15.7 C
Athens
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Η σούπα των εορτών από την Κασσάνδρα (“Κάρμεν”) Δημοπούλου

H Κασσάνδρα Δημοπούλου, όπως η «Κάρμεν» του Μπιζέ, που πολύ σύντομα θα ερμηνεύσει στη Λυρική Σκηνή, είναι κόρη της αγάπης, του ρυθμού, της μουσικής και της ελευθερίας του νου. H Κασσάνδρα Δημοπούλου είναι τέκνο γνήσιο του πάθους και της έμπνευσης. Αενάως ενθουσιώδης, συναρπαστική και μαχόμενη. «Η Κάρμεν μας δεν είναι μια γυναίκα μόνο», λέει για τον αγαπημένο της ρόλο. «Είμαστε όλοι εμείς, απέναντι στο κατεστημένο… Οι νέοι, οι εκτός συστήματος, οι κυνηγημένοι, οι παρεξηγημένοι και ερωτικοί, οι τρομακτικοί, οι νέοι χωρίς μέλλον, που ξέρουν ότι ο θάνατος καραδοκεί αλλά συνεχίζουν. Η Κάρμεν μας είμαστε όλοι, μια ιδέα, μια κατάσταση, μια στάση».
Η Κασσάνδρα, εκτός από τις τέχνες της μουσικής και της όπερας, υπηρετεί με φαντασία κι ευσυνειδησία και την τέχνη της μαγειρικής. Όποτε βεβαίως της αφήνουν ελεύθερο χρόνο οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις -το τραγούδι, το τσέλο, η διδασκαλία, η σκηνοθεσία, τα ταξίδια.
Της ζητήσαμε να μας δώσει μια συνταγή για ένα νόστιμο και υγιεινό γιορτινό πρώτο πιάτο. Μας έστειλε τη συνταγή της για καροτόσουπα με τζίντζερ, πορτοκάλι και ανθότυρο. Μια σούπα αρωματική, θρεπτική, πλούσια σε χρώμα και γεύσεις, ευφάνταστη, όσο και απλή στην παρασκευή της.

Η σούπα των εορτών από την Κασσάνδρα Δημοπούλου:
“Καροτόσουπα με τζίντζερ, πορτοκάλι και ανθότυρο”
Βασισμένη στην κλασική συνταγή “καροτόσουπα με τζίντζερ”

Υλικά και εκτέλεση

– Καρότα (περίπου ένα κιλό, ας πούμε)
Τα ξεφλουδίζετε και τα ξεπλένετε, τα βάζετε σε μίξερ και τα αλέθετε.
Μετά τα βάζετε με αρκετό νερό στην κατσαρόλα για βράσιμο και προσθέτετε:
– Αλάτι
– Πιπέρι καγιέν (στη μύτη του κουταλιού του γλυκού)
– Τζίντζερ (σκόνη) μπόλικο (2-3 κουταλιές σούπας)
– Λίγο κάρι (μια πρέζα)
– Μία σκελίδα σκόρδο
– Ένα φύλλο δάφνης
– Το χυμό ενός πορτοκαλιού
Έβαλα και λίγο ρίζα κουρκουμά. Δεν έχει τρομερή σημασία στη γεύση, δίνει όμως τρομερό πορτοκαλί χρώμα.
– Λίγο ελαιόλαδο (2-3 κουταλιές της σούπας)
Αφού βράσει η σούπα και έχει μαλακώσει τελείως το καρότο, τη βγάζετε από τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει λίγο (να μην ατμίζει δηλαδή), αφαιρείτε το φύλλο δάφνης και τη χτυπάτε στο μπλέντερ μαζί με τυρί ανθότυρο.
Για 3-4 μερίδες σούπας (που θα σας βγει η συνταγή με ένα κιλό καρότα περίπου) βάζετε 2-3 μεγάλες φέτες ανθότυρο.
Θα πρέπει να είναι σαν κρέμα όταν τελειώσει η διαδικασία και να έχει βελούδινη υφή και έντονο κίτρινο χρώμα.
Σερβίρετε με λίγο φρέσκο κόλιανδρο τριμμένο ή, αν δεν έχετε, μαϊντανό ή τα φύλλα από σέλινο (κάτι πράσινο, τέλος πάντων, για να σπάσει το κίτρινο χρώμα).
Χορταίνει, κλέβει εντυπώσεις και είναι και πολύ light!
Bon apetit & Merry Christmas!

* Ο κουρκουμάς ή η κιτρινόριζα έχει την επιστημονική ονομασία Curcuma longa ή Curcuma domestica. Προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη. Η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα, πέρα από τις χρωστικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Στη Θεσσαλονίκη πωλείται και στην αγορά Βλάλη (το γνωστό Καπάνι). Στην Αθήνα στα καταστήματα μπαχαρικών της οδού Ευριπίδου.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -