16.2 C
Athens
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση μετανάστριας από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη

Κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή της βουλευτού Β’ Πειραιά και Γραμματέα της ΚΟ του ΜέΡΑ25, Φωτεινής Μπακαδήμα, με θέμα: Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση μετανάστριας από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη​.

Μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση αλλοδαπής κρατούμενης από αστυνομικό υπάλληλο στην Πέτρου Ράλλη ήρθε στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η συλλογικότητα «Αλληλέγγυες/οι για την Πέτρου Ράλλη»:
«Το Σάββατο 25/7, νέα κρατούμενη στην Πέτρου Ράλλη χρειάστηκε να κατέβει στο ιατρείο προκειμένου να κάνει την τακτική ένεση ινσουλίνης. Ενώ τη συνόδευε γυναίκα αστυνομικός, ο Δημήτρης, γνωστός ως βιαστής των κρατητηρίων, έχει γίνει αναφορά σ’ αυτόν σε προηγούμενες καταγγελίες/επιστολές γυναικών και θα γίνει και στη συνέχεια, προσφέρθηκε να την κατεβάσει ο ίδιος, όπως και έκανε. Έξω από το εξεταστήριο η γυναίκα παρενοχλήθηκε από πέντε ένστολους. Τελικά, μεταφέρθηκε από το Δημήτρη με το ασανσέρ, στο γκαράζ, αντί για τον 3ο όροφο, όπου και έκανε απόπειρα να τη βιάσει στην οποία η ίδια αντιστάθηκε. Το ιατρείο και το γκαράζ είναι σημεία μέσα στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη όπου δεν υπάρχουν κάμερες».

«Την Παρασκευή 31/7 η κακοποιημένη γυναίκα συμβουλεύτηκε δικηγόρο για τη δυνατότητα μήνυσης με σκοπό να προστατεύσει τον εαυτό της και τις άλλες, πιστεύοντας ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, και οι μπάτσοι κατάλαβαν τι επιχειρούσε από τις κάμερες ασφαλείας των επισκεπτηρίων.
Το Σάββατο 1/8 κλήθηκε από ανώτερα στελέχη της Πέτρου Ράλλη το τμήμα διοικητικών υποθέσεων για διερεύνηση του περιστατικού. Θορυβήθηκαν πολύ αυτή τη φορά γιατί όλο το σύστημα αστυνομικών και διοικητικών υπαλλήλων με τη σιωπή τους είναι συνένοχοι στην κακοποίηση αυτή.
Τη Δευτέρα 3/8, χωρίς καμία προειδοποίηση, την ώρα που έτρωγαν μεσημεριανό φαγητό οι γυναίκες, μπήκαν αστυνομικοί και τους είπαν ότι σε 10’ πρέπει να αδειάσουν τα κελιά, να πάρουν τα πράγματά τους γιατί θα φύγουν. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η πτέρυγα των γυναικών της Πέτρου Ράλλη άδειασε και οι κρατούμενες μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο κέντρο κράτησης την Αμυγδαλέζα. Εκεί, ως και σήμερα, δεν υπάρχει πρόβλεψη ειδικής δίαιτας για τις κρατούμενες που πάσχουν από διαβήτη ή έχουν χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα κ.ά., με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους».

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη τη σοβαρότητα της καταγγελίας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Είναι ενήμερος για το περιστατικό;
2. Θα γίνει ενδελεχής έλεγχος της καταγγελίας;
3. Έχει τεθεί ή θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος;
4. Γιατί, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ενώ η κρατούμενη συνοδευόταν από γυναίκα αστυνομικό άλλαξε το πρόσωπο που τη συνόδευε;
5. Είναι στην ευχέρεια κάθε αστυνομικού για το ποιος θα συνοδεύσει κάθε κρατούμενο;
6. Αν, όπως σημειώνεται, έχουν γίνει και στο παρελθόν καταγγελίες και αναφορές για τον συγκεκριμένο υπάλληλο που φέρεται να έχει, μάλιστα, το παρατσούκλι “βιαστής των κρατητηρίων” γιατί παραμένει στη θέση του;
7. Ερευνήθηκαν οι προηγούμενες σχετικές αναφορές;
8. Σε τι αποτέλεσμα οδήγησαν οι έρευνες;
9. Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η μεταφορά των κρατουμένων γυναικών στην Αμυγδαλέζα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους;

***

Την καταγγελία για τη σεξουαλική παρενόχληση της κρατούμενης μετανάστριας από αστυνομικό έφερε στο «φως» η συλλογικότητα γυναικείων δικαιωμάτων «Το Μωβ».

Σε κείμενο που ανήρτησε στις 4 Αυγούστου 2020 κάνει λόγο για μια «πολύ σοβαρή καταγγελία» από τα κρατητήρια γυναικών στην Πέτρου Ράλλη. Η καταγγελία αφορά σεξουαλική παρενόχληση από άντρα αστυνομικό στον ανελκυστήρα και στο υπόγειο γκαράζ του κτηρίου.

«Είμαστε εξοργισμένες που στην Ελλάδα του 2020 μια γυναίκα εξακολουθεί να κινδυνεύει να κακοποιηθεί σεξουαλικά από άντρα, και μάλιστα ενώ είναι αυτή κρατούμενη κι αυτός αστυνομικός. Προφανώς ο αστυνομικός ποντάρει στο ότι δεν θα τολμήσει μια ξένη γυναίκα υπό κράτηση να αντισταθεί, και πολύ περισσότερο να καταγγείλει, επειδή αυτή είναι χωρίς χαρτιά κι αυτός είναι εξουσία. Μπορεί επίσης να ποντάρει στο ότι ακόμα κι αν στραβώσει κάτι, τελικά θα υπάρξει συγκάλυψη και ατιμωρησία», τονίζει η συλλογικότητα γυναικείων δικαιωμάτων «Το Μωβ».

«Παρόλα αυτά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε καταγγελία και ξεκίνησε έρευνα. Ζητάμε απονομή δικαιοσύνης κι όχι ατιμωρησία. Στεκόμαστε πάντα με αλληλεγγύη στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών. Ζητάμε προστασία όλων των κρατουμένων από σεξουαλική παρενόχληση και κάθε άλλη μορφή βίας. Ζητάμε να μην εμπλέκονται άντρες αστυνομικοί στην κράτηση, συνοδεία και μεταγωγή γυναικών», τονίζει η συλλογικότητα.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -