Του Παναγιώτη Μήλα
Πάντα οι δάσκαλοι που εκτιμούσα ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν το ταλέντο της μεταδοτικότητας. Οι δάσκαλοι που εκτός από τους μαθητές τους αγαπούσαν κυρίως το γνωστικό τους αντικείμενο.
Και στο Δημοτικό (Μελπομένη Παπαϊωάννου, Αναστάσης Μιχ. Γεωργαντόπουλος, Γιώργης Κρόκος).
Και στο Γυμνάσιο (Σπύρος – Σπήλιος Πολυδώρου, Γιάννης Σιδέρης, Γιώργης Καζάσογλου, Γεώργιος Παπανδρεόπουλος, Μαρία Αγγελάκη).
Και στο Πανεπιστήμιο (Φρίξος Λέτσας, Δημ. Δημητρακάκης, Μάριος Γεωργιάδης, Δημ. Παπαδημητρίου).
Αλλά κυρίως στο επάγγελμα (Αλέκος Φιλιππόπουλος, Χρήστος Πασαλάρης, Ανδρέας Μπόμης) είχαν αυτό το χάρισμα…
Τα χρόνια πέρασαν και την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια ομιλία που μου θύμισε τους καλούς μου δασκάλους.
Ήταν η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η οποία συμμετείχε στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η κρίση του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ | The crisis of the Rule of Law in the EU» (Εκδόσεις Ευρασία).
Πρόκειται για μια έκδοση την οποία έχει επιμεληθεί ο Καθηγητής κ. Αντώνης Μεταξάς.
Η επιστημονική εκδήλωση είχε θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως «Ένωση Δικαίου» – Απειλείται σήμερα το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ;».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και επιτ. Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και ο επιμελητής του τόμου, Καθηγητής κ. Αντώνης Μεταξάς. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ.
***
Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Το θέμα ήταν δύσκολο, με ειδικούς ομιλητές και απευθυνόταν σε ειδικό ακροατήριο. Όμως από την αρχή η κυρία Σακελλαροπούλου με πάθος, αμεσότητα, σαφήνεια και χωρίς καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού έδωσε και σε μένα – τον μη ειδικό – τη δυνατότητα να κατανοήσω τα προβλήματα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και την πορεία προς την Ένωση. Επίσης για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και τη διασφάλιση πολιτικών μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα περιστολής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Φυσικά για το ίδιο θέμα μπορούν να ασχοληθούν πολλοί και με τρόπο ιδιαίτερο, όμως ο τρόπος της κυρίας Σακελλαροπούλου με κέρδισε.
Αυτό όμως που τότε – πριν από δύο μήνες – με εντυπωσίασε, ήταν ο σεβασμός με τον οποίο όλοι οι παριστάμενοι, συνομιλητές και ακροατές, αντιμετώπιζαν την Πρόεδρο του ΣτΕ.
***
Φτάσαμε έτσι στην Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την κυρία Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τότε αναζήτησα και διάβασα το βιογραφικό της:
«Η κ. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1978. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.
Στο ΣτΕ εισήλθε ως εισηγήτρια (τον Νοέμβριο του 1982) και ακολούθως προήχθη διαδοχικά σε πάρεδρο (1988) και σύμβουλο (2000).
Τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2015, ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Καλογήρου.
Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).
Είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ.
Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κ.λπ. Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως πρόεδρος του ΣτΕ, χειρίστηκε τις εξαιρετικά σημαντικές για το κόστος των δημόσιων οικονομικών προσφυγές των συνταξιούχων που διεκδίκησαν την επιστροφή αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές και προήδρευσε της επιτροπής του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάσισε να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΕΦΚΑ για πάγωμα όλων των εκκρεμών δικών σχετικά με τα αναδρομικά έως ότου διεξαχθεί η Πρότυπη Δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται εντός τριμήνου.
Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.
Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.
Ενδεικτικά:
*«Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)
*«Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)
*«Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)
*«Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)
*«Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)
*«Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)
*Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)
*«Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)
*«Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)
*«Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, 1/2016)
*«Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)
*«Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)
*«Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),
*«Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)
*Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)
*Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)
*Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)
*Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)
*Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)
*Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)
*Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)
*Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)
*Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)
*Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)
***
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μένει στο κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο. Είναι διαζευγμένη και έχει μία κόρη, τη Νιόβη.
***
Διαβάζοντας το βιογραφικό της είδα επίσης την αγάπη της για τα ζώα συντροφιάς, κάτι – που για μένα – δείχνει πως, αν μη τι άλλο, είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος.
***
Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου 2020 είχε ανακοινώσει ότι θα δώσουν θετική ψήφο οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.
Οπότε στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της – την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 – η κυρία Σακελλαροπούλου θα γίνει και επίσημα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
*Το μόνο που θα περιμένουμε μετά θα είναι να επιλέξει τον επίσημο γάτο του Προεδρικού Μεγάρου…