσεις, δύο μονολόγους, της Christine Brückner, «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» και «Εάν είχες μιλήσει Δυσδαιμόνα!» σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann και Till Sterzenbach, με την Ευαγγελία Βαλσαμά.
Ηρωίδες η Κλυταιμνήστρα και η Δυσδαιμόνα αντίστοιχα, δύο διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες, με διαμετρικά αντίθετες συμπεριφορές. Η μία γεμάτη αγανάκτηση, μίσος βιώνει τη λύτρωση και μέσα από το φόνο και εξαγνίζεται απ’ αυτόν.
Η Δυσδαιμόνα ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων μέσα από την αγνότητα, την τρυφερότητα, την αγάπη της στον Οθέλλο, και κάτω από το ισχυρό ένστικτο της επιβίωσης. Η λύση δίνεται μέσα από την ολοκληρωτική παράδοσή τους στον έρωτα και σαν πράξη.
Kαι οι δύο μεταφέρουν ισχυρά μέσα από το λόγο τους πανανθρώπινα μηνύματα Αγάπης, Σεβασμού, Ελευθερίας, Ειρήνης.
Στον μονόλογο της Christine Brückner «Εάν είχες μιλήσει Δυσδαιμόνα!», σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann, Till Sterzenbach με την Ευαγγελία Βαλσαμά στον ομώνυμο ρόλο, η Δυσδαιμόνα, κόρη του Βενετού γερουσιαστή Βrabantino, παντρεύεται τον Μαυριτανό της Βενετίας, τον Οθέλλο. Αυτός την παίρνει μαζί του στην Κύπρο, όπου διοικεί αυτούς που πολεμούν τους Τούρκους στην υπηρεσία της Γαληνοτάτης.
Μέσα από μια διαβολική ίντριγκα ο υπασπιστής του Οθέλλου, ο Ιάγος, καταφέρνει να κεντρίσει τη ζήλια του Οθέλλου σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φτάσει στο σημείο να πνίξει την αγαπημένη του Δυσδαιμόνα στο κρεβάτι.
Κάπως έτσι είναι η ιστορία που μας διηγείται το σαιξπηρικό δράμα…
Η Christine Bruckner εμπνεύστηκε μία εντελώς διαφορετική κατάληξη κατά την οποία η Δυσδαιμόνα πολεμά να επιβιώσει χρησιμοποιώντας όλα τα γυναικεία της μέσα.
Παρεμβαίνει στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ «Oθέλλος» και λίγο πριν από την πράξη στραγγαλισμού η Δυσδαιμόνα ζητά από τον Οθέλλο να της δοθούν 15 λεπτά ζωής, μιας και η ίδια για χάρη του εγκατέλειψε τη Βενετιά, τις φιλενάδες της, τον ίδιο της τον πατέρα.
Αφού της δοθήκαν τα 15 λεπτά ξετυλίγει έξυπνα, αλλά με πολλή αγάπη και σεβασμό την πολυδιάστατη φύση της γυναικείας ύπαρξης. Εκφράζει παράπονο για το άδικο, γίνεται αυστηρή, τον συμβουλεύει και μέσα από ένα συνειρμό σκέψεων αντιλαμβάνεται τη σκευωρία του Ιάγου.
Η δύναμη της αλήθειας, το αίσθημα του άδικου και η ανάγκη επιβίωσης την οδηγούν στην έκφραση της γυναικείας, ερωτικής της φύσης, όπου η λύση δίνεται μέσα από την απόλυτη ερωτική τους ένωση.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Barbara Hoffmann, Till Sterzenbach
Μετάφραση: Έφη Funck, Μαρία Παπακωνσταντίνου
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Μαρία Καλαμαρά
Κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Τσοπανόγλου
Μουσική: Σπύρος Παπαναστασίου
Φωτογραφία: Thierry Boulley
Ερμηνεία: Ευαγγελία Βαλσαμά
Πληροφορίες
«Εάν είχες μιλήσει Δυσδαιμόνα!»
της Christine Brückner
Από το Σάββατο 19 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου
Κάθε Σάββατο και Κυριακή για 6 μόνο παραστάσεις
Σάββατο: 18:30
Κυριακή: 19:00
Γενική είσοδος: 10€
Διάρκεια: 45 λεπτά
Κρατήσεις θέσεων (περιορισμένος αριθμός): 210-9212900
Ώρες ταμείου:
Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 22:00
Σάββατο 14:00 – 22:00
Κυριακή 10:00 – 22:00
[email protected]
www.nkt.gr
www.facebook.com/theatroneoukosmou
ΤΕΧΝΗ – ART – PΑΤΜΟΣ
Δ/νση: ΤΚ 85500, Χώρα-Πάτμος
Τηλ.: 2247031097/6977929792 & 6944108003
E-mail: [email protected] & [email protected]
Ιστοσελίδα: www.technipatmos.com
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΔΩΜΑ
Αντισθένους 7 και Θαρύπου, 11743, Αθήνα
Τ: 2109212900 / F: 2109212901
E: [email protected]
Christine Brückner – Συγγραφέας
Η Christine Brückner, γεννημένη το 1921, ήταν μια από τις πιο πετυχημένες συγγραφείς στη Γερμανία με χιλιάδες αντίγραφα των βιβλίων της να έχουν πουληθεί ανά τον κόσμο. Σπούδασε οικονομικά, φιλολογία, ιστορία τέχνης και ψυχολογία και ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, διηγημάτων και θεατρικών έργων, τα οποία έχουν λάβει διεθνή βραβεία. Κάποια από τα θέματα που ανέλυσε ήταν ο έρωτας, ο γάμος, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι αγωνίες των ανθρώπων, ιδωμένα κυρίως από τη θέση της γυναίκας, με μια δόση χιούμορ, που αντικατοπτρίζει άλλωστε την προτεσταντική κοσμοθεωρία της συγγραφέα.
Barbara Hoffmann – Σκηνοθέτις
Η Barbara Hoffmann σπούδασε στην περίφημη σχολή υποκριτικής του Μονάχου Otto-Falckenberg Schule. Eρμήνευσε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στη Γερμανία. Οι πιο σημαντικοί ρόλοι ήταν: Vertu, «Οι Νέγροι» του Ζαν Ζενέ, στο Κρατικό Θέατρο του Ντάρμσταντ, Γερμανία και στο Διεθνές Φεστιβάλ, Ζυρίχη, 1966 – Κλεοπάτρα, “Καίσαρ και Κλεοπάτρα” του G.B. Shaw στο Θέατρο της Πόλης Μπίλεφελτ – Corrie, “Ξυπόλυτοι στο πάρκο” του Νιλ Σάιμον – Ala, “Tango” του Mrozeck – Βέρα και Ελένης, “La Colombe” και “Aux Abysses” της Djuna Barnes στο Centre Pompidou και το Théâtre Montparnasse, Παρίσι – Λάουρα, “Les Gouttes” του Regis Jauffret, θέατρο Lucernaire και θέατρο Montparnasse. Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική στη σχολή της Tania Balachova στο Παρίσι και έγινε μέλος του Actor Studio του Ανδρέα Βουτσινά. Το 1972, ίδρυσε την εταιρεία θεάτρου «Compagnie de l’ Araignee» και παράλληλα οργάνωνε ευρωπαϊκά θεατρικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς υπό την αιγίδα της Ακαδημίας των Βερσαλλιών, Créteil και Sοrbonne. Στη συνέχεια ίδρυσε την «Compagnie Barbara Hoffmann», με στόχο να κάνει γνωστούς τους μέχρι τότε άγνωστους θεατρικούς συγγραφείς. Το έργο της υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας και από τον Δήμο του Παρισιού, το Departement Hautes – des Seine, την DRAC και ADAMI. Σκηνοθέτησε συνολικά 17 έργα στη Γαλλία, στα οποία έπαιζε και η ίδια. Από το 1992 εγκαταστάθηκε στην Πάτμο και από το 1994 σκηνοθετεί μία με δύο θεατρικές παραστάσεις κάθε χρόνο. Μεταξύ των σημαντικότερων παραγωγών της στην Ελλάδα ήταν το «Όραμα της Πάτμου», αποσπάσματα από το Βιβλίο της Αποκάλυψης του Αγίου Ιωάννη. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο νησί της Πάτμου, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 1.900 χρόνων του βιβλίου της Αποκάλυψης του Αγ. Ιωάννη, και παίχτηκε το 1995 και το 1997 στον βράχο της Καλλικατσούς, στον όρμο του Γροίκου. Το 2011 και 2012 επαναλήφθηκε η παράσταση του έργου της «Αποκάλυψης» στο αμφιθέατρο που βρίσκεται δίπλα από το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, σε νέα διασκευή εμπλουτισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά εφέ, όπου γνώρισε διεθνή επιτυχία. Από το 1994 έως σήμερα έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα 20 έργα και από το 2005 συνεργάζεται με τον Till Sterzenbach. Η προσωπική συνάντησή της με τοος Peter Brook και J.L. Barrault άσκησε σημαντική επιρροή στη μετέπειτα θεατρική της καριέρα.
Till Sterzenbach – Σκηνοθέτης
O Till Sterzenbach, γιος του διάσημου ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου Benno Sterzenbach και της Kaethe Dietrich, τραγουδίστριας της όπερας, συνέχισε την καλλιτεχνική πορεία της οικογένειάς του φοιτώντας στην περίφημη θεατρική σχολή του Μονάχου Otto Falckenberg Schule. Από το 1962 ως το 2005 έπαιξε σε μεγάλες θεατρικές σκηνές στη Γερμανία, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους του θεατρικού ρεπερτορίου, όπως: Κρέων (“Αντιγόνη” Σοφοκλή) – Αγαμέμνονας (“Ιφιγένεια στο Αυλίδι”, Ευριπίδης ) 2003 στην Πάτμο, συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Darmstadt, Γερμανία – Faust-Mephisto-Faust (“Faust I”, Goethe) – Adolf Eichmann (“Brother Eichmann”, Heinar Kipphardt, Θέατρο Schauspielhaus, Νυρεμβέργη) – Woyzeck (Georg Buechner) – Shylock (“Ο έμπορος της Βενετίας”, Shakespeare) – Onkel (“Kannibalen”, George Tabori, 1990, στο «German Theater Goettingen» και στο Θέατρο Καλλιτεχνών της Μόσχας ΜΧΑΤ) – παράσταση «Michael Kohlhaas» έργο του James Saunders, 1971, διεύθυνση George Tabori, παραγωγή του Θεάτρου της πόλης της Βόννης, για το Διεθνές Θέατρο BITEF στο Βελιγράδι.
Το 1983, στη Νυρεμβέργη χαρακτηρίστηκε ως ηθοποιός της χρονιάς. Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Ο τελευταίος του μεγάλος ρόλος στο θέατρο ήταν στο έργο του Πασκάλ Βρεμπώ, Crime Magistral, στο Κρατικό θέατρο της Γερμανίας Staatstheater Darmstadt, σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann. Από το 2005 και μετά έχει εγκατασταθεί στην Πάτμο και συνεργάζεται με την Barbara Hoffmann σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Ευαγγελία Βαλσαμά – Ηθοποιός
Η Ευαγγελία Βαλσαμά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Eισήχθη στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης αλλά η αγάπη της για την υποκριτική τέχνη την οδήγησε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Καθώς σπουδάζει, ταυτόχρονα ξεκινά τη θεατρική και τηλεοπτική καριέρα της με διαφόρους πρωταγωνιστικούς ρόλους. (H Πόλη, Μυρτώ, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά κ.α.).
Δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της γλυπτικής και με την ιδιότητα του εικαστικού καλλιτέχνη έχει λάβει μέρος σε διεθνείς και πανελλήνιες εκθέσεις γλυπτικής.
Η προϋπηρεσία και η εμπειρία της στην υποκριτική τέχνη της έδωσε τη δυνατότητα να διδάξει προσωπικά και να σχεδιάσει το περιεχόμενο, καθώς και το στήσιμο θεατρικών ομάδων εφήβων.