Κική Σεγδίτσα. Τελευταίο χειρόγραφο για την αγαπημένη ρεπόρτερ των ηθοποιών

Η δημοσιογράφος, πρέσβειρα του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου Αγγελική (Κική) Σεγδίτσα, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 σε ηλικία 89 ετών, ολοκλήρωσε το τελευταίο της χειρόγραφο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοίνωσε την απώλεια της δημοσιογράφου η οποία γεννήθηκε στη Λαμία το 1930. Υπήρξε επίσης σεναριογράφος και ποιήτρια. Ήθελε να σπουδάσει ψυχίατρος, αλλά την κέρδισε η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία.

Στα κείμενά της ωστόσο οι αναφορές της στην Ψυχολογία εκφράζονταν με ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα είτε των συνεντευξιαζόμενων όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, είτε των ηρώων της, όταν εργαζόταν ως λογοτέχνις. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας (ΕΣΕ) της οποίας υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. 2009-10, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πρωτεργατών Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, μέλος της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (I.F.J.).

Στη δημοσιογραφική της καριέρα, η οποία κάλυψε περίπου πέντε δεκαετίες (αρχές δεκαετίας 1960- τέλη δεκαετίας 2000), υπηρέτησε όλο το φάσμα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.

Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες: ‘‘Αθηναϊκή’’, ‘‘Απογευματινή’’, ‘‘Ακρόπολη’’, ‘‘Προοδευτική’’, ‘‘Νίκη’’, ‘‘Οικονομική’’, ‘‘Νέα Πολιτεία’’, ‘‘Εξπρές’’, ‘‘Μεσημβρινή’’ κ.α., με τα περιοδικά ειδικής ύλης: ‘‘Έρευνα και ‘‘Κυνήγι’’, με τα περιοδικά ποικίλης ύλης: ‘‘Ρομάντσο’’, ‘‘Πάνθεον’’, ‘‘Βεντέττα’’, ‘‘Ταχυδρόμος’’, ‘‘Επίκαιρα’’, ‘‘Και’’, καθώς και με τα νεανικά: ‘‘Αλίκη’’ και ‘‘Μανίνα’’, του οποίου διετέλεσε και αρχισυντάκτρια.

 

Στο Ραδιόφωνο συνεργάστηκε με την ΤΕΔ (κατόπιν ΥΕΝΕΔ), το ΕΙΡ (κατόπιν ΕΡΤ) και το Ράδιο ΑΝΤΕΝΝΑ.

Στην Τηλεόραση συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1 και ειδικότερα στον «Πρωινό Καφέ». Διακρίθηκε κυρίως ως ρεπόρτερ στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ έχοντας πάρει συνεντεύξεις από όλους σχεδόν τους μεγάλους του καλλιτεχνικού χώρου: σκηνοθέτες, ηθοποιούς συνθέτες, τραγουδιστές κ.λπ., καθώς επίσης και ως κριτικός Θεάτρου και Κινηματογράφου, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε και η ίδια υποκείμενο συνεντεύξεων σχετικών με την παρουσία της στον χώρο της επαγγελματικής και της λογοτεχνικής δραστηριότητάς της.

Είχε εργαστεί σε διάφορες εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου (ΕΡΤ Ρ/Φ, ΤV και ΥΕΝΕΔ) όπως: “Ακόμα Νέοι”, “Φθινοπωρινά Νιάτα” κ. α. και έχει κάνει θεατρικές διασκευές.

Παρουσίαζε για χρόνια τις εκπομπές: “Ποιητική Ανθολογία”, “Ταξιδεύοντας τη νύχτα”, “Φθινοπωρινά νιάτα”, “Κριτική κινηματογράφου” κ.ά.

Εργάστηκε επίσης ως ελεύθερη ρεπόρτερ στο καλλιτεχνικό – επιστημονικό – πολιτικό ρεπορτάζ και στην εκπομπή “Κοντά στα γεγονότα”.

Στον ΑΝΤΕΝΑ συνεργάστηκε με τη Φωτεινή Πιπιλή στο καλλιτεχνικό και ελεύθερο ρεπορτάζ.
Υπηρέτησε επίσης στις δημόσιες σχέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών και πήρε μέρος στις οργανώσεις της UNESCO για τη διάσωση της Ακρόπολης.

Δίδαξε επικοινωνία στη θεατρική σχολή Μ. Τράγκα.

Διετέλεσε Σύμβουλος του Υπουργού Δημοσίων Έργων, Νικολάου Ζαρντινίδη.

Έχει γράψει το πρώτο ελληνικό σίριαλ “Το σπίτι με τον Φοίνικα” και το “Στησιχόρου 73” που προβλήθηκαν στην ΥΕΝΕΔ και μίνι σειρές με “Ιστορίες Αγάπης” κ.ά.
Έχει εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και έχει γράψει θεατρικά έργα και σενάρια κινηματογραφικών ταινιών που έχουν προβληθεί.
Επίσης έχουν κυκλοφορήσει δίσκοι με τραγούδια της σε μουσική Λυκούργου Μαρκέα, Ηλέκτρας Παπακώστα, Ν. Ζαχά, Ανδρέα Οικονόμου, Λ. Μαχαιρίτσα, Ν. Ιγνατιάδη, Zακ Ιακωβίδη.
Έχει δώσει σειρά διαλέξεων και έχει οργανώσει πολλές λογοτεχνικές εκδηλώσεις.

***

Είχε τιμηθεί με ειδικά βραβεία και διακρίσεις:

1. Εταιρεία Λογοτεχνών Ν. Υόρκης.
2. Χρυσός Φοίνικας της Union et Maintien (Γαλλία).
3. Ολλανδικό παράσημο 1ης τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών της Nederlands Lagreaat Van de Arbeid.
4. Επίτιμος δημότης -μετά διπλώματος- της Courbevoie των Παρισίων.
5. Εταιρεία Κοινοτικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
6. Εταιρεία Λογοτεχνών Αμερικής και άλλα διπλώματα ελληνικά και ξένα, από διαφόρους συλλόγους.
7. Αναμνηστικό αργυρό αντίγραφο του αρχαίου νομίσματος της Σάμης-Κεφαλλονιάς από την επιτροπή εορτίων 2004.
8. Βραβείο Σεναριογράφων στο Παγκόσμιο Συνέδριο.
9. Βραβείο ΕΣΗΕΑ για προσφορά στη δημοσιογραφία.
10. Πρώτο βραβείο στίχου στο 31ο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης 1992.
11.Τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας “Αθανασίου Βασ. Μπότση” για τη μεγάλη και ιδιαίτερη δημοσιογραφική της πορεία.

***

Ήταν τακτικό μέλος των:

1. ΕΣΗΕΑ.
2. International Federation of Journalists.
3. International Writers & Artists USA.
4. Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
5. “Παναθηναϊκή”.
6. Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων (Μέλος του Δ.Σ.) κ.α.
Διετέλεσε μέλος:
1. Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας.
2. Εταιρείας Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδας.