15.6 C
Athens
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Καταγγείλτε το παστούρωμα και προστατεύστε τα ζώα των νησιών από τους βασανισμούς

 

Αν και βίαιη, βάρβαρη και ντροπιαστική για τη χώρα μας, η πρακτική του παστουρώματος συνηθίζεται ακόμη στις Κυκλάδες και σε μικρότερη έκταση σε άλλα νησιά (Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α.) και στην ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. Λακωνία). Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει αλλάξει ελάχιστα για χιλιάδες παραγωγικά ζώα και ιπποειδή στις Κυκλάδες. Βελτίωση έχει παρατηρηθεί σε μεγάλα νησιά, όπως η Νάξος, αλλά σε μικρότερα, όπως η Κίμωλος και η Φολέγανδρος, στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ζώα αυτά -ως και 98%, σύμφωνα με τα φιλοζωικά σωματεία- ζουν παστουρωμένα, χωρίς κατάλυμα και προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες, απροστάτευτα, κάποιες φορές χωρίς καθαρό και δροσερό νερό, αλλά και κατάλληλη τροφή.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, το έγκλημα αυτό γίνεται με τη σιωπή και συνενοχή των τοπικών κοινωνιών αλλά και την αδιαφορία και αδράνεια κτηνιατρικών υπηρεσιών, αστυνομικών αρχών και δημοτικών λειτουργών. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία της, η ΠΦΠΟ έχει διαπιστώσει ότι στην πλειονότητά τους οι αστυνομικοί διστάζουν να πράξουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι θεωρούν φυσιολογική αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη και συχνή κακοποίηση των ζώων και δεν ανταποκρίνονται στις καταγγελίες, απεναντίας αποθαρρύνουν τους καταγγέλλοντες. Και, όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, επειδή η πρακτική αυτή κληρονομήθηκε από προηγούμενες γενιές και θεωρείται κανονική, αλλά και επειδή βολεύει τους ιδιοκτήτες των ζώων ώστε να απαλλάσσονται από την επιτήρησή τους.

 

 

«Ας δέσει ο οποιοσδήποτε για μία μόνο μέρα και όχι για όλη του τη ζωή τα πόδια του μεταξύ τους, ή το κεφάλι του με τα πόδια, να μην μπορεί να αντιδράσει, να κινηθεί, να αναζητήσει τροφή, νερό, να προστατευθεί, για να καταλάβει και συναισθανθεί τη μαρτυρική ζωή αυτών των πλασμάτων και πόσο απάνθρωπο είναι αυτό που τους κάνουν», επισημαίνουν η ΠΦΠΟ και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις.

Οι ίδιες δέχονται ότι «η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας θα χρειαστεί χρόνο, καθώς η πρακτική του παστουρώματος εφαρμόζεται πολλά χρόνια σε κάποια μέρη της Ελλάδας και, ειδικά στις Κυκλάδες, θεωρείται παράδοση. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση για ενέργειες και δράσεις που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της πρακτικής αυτής», τονίζουν.

Το παστούρωμα (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι) είναι το δέσιμο των ποδιών ενός οικόσιτου ζώου μεταξύ τους. Συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (αποκαλείται διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που γίνεται με τα βοοειδή. Το παστούρωμα αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες (σ.σ. οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους) και περνούν όλη τους τη ζωή έχοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση. Το τεράστιο αυτό… βασανιστήριο ζώων που έχει κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φιλοζωικούς συλλόγους και ακόμα και τις Εισαγγελικές Αρχές που έχουν υποθέσεις που… τρέχουν, συναντάται κυρίως σε νησιά. Υπάρχουν βίντεο που έχουν αναρτήσει φιλόζωοι που είναι ευαίσθητοι με παρόμοιοι θέματα, όπως και άπειρες καταγγελίες.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ζώων που έχουν σπάσει τα πόδια τους στην προσπάθεια να περπατήσουν καλύτερα ή να τρέξουν ή να πηδήξουν όπως έχει συμβεί με κατσίκια. Τα ζώα φυσικά και έχουν μεγάλο θέμα κίνησης με όλο αυτό και δεν μπορούν ούτε να ξαπλώσουν ούτε να χαλαρώσουν ή να ηρεμήσουν. Από το παστούρωμα μπορούν να προκληθούν και πολλοί άλλοι χρόνιοι τραυματισμοί και να επιφέρουν ακόμα και θάνατο. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή υπάρχουν κυνικοί, άκαρδοι και απάνθρωποι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να περιφράξουν σωστά τον χώρο που έχουν τα ζώα τους ή δεν τα επιτηρούν ή δεν έχουν καν τον σωστό χώρο. Υπάρχει ακόμα και η δικαιολογία ότι μπορεί να προκληθούν ατυχήματα με πεζούς ή οχήματα ή και τα ίδια τα ζώα εάν βγουν στον δρόμο ή βρεθούν αλλού.

Όμως αυτό που ισχύει από πλευράς Νόμου είναι το εξής: οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι υποχρεωμένοι βάσει του Ν. 4039/12 και Ν. 4235/14 αλλά και της ηθικής να παρέχουν στα ζώα τους σωστές συνθήκες διαβίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έπρεπε να διατηρούν ζώα. Επίσης, με κάποια εξαίρεση τη Λακωνία εκτός από κάποια νησιά δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα η σκληρή μέθοδος του παστουρώματος.

Ακόμα και για ένα μικρό διάστημα το δέσιμο σε έναν φράχτη ή κάπου για το ζώο μπορεί να είναι αποδεκτό αλλά όχι το παστούρωμα και για όλη τη ζωή ενός προβάτου, αλόγου ή άλλου ζώου. Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με φωτογραφίες και υλικό που είχε στείλει στις αρμόδιες Αρχές και την Εισαγγελία αλλά και στον Τύπο είχε καταγγείλει το θέμα, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν με τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών, δεν λύσουν τα ζώα τους και δεν τα φέρουν σε συνθήκες ευζωίας, ζητούν τις αυτεπάγγελτες ενέργειες του κοινού για την ποινική δίωξη των ιδιοκτητών, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4039/12.

Διαβάστε τη νέα εγκύκλιο του νόμου που απαγορεύει το παστούρωμα (Πηγή: Ippothesis)

Ύστερα από όλα αυτά αντιλαμβάνεστε το πόσο μαρτυρική είναι η ζωή αυτών των ζώων. Λέμε λοιπόν… τέλος στο παστούρωμα και ένα μεγάλο όχι στον βασανισμό των ζώων. Στην Ελλάδα του 2018 δεν νοείται οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων να φέρονται έτσι στα ζώα.

 

 

  • Παρακολουθήστε τα βίντεο της καμπάνιας:

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -