Φεβρουάριος 2020: Έρχεται το 9ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων Turbosquid

Το 2020, το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων φτάνει στην 9η χρονιά του για να παρουσιάσει τέσσερα έργα καταξιωμένων Ισπανών θεατρικών συγγραφέων. Θα παρουσιαστούν τα έργα: «Μπουρουντάνγκα» του Ζόρντι Γκαλθεράν, «Πριν έρθει ο Γερμανός» της Μάρτα Μπαρσελό, «Κόντρα στην ισότητα» του Εστέβα Σολέρ και «New Order» του Σέρτζι Πομπερμάγιερ.

Φέτος δύο εκπρόσωποι της καταλανικής δραματουργίας, η Μάρτα Μπαρσελό και ο Σέρτζι Πομπερμάγιερ, θα παρακολουθήσουν το Αναλόγιο.

Τα έργα θα παρουσιαστούν στα ελληνικά, από Έλληνες ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Ελλήνων σκηνοθετών. Όλες τις Τρίτες του Φεβρουαρίου 4, 11, 18 και 25, στις 6 μ.μ. Σε συνεργασία με τη θεατρική πύλη Solo Teatro, την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το «Θέατρο Γκλόρια Μικρό».

***

 

 

ΤΡΙΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 – ΩΡΑ 6 μ.μ.

Από αριστερά: Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Κυριάκος Μαρκάτος, Σταμάτης Μπακνής, Καλή Δάβρη.

«Μπουρουντάνγκα» του Τζόρντι Γκαλθεράν.
Μετάφραση: Γιάννης Μαντάς.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αγνή Χιώτη
Ερμηνεύουν: Καλή Δάβρη, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Σταμάτης Μπακνής, Κυριάκος Μαρκάτος, Θοδωρής Ρωμανίδης.
*
Η Μπέρτα περιμένει το παιδί του Μανέλ, όμως δεν έχει βρει ακόμα το θάρρος να του το πει. Και δεν ξέρει ακόμα τι να κάνει. Βασικά η Μπέρτα δεν ξέρει τίποτα, ούτε καν αν ο φίλος της την αγαπάει πραγματικά. Ώσπου η συγκάτοικός της, η Σίλβια, της προτείνει μία λύση: το «burundanga», το χάπι της αλήθειας, μία ουσία που όποιος την πάρει δεν μπορεί παρά να λέει μόνο την αλήθεια, το φάρμακο της πιο γνήσιας ειλικρίνειας. Αν καταφέρει να δώσει αυτό το φάρμακο στον Μανέλ, θα μάθει όλα όσα χρειάζεται. Και πράγματι η Μπέρτα δίνει το χάπι στον φίλο της, για να ανακαλύψει μία απροσδόκητη αλήθεια: ο φίλος της είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ.

***

 

 

ΤΡΙΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 – ΩΡΑ 6 μ.μ.

«Πριν έρθει ο Γερμανός» της Μάρτα Μπαρσελό.
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριτίνα Πάσσαρη.
Ερμηνεύουν: Μαριτίνα Πάσσαρη, Γιώργος Σύρμας.
*
Ποιος είναι ο Γερμανός; Και γιατί η Τζούλια πρέπει να προσπαθήσει να ζήσει πριν φτάσει αυτός και εγκατασταθεί στη ζωή της; Γιατί αυτή η γυναίκα που πάτησε τα εξήντα αποφασίζει να κάνει ό,τι δεν κατάφερε ποτέ να κάνει, όλα αυτά για τα οποία πρώτα δεν είχε χρόνο, αν και τώρα συνειδητοποιεί ότι ήταν τα πιο σημαντικά, αυτά που έδιναν νόημα στην ύπαρξή της;
Η απάντηση είναι απλή: γιατί ξέρει ότι ο Γερμανός θα της κλέψει όλα τα σημαντικά πράγματα: δεν θα θυμάται πια όσους αγάπησε, δεν θα θυμάται πια πότε ήταν ευτυχισμένη ή γιατί, δεν θα αναγνωρίζει πια το χαμόγελο των φίλων της, ούτε καν τους ίδιους τους φίλους της. Και το θέμα είναι πως ο Γερμανός είναι δυνατός, τόσο δυνατός που είναι αδύνατο να τον κερδίσει στον πόλεμο. Μπορεί μόνο να του κλέψει χρόνο, να τον νικήσει σε καμιά μάχη, να του ξεφύγει όσο ακόμα μπορεί να το κάνει.
Αυτή ακριβώς είναι η λαχτάρα της Τζούλια, αυτής της γυναίκας που πάτησε τα εξήντα και που ξέρει πως όταν φτάσει ο Γερμανός, εκείνη θα χάσει τη μνήμη της.
*
Μετά το αναλόγιο, η συγγραφέας του έργου, Μάρτα Μπαρσελό, θα συζητήσει με το κοινό (με μετάφραση στα ελληνικά)

 

***

 

ΤΡΙΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 – ΩΡΑ 6 μ.μ.

«Κόντρα στην ισότητα» του Εστέβα Σολέρ.
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ζωή Ξανθοπούλου.
Ερμηνεύουν: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Βασίλης Βηλαράς, Ντέπυ Πάγκα, Φανή Παναγιωτίδου, Χρήστος Χρήστου.
*
Το «Κόντρα στην ισότητα» είναι επτά μικρά έργα. Επτά στιγμές τόσο παράξενες όσο και οικείες. Επτά σουρεαλιστικά και δυναμικά οράματα για την ισότητα που μας διαφοροποιεί, την ισότητα που χωρίζει τον κόσμο με έναν τρόπο τρελό, τη μοναδική ισότητα που προωθεί τη δύναμη.

***

 

ΤΡΙΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 – ΩΡΑ 6 μ.μ.

«New order» του Σέρτζι Πομπερμάγιερ.
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Ματζιάρης.
Ερμηνεύουν: Μάνος Κοντός, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Κώστας Δαλαμάγκας και Ελένη Βλάχου.
*
Δύο άντρες και μια γυναίκα της μεσαίας τάξης, δύο άνδρες και μια γυναίκα όπως εσύ κι εγώ, που στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης είδαν να χάνονται όσα είχαν (η δουλειά, τα λεφτά, η αξιοπρέπεια, το μέλλον τους), αποφασίζουν να αναλάβουν δράση για να αλλάξουν τον κόσμο και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, για την αξιοπρέπειά τους και να δημιουργήσουν μια κοινωνία πιο δίκαιη. Αυτοί είναι η “New order”, η “Νέα τάξη”, και η πρώτη τους ενέργεια είναι να απαγάγουν την πρόεδρο μιας ισχυρής τράπεζας και πρώην υπουργό οικονομικών. Με αυτήν θέλουν να αρχίσουν την επιβολή της δικαιοσύνης. Δεν θα είναι όμως όλα τόσο εύκολα όσο νόμιζαν.

***

Θέατρο «Γκλόρια – Μικρό»

Ιπποκράτους 7, Αθήνα 10679
Μετρό σταθμός «Πανεπιστήμιο»
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

  • Προσοχή: Η έναρξη γίνεται στις 18.00 ακριβώς. Στη συνέχεια και μετά την έναρξη δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα. Επίσης καλό θα ήταν να είστε εκεί ένα τέταρτο τουλάχιστον πριν από την παράσταση γιατί συνήθως η προσέλευση είναι μεγάλη.