27.8 C
Athens
Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Κέικ με δαμάσκηνα (gâteau aux prunes) από τη Δέσποινα, με το πάθος της Αμελί

Μια απλή συνταγή για ένα πολύ νόστιμο κέικ για τις γιορτινές χριστουγεννιάτικες ημέρες, που θα γλυκάνει τα αγαπημένα μας πρόσωπα, έστειλε στο catisart.gr η εκπαιδευτικός Δέσποινα Συμιγδαλά από την Κέρκυρα.

Τα εδέσματα που φτιάχνουμε συνήθως έχουν κάτι από το χαρακτήρα μας. Δεν δείχνουν απλώς τις προτιμήσεις μας ή το τι μας αρέσει, αλλά μας μοιάζουν και κάπως. Γι’ αυτό και η Amelie της Μονμάρτης επέλεξε να φτιάξει κάτι αρκετά ασυνήθιστο. Στην ταινία “Amelie” του Jean-Pierre Jeunetthe, η γλυκύτατη Audrey Tautou στο φινάλε ετοιμάζει το διάσημο κέικ με δαμάσκηνα (σε μια συγκινητική για κάποιους σκηνή). Παρόλο που δεν το βλέπουμε να ετοιμάζεται μέχρι τέλους, φανταζόμαστε ότι όπως και στην ταινία πρέπει να είναι ελαφρύ, γλυκό και πολύ πολύ νόστιμο.

Με παρόμοιο πάθος και μεράκι το φτιάχνει και η φίλη μας η Δέσποινα. Ρομαντική και γενναιόδωρη, θεατρόφιλη και γατομαμά, εκκεντρική ψυχή και αστείρευτη πηγή γλυκύτητας, έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει χαρούμενους όλους γύρω της.

Φωτογραφία: Δέσποινα Συμιγδαλά

Κέικ με δαμάσκηνα (gâteau aux prunes)

(Χρειάζεται περίπου 2 ώρες)

Υλικά για 8 άτομα:
190γρ. ζάχαρη καστανή
125ml ελαιόλαδο ελαφρύ
125γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αβγά
5ml υγρή βανίλια
80ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
250γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα ή καρύδια
600γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα, κομμένα, χωρίς κουκούτσι
100 γρ. (περίπου) μαρμελάδα δαμάσκηνο
ζάχαρη και κρέμα γάλακτος χτυπημένη (προαιρετικά), για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Βουτυρώνετε πολύ καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τη ζάχαρη με το λάδι, το γιαούρτι, τα αβγά, τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού μέχρι να αναμιχθούν. Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι με τα τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια και μια μικρή πρέζα αλάτι ανακατεύοντας να αναμιχθούν. Προσθέτετε το μίγμα γιαουρτιού στο μίγμα του αλευριού και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζετε το χυλό στη φόρμα και ρίχνετε απαλά τα δαμάσκηνα μέσα στο χυλό. Τα δαμάσκηνα μπορείτε να τα έχετε αναμίξει με λίγη μαρμελάδα δαμάσκηνο.
Ψήνετε το κέικ για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μέσα ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή, τότε είναι έτοιμο. Αν δείτε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
Ξεφουρνίζετε το κέικ, αλείφετε με προσοχή την επιφάνειά του με μαρμελάδα δαμάσκηνη όσο είναι ζεστό και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Κατόπιν, ξεφορμάρετε το κέικ και το ακουμπάτε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρετε σε κομμάτια πασπαλίζοντας από πάνω με λίγη ζάχαρη άχνη και συνοδεύοντας με χτυπημένη κρέμα γάλακτος στο πλάι, αν θέλετε. Μπορείτε επίσης να το συνοδεύσετε με γιαούρτι ή παγωτό. Το κέικ αυτό γίνεται και μια θαυμάσια εναλλακτική βασιλόπιτα.

* Απολαύστε το με τσάι ή καφέ και ακούγοντας την αυθεντική μουσική της ταινίας “La Valse d’Amélie” του Yann Tiersen.

* Τα ξηρά δαμάσκηνα είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ασθένειες, αλλά και φτωχά σε άλλα συστατικά που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους:

– Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

– Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι επεξεργασμένη ζάχαρη

– Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

– Δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη

– Δεν περιέχουν αλάτι, συντηρητικά, χρωστικές

– Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά

– Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α (β-καροτένιο), κάλιο και σίδηρο

– Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (20 θερμίδες/τεμάχιο).

* Φιλικά προς την καρδιά: Η προστατευτική δράση των δαμάσκηνων έναντι του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες που εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, αλλά και στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

* Πολύτιμα για το έντερο: Τα δαμάσκηνα αποτελούν το κατεξοχήν τρόφιμο που βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

* Ωφέλιμα στα οστά: Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, προάγοντας την οστική αύξηση. Συγκεκριμένα, μελέτες έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων βελτιώνει τους δείκτες οστικού σχηματισμού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

* Ασπίδα κατά του καρκίνου: Μελέτες συσχετίζουν την υψηλή κατανάλωση δαμάσκηνων με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, αδρανοποιώντας καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα και παρεμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

* Σύμμαχος στο διαβήτη: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη, τα ξηρά δαμάσκηνα μπορούν να καταναλώνονται από άτομα με διαβήτη στο πλαίσιο της θεραπευτικής τους αγωγής, καθώς παρεμποδίζουν τη γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

* Ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης: Μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, αλλά και να βελτιώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε ήδη υπερτασικά άτομα. Η ρύθμιση της πίεσης με την κατανάλωση δαμάσκηνων ενδέχεται να οφείλεται και στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε κάλιο, καθώς πολλές μελέτες συσχετίζουν την υψηλή πρόσληψη καλίου με τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης.

* Χρήσιμα στη μείωση βάρους: Τα ξηρά δαμάσκηνα αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και λιπαρά και γι’ αυτό μπορούν να ενταχθούν σε δίαιτες απώλειας βάρους, ενώ χάρη στη γλυκιά τους γεύση μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα γλυκά σνακ που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι και τα ξηρά δαμάσκηνα, βοηθούν μακροπρόθεσμα στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα ξηρά δαμάσκηνα εμφανίζουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -