25.5 C
Athens
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Κάρλος Φουέντες: Οι ιστορικοί με αποκαλούν ψεύτη… Δείτε εδώ το video – αφιέρωμα της ΕΡΤ

Ο Κάρλος Φουέντες υποδέχεται την ΕΡΤ στο σπίτι του, μια μοντέρνα κατοικία στις παρυφές της μεξικανικής πρωτεύουσας. Η συζήτηση ξεκινά από τα σχολικά του χρόνια στην Ουάσιγκτον και τα καλοκαίρια που πήγαινε σχολείο στο Μεξικό.
Όπως τονίζει: «Είχα δύο σχολεία, δύο γλώσσες, δύο διαφορετικές αντιλήψεις του κόσμου. Την αμερικανική οπτική από τη μία, της εποχής του Ρούσβελτ και του New Deal και από την άλλη την μεξικανική οπτική της Επανάστασης. Ζούσα και τις δύο οπτικές συμπληρωματικά και τις είχα αποδεχτεί και τις δύο».
Θυμάται επίσης πως, όταν τον Μάρτιο του 1938 ο τότε πρόεδρος του Μεξικού Λάζαρο Κάρντενας εθνικοποίησε τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, ο ίδιος στιγματίστηκε στο σχολείο.
«Με χαρακτήρισαν ξένο, κομμουνιστή, ένα φριχτό άνθρωπο, κάποιον που έπρεπε να αποφεύγουν. Γιατί αυτή η πράξη χαρακτηρίστηκε σαν ληστεία, ενώ ήταν απλά μια πράξη επαναπατρισμού του εθνικού μας πλούτου, που μέχρι τότε τον εκμεταλλεύονταν ξένες εταιρείες», εξηγεί ο Κάρλος Φουέντες.
Αναφέρεται, όμως, και στους συγγραφείς των νεανικών του χρόνων: Βερν, Δουμά, Τουέιν και Στίβενσον που εξήψαν τη φαντασία του, στα πρώτα του γραπτά, που ήταν περιγραφές του Μεξικού, όπως και στο πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε στη Χιλή μαζί με τον καντιανό φιλόσοφο Ρομπέρτο Τορέτι, το οποίο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.
Γίνεται επίσης αναφορά στις σπουδές του στην Ελβετία και στο Μεξικό και στο πρώτο του μυθιστόρημα «Η πιο διάφανη περιοχή», το οποίο κυκλοφόρησε το 1958.
Στη συνέχεια ο φακός της εκπομπής, μας ταξιδεύει στην επαρχία της Βερακρούζ του Μεξικού, αναζητώντας την καταγωγή του Φουέντες και αποκαλύπτοντας πώς οι πρόγονοι του παρεισφρέουν στο έργο του, πώς επιβιώνει ακόμα ο πολιτισμός των ιθαγενών Ινδιάνων και γιατί η θρυλική Μεξικανική Επανάσταση υπήρξε ένα από τα αγαπημένα θέματα του συγγραφέα.
Παράλληλα ο ίδιος εξηγεί γιατί, ενώ τα βιβλία του σχετίζονται με την Ιστορία, τον ίδιο δεν τον περιορίζει το γεγονός ότι πρέπει να μείνει στην ιστορική αλήθεια.
«Δεν μένω στην αλήθεια. Οι ιστορικοί με αποκαλούν ψεύτη. Δεν με ενδιαφέρει η αλήθεια. Εμένα με ενδιαφέρει κάτι άλλο που είναι πολύ συγκεκριμένο, το σημείο που συναντιέται το κοινωνικό και το ατομικό γεγονός. Εκεί που το άτομο συναντάει την κοινωνία, άρα την ιστορία», λέει χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Κάρλος Φουέντες – μέσω της ΕΡΤ – μας ξεναγεί στο εργαστήριό του, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο γράφει τα βιβλία του, ενώ γίνεται αναφορά σε κάποια από αυτά, όπως και στα θέματα με τα οποία καταπιάνεται.
Στη συνέχεια μας συνοδεύει στο Προεδρικό Μέγαρο του Μεξικού και μιλά χωρίς περιστροφές για τα μεγάλα προβλήματα της Λατινικής Αμερικής.

***

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρλος Φουέντες έχει τιμηθεί με τα σπουδαιότερα βραβεία, όπως και με το Νόμπελ της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, το «Βραβείο Θερβάντες» (1987), ενώ βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στην Ελλάδα.

***

Ο Κάρλος Φουέντες (Carlos Fuentes Macías) γεννήθηκε στην Πόλη του Παναμά, την 11η Νοεμβρίου 1928. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι η «Αύρα», «Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρουζ» και «Terra nostra».
Πέρασε στην απέναντι όχθη την 15η Μαΐου 2012, σε ηλικία 84 ετών.

***

Ο Μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες μιλάει στον Ανταίο Χρυσοστομίδη και στη Μικέλα Χαρτουλάρη, στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Οι κεραίες της εποχής μας» (2008), σκηνοθεσία του Απόστολου Καρακάση.

 

***

ΔΕΙΤΕ ΤΟ video ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -