11.3 C
Athens
Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Η ελληνική λέξη «Κάλαϊς» γέννησε τη λέξη «γαλάζιος» και 66 έργα τέχνης που θα δούμε στην Dépôt Αrt gallery

Κάλαϊς (πολύτιμος λίθος χρώματος τυρκουάζ) [ρήμα: καλαΐζω > μετοχή: ο καλαΐζων > γαλαΐζων > γαλάζιος].

Εξήντα έξι σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, έχοντας σαν έμπνευση την ελληνιστική λέξη «Κάλαϊς» από την οποία προέρχεται η λέξη «γαλάζιος».

 

Eleni Gkinosati, Χωρίς τίτλο, 100 x 70cm, Μεικτή τεχνική.

Έχοντας κάθε χρώμα τη δική του ψυχολογική ερμηνεία και συμβολισμό πρέπει να επισημανθεί ότι το «Τιρκουάζ» συμβολίζει την εσωστρέφεια, την αναγέννηση, την πρόοδο, την ανθρωπιά και την απέχθεια στους περιορισμούς ή την καταπίεση. Χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, τη φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει τη διερεύνηση του νου.

***

Η ομαδική εικαστική έκθεση με τον τίτλο «Κάλαϊς» ανοίγει την Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 στις 8 μ.μ., στην Dépôt Αrt gallery και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30 Ιουνίου.

Την έκθεση επιμελούνται ο ιστορικός Τέχνης κι Eπίκουρος Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης και η ιστορικός Tέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

***

Το γαλάζιο είναι το χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αρμονίας και της ηρεμίας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, τη σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Επίσης, αντιπροσωπεύει τη μάθηση και τα υγιή συναισθήματα, ενώ ευνοεί τη γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, τη μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και τη μετρημένη ζωή. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει τα πάθη.

Ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης, στο κείμενό του «Κάλαϊς: Μήτρα του κόσμου πολύτροπος και πολυπενθής», σημειώνει:

«Κάλαϊς: γλαυκοπράσινος χρυσοφυὴς ουρανός και σμαραδόχρους θάλασσα, μήτρα που γεννά αέναα τον πολυπλάνητα και περιπαθή Ἐλληνα ποιητή. Η κυανίζουσα αυτή μήτρα τον πλαστουργεί και τον ανδρώνει, ωθώντας αυτὸν πρὸς την σισύφεια ατραπό, τὴν ουρανόχρου θύρα που οδηγεί στὴν απειρία της ζωής.

Evi Kirma, Colorful 79, 60 x 90cm, Ακρυλικά σε χαρτί.

-Κάλαϊς: γαλαζοπράσινοι ανεμόδαρτοι αιγιαλοὶ καὶ σμαραγδένιοι ανεμοφυείς βράχοι, είναι η φωνή η οποία καλεί τον καλλιτέχνη, καλεί σε σύναξη όλους όσους αποδέχονται ταπεινά την Αλήθεια του καλλιτέχνη, του πλάνητα ανθρώπου που δεν γνωρίζει Ιθάκη.
-Κάλαϊς: χαλκόχρυση γη και γλαυκόχροες υδάτινες πηγές ορίζουν το άδηλο καὶ γαλαζόμαυρο μέλλον του δημιουργού. Κυανωπός ο δρόμος του, σε εύφορους λειμώνες, συμφυείς με ουρανομήκη πέρατα. Το γλαυκό του βλέμμα, θολό σαν φαιογάλανη ομίχλη, στρέφεται προς την χαλκίνη πύλη, την έξοδο προς τους ιερούς τόπους του Ουρανού.
-Κάλαϊς: κυανίζουσες νεφέλες και ουρανόχρους υετός δροσίζει τώρα την ψυχή του, τον κόσμο που αυτός έπλασε, ερήμην του ιδίου. Σταγόνες διάφανες χρυσοειδείς, από χαρίσματα και θεία δώρα, προσπίπτουν στα γλαυκά του χέρια, τα χέρια εκείνα που ορίζουν τα πέρατα του κόσμου, τά πέρατα της σκέψης μας.
-Κάλαϊς: γλαυκωπό το γάλα μικρής θεραπαινίδος και σίτος χρυσοϋφής θρέφει ακόμη τον δημιουργό, γαλαζόμαυρο πλέον από τα πολυειδή τραύματα στο κυανό του σώμα. Αλλά αυτός φέρει αιγίδα βαθυκύανη αλλά και παυσίλυπο, καθώς βαδίζει πρὸς το σισύφειο τέλος του, προστατευμένος.
-Κάλαϊς: κυανίζει τώρα το ουρανόπεμπτο έμβλημα, γαλανόλευκος είναι τώρα η σμύρνα στο φωτοειδές σάβανο του Ποιητή, κεντημένο από τὴν αγάπη κυανόαιμων και γλαυκοπρόσωπων αγγέλων. Γλαυκόχροο το νερό στον κύαθο. Μέλλει να γίνει χρυσή σπονδή στὴν ποιητική του μήτρα, στον τόπο τούτο που τον γέννησε, συνώνυμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

***

Hanna Schibel, On the traces of the Archetype

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί

 

Christina Pancess, Eleni Gkinosati, Evi Kirma, Hanna Schibel Nina Aspeta, Sonke, Victor Bakker, Αντώνης Αντζουλίδης, Έλενα Αντωνίου, Μαρία Αποστόλου, Σταύρος Αποστόλου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη, Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Κωνσταντίνος Βερούτης, Ήβη Γαβριηλίδη, Αντρέας Γαβριλιάδης, Παλίντα Γεωργουλάκου,

Sonke, Χωρίς τίτλο, 100x70cm, Ακρυλικό σε καμβά.

Μίνα Γκελντή, Μανταλένα Γκινοσάτη, Βερονίκη Δαμιανίδου, Δικαία Δεσποτάκη, Τάσος Δήμος, Εύα Διβάρη, Τάνια Δρογώση, Γεράσιμος Θωμάς, Ευδοκία Θωμοπούλου, Ιωάννα Τ., Λεωνίδας Καμπανάκης, Εβίτα Κανέλλου, Κατερίνα Καρακατσάνη, Σπύρος Καράμπελας, Ιωάννα Καρδιακού, Γεωργία Κοκκίνη, Γιώργος Κουβέλης, Ελένη Κύρου Τσακάλου, Νάντια Κωνσταντοπούλου, Κατερίνα Μαυρολέων, Λίζα Βασιλάτου Μέρλιν, Κωνσταντίνα Μηνά, Μάτα Μπίγαλη, Νίκη Μπίγαλη, Βασιλική Μπλούκου, Μπέττυ Μπογιατζή, Αναστασία Ντόντη, Ειρήνη Παγώνη, Δέσποινα Πανταζή, Σοφία Παπαθανάση, Ευδοξία Παπασάββα, Σμαράγδα Παπούλια, Γιώργος Παρτσινέβελος, Βασίλειος Πάτας, Ειρήνη Πετροπούλου, Νάντια Ράπτη, Νατάσσα Ραχωβίτσα, Δημήτρης Ριμπάς, Μαρία Ρουφάνη, Κώστας Σπηλιωτόπουλος (ERIC COSPI), Σοφία Σταύρου, Μαίρη Στεφάνου, Γιάννης Τζομάκας, Μαρία Φίλη, Πέγκυ Χαραμή, Αθηνά Χατζή, Κατερίνα Χορταριά, Νάγια Χρυσανθακοπούλου.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 32 σελίδων, ο οποίος θα διανέμεται δωρεάν.

***

Γενικές πληροφορίες

Επιμέλεια & κείμενα έκθεσης: Κωνσταντίνος Βαφειάδης και Όλγα Λατουσάκη
Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
email: [email protected]
Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας
Η instrumental σύνθεση «Love (Unlimited)», που συνοδεύει μουσικά το video της έκθεσης είναι του δημιουργού Τάσου Πέτσα.
Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μαρία Συρρή
Εγκαίνια: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018, ώρα 20:00 – 23:00
Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2018
Facebook link:
https://www.facebook.com/events/176789159829581/

***

Μπογιατζή Μπέττυ, Βόλτα στο βυθό, 70x70cm, Μεικτή τεχνική

Dépôt Art gallery

Νεοφύτου Βάμβα 5
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3648174
e-mail: [email protected]
Facebook: depotgallery.gr
Web site: www.depotgallery.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 –15:00, Κυριακή κλειστά. Δευτέρα κατόπιν ραντεβού. Είσοδος ελεύθερη.

***

Το αρχικό έργο ανήκει στην Christina Pancess, Colotful blue, 50Χ50cm, Ακρυλικά σε καμβά.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -