35.1 C
Athens
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
 

Το «Καπνεργοστάσιο» ανοίγει με την έκθεση Portals/Πύλη

Το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στην Οδό Λένορμαν, το σημερινό Πολιτιστικό Κέντρο και η Βιβλιοθήκη / Τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων μπαίνει σε νέα εποχή.
Ανακαινισμένο εκ βάθρων από το ΝΕΟΝ και με μια μεγάλη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης, το «Καπνεργοστάσιο» διαβαίνει μαζί με το κοινό από την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 την «Πύλη».
Το εντυπωσιακά διαμορφωμένο αίθριο του ισογείου με την γυάλινη οροφή, μας εισάγει στην «αγορά» της έκθεσης με τίτλο Portals/Πύλη. Στον δημόσιο χώρο όπου μέσα από τα έργα συνυπάρχουν τα κοινωνικά κινήματα, οι συμβολικές χειρονομίες σχηματίζοντας κοινές μνήμες. Η έννοια της ισοτιμίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η συλλογικότητα, η πολιτιστική κατανόηση της ιστορίας και της πολιτικής, το κοινό παρελθόν, παρόν και μέλλον, μαζί με μια αίσθηση ανάτασης και ελπίδας για συνδιαμόρφωση του μέλλοντος διαπερνά όλη την έκθεση που καταλαμβάνει τις αίθουσες και τα πατάρια, τα λουτρά, το παλιό τελωνείο, τον περιβάλλοντα χώρο, τη στέγη/πρόσοψη του κτιρίου και τον Λόφο του Κολωνού.
Η έκθεση φιλοξενεί έργα 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ. Ανάμεσά τους, 18 Έλληνες καλλιτέχνες με νέα έργα.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας ΝΕΟΝ, και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago.
Από τα 19 χιλιάδες τ.μ. του συνολικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται επίσης η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Τυπογραφείο της, ανακαινίστηκαν τα 6.500 τμ, με ποσό ύψους 1 εκατ. 200 χιλιάδων από τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ και τη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών της Βουλής.
Ταυτόχρονα με την υλική παρουσίαση της έκθεσης λειτουργεί και μια διαδικτυακή «πύλη». Η εφαρμογή του ΝΕΟΝ για κινητά δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί αυτόνομα στην έκθεση, να δει εικόνες των έργων και να μάθει πληροφορίες για τα έργα και τους δημιουργούς τους, καθώς και να ενημερωθεί για το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων.
Η εφαρμογή NEON είναι διαθέσιμη για iOS και Android.
***
Μετά το τέλος της έκθεσης, στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το εμβληματικό Καπνεργοστάσιο με την πλούσια ιστορία θα αποδοθεί ανανεωμένο πλέον ως ένα πολιτιστικό κέντρο της Βουλής των Ελλήνων, με πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους κατοίκους της περιοχής και το ευρύτερο κοινό.
Παράλληλα τον Δεκέμβριο ενεργοποιείται και το υπόγειο του κτιρίου, με την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου Sisyphus/Trans/Form (2019).
***
Οι νέες αναθέσεις είναι προς τους καλλιτέχνες Αναστασία Δούκα, Brendan Fernandes, Elif Kamisli, Πάνο Κοκκινιά, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Glenn Ligon, Μαρία Λοϊζίδου, Teresa Margolles, Ad Minoliti, Duro Olowu, Gala Porras-Kim, Michael Rakowitz, Αλέξανδρο Τζάννη, Adrián Villar Rojas και Danh Võ.
Στο μεταξύ στην πρόσοψη του κτηρίου, το έργο του Νίκου Ναυρίδη υποδέχεται την πόλη και τους επισκέπτες. Εξωτερικά του κτηρίου, σε δύο νέες αναθέσεις, ο Brendan Fernandes αναφέρεται στην ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία μέσω της performance του, ενώ η Χρυσάνθη Κουμιανάκη ενεργοποιεί την ευρύτερη περιοχή και τον Λόφο του Κολωνού.
Το αίθριο είναι ο κεντρικός δημόσιος χώρος, η «αγορά» της έκθεσης. Ο δημόσιος χώρος όπου οι κοινότητες, τα κοινωνικά κινήματα και οι συμβολικές χειρονομίες συνυπάρχουν σχηματίζοντας κοινές μνήμες. Το αίθριο είναι ένας φόρος τιμής σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη από ίαση και ενότητα.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έκθεση Portals | Πύλη
Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής, Λένορμαν 218, Κολωνός, Αθήνα.
Διάρκεια: 11 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας:
11/6-30/9/2021
Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά – Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 12:00-20:00 – Πέμπτη: 12:00-21:00 – Κυριακή: 11:00-14:00 & 17:00-21:00
1/10-31/12/2021
Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά – Τετάρτη, Σάββατο: 11:00-19:00 – Πέμπτη, Παρασκευή: 12:00-20:00 – Κυριακή: 11:00-17:00
Είσοδος ελεύθερη
Λόγω των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στο χώρο. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο neon.artsvp.co

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art