23.7 C
Athens
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Κλιματική αλλαγή: Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα εκτοπιστούν μέχρι το 2050

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με εκτοπισμό εντός των επόμενων 30 ετών. Η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού ενισχύουν τις μεταναστευτικές ροές με «τεράστιες επιπτώσεις» τόσο για τον αναπτυσσόμενο όσο και για τον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση.

Το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (ΙΕΡ), μια δεξαμενή σκέψης που δημοσιεύει ετήσιους δείκτες για την τρομοκρατία και την ειρήνη, αναφέρει ότι 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε 31 χώρες που δεν είναι σε θέση να αντέξουν τις οικολογικές απειλές.

«Τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις»

Δεκαεννιά χώρες αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αριθμό απειλών, μεταξύ των οποίων η λειψυδρία και η έλλειψη τροφίμων, αλλά και η μεγαλύτερη έκθεση σε φυσικές καταστροφές. Οι ίδιες χώρες βρίσκονται και μεταξύ των 40 χωρών με τη λιγότερη ειρήνη, όπως διαπίστωσε το πρώτο μητρώο του ΙΕΡ για την οικολογική απειλή.

Πολλές από τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από οικολογικές απειλές, όπως η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Μπουρκίνα Φάσο και η Ουγκάντα, προβλέπεται επίσης να βιώσουν αύξηση του πληθυσμού τους, όπως σημειώνει η έκθεση, πυροδοτώντας περαιτέρω μαζικούς εκτοπισμούς.

«Το γεγονός αυτό θα έχει τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και για τον ανεπτυγμένο, καθώς οι μαζικοί εκτοπισμοί θα οδηγήσουν και σε μεγαλύτερες προσφυγικές ροές προς τις πιο ανεπτυγμένες χώρες», αναφέρει ο Στιβ Κιλελέα, ιδρυτής του Ινστιτούτου.

«Πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη»

«Οι οικολογικές απειλές αποτελούν σημαντική πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη. Στη διάρκεια των επόμενων 30 ετών, η έλλειψη πρόσβασης σε τροφή και νερό δεν μπορεί παρά να αυξηθεί χωρίς την άμεση παγκόσμια συνεργασία για το αντίθετο. Απουσία δράσης, οι κοινωνικές ταραχές, οι εξεγέρσεις και οι συγκρούσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν».

Η μελέτη χρησιμοποιεί στοιχεία του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών για να αξιολογήσει την έκθεση 157 χωρών σε οκτώ οικολογικές απειλές. Στη συνέχεια εκτιμά την ικανότητά τους να τις αντέξουν. Ανακάλυψε ότι 141 χώρες θα έχουν έρθει αντιμέτωπες με τουλάχιστον μία απειλή έως το 2050, με την Υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Ασία τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους αριθμούς απειλών.

«Αυξανόμενες κοινωνικές αναταραχές»

Ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, απειλούνται κυρίως από τη λειψυδρία, καταλήγει η έκθεση, ενώ άλλες όπως το Πακιστάν, το Ιράν, η Κένυα, η Μοζαμβίκη και η Μαδαγασκάρη αντιμετωπίζουν συνδυασμένες απειλές και την αυξανόμενη αδυναμία τους να ανταποκριθούν σε αυτές.

«Η απουσία αντοχών θα οδηγήσει σε επιδεινούμενη επισιτιστική ανασφάλεια και ανταγωνισμό για άλλους πόρους, αυξανόμενες κοινωνικές αναταραχές και μαζικούς εκτοπισμούς».

Οι πλουσιότερες, πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής αντιμετωπίζουν λιγότερες οικολογικές απειλές και είναι σε θέση να ανταποκριθούν καλύτερα σε εκείνες που θα προκύψουν. Όμως οι περισσότερες «δεν θα μείνουν αλώβητες από τις ευρύτερες επιπτώσεις». Η έκθεση αναφέρει ότι 16 χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισλανδία, δεν αντιμετωπίζουν καμία απειλή.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο πλανήτης διαθέτει 60% λιγότερο διαθέσιμο πόσιμο νερό σε σχέση με 50 χρόνια πριν, ενώ η ζήτηση τροφίμων αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2050. Οι φυσικές καταστροφές είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν σε συχνότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ορισμένα από τα κράτη που φαίνονται ασφαλή, δεν αποκλείεται να καταστούν ευάλωτα μέχρι το 2050.

Πηγές: www.theguardian.com, In.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -