19.4 C
Athens
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Ιστορίες και θρύλοι των Μεσσαπίων (Κάτω Ιταλία)

Ιστορική πομπή βασισμένη στις ιστορίες και στους θρύλους των Μεσσαπίων διοργανώνεται στην Κάτω Ιταλία στις 11 και 12 Αυγούστου. Θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Μαντουρία της περιφέρειας της Απουλίας. Στις 11 του μήνα η εκδήλωση θα έχει θέμα «Η Γυναίκα κατά τη Μεσσαπία Εποχή» και στις 12 «Ο θάνατος του Αρχίδαμου».
Στην πομπή, που θα λάβει χώρα εντός του αρχαιολογικού πάρκου της Μαντουρία, συμμετέχουν περισσότεροι από 150 νέοι, οι οποίοι προέρχονται από τρεις σχολές χορού. (Στη φωτογραφία, τα Μεσσάπια Τείχη).

 

  

H πρώτη βράδια, “H Γυναίκα των Μεσσαπίων”,  περιλαμβάνει τρεις σκηνές. “La tessitrice” (η υφάντρια), “La Madre” (η μητέρα και η περιποίηση του βρέφους) και, τέλος, “Η Αγγειοπλάστις”. Τη δεύτερη βραδιά θα εκτυλιχθεί η μάχη των Σπαρτιατών, που ήρθαν σε βοήθεια των Ταραντίνων εναντίον των Μεσσαπίων και ο θάνατος του Αρχίδαμου.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος φέρει το όνομα Associazione Culturale Salentina και λειτουργεί από το 2009. Αποτελείται από γυναίκες διαφόρων επαγγελμάτων, ζωγράφους, γλύπτριες, σχεδιάστριες, στυλίστριες και δασκάλες ραπτικής. Σκοπός να προβάλει τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Μαντουρία. Ειδικά άγνωστες πτυχές της χιλιετούς ιστορίας της.

Μεσσάπιοι

Οι Μεσσάπιοι (Messapii) ήταν αρχαίος λαός της νότιας Ιταλίας στη σημερινή Απουλία. Καταλάμβαναν μια μεγάλη περιοχή που έφτανε έως την Καλαβρία. Το όνομα της χώρας τους, Μεσσαπία, σημαίνει τόπος εν μέσω υδάτων.
Τα πρώτα δείγματα του πολιτισμού τους ανέρχονται στον  8ο αιώνα  π.χ. Από τον 5ο αιώνα και μετά οι Μεσσάπιοι εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται μόνον εν αμύνη. Από όλες τις πόλεις τους η πιο σπουδαία είναι η Μαντουρία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Μεσσάπιοι ήταν ελληνικής καταγωγής και κατάγονταν από τους Κρήτες στρατιώτες του Μίνωα, που έπειτα από τρικυμία εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή και ίδρυσαν αποικίες. Οι απόψεις των αρχαιολόγων διίστανται ως προς την καταγωγή τους. υπάρχουν και κάποιοι που ισχυρίζονται ότι ήρθαν από την Ιλλυρία. Κατά πάσα πιθανότητα όμως ήταν Έλληνες. Οι πόλεις τους Uzentum (το σημερινό Ugento), Rudiae (η σημερινή Rugge), Brundisium (το σημερινό Μπρίντιζι) και Ύρια (σημερινή σημερινή Oria) ήταν ανεξάρτητες αλλά είχαν εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους όπως και με την Ελλάδα. Οι Μεσσάπιοι αρχικά αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και αργότερα αποτέλεσαν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μιλούσαν τη μεσσαπία γλώσσα και συχνά αναφέρονται ως φυλή των Ιαπύγων. Η μεσσαπία γλώσσα ήταν παρακλάδι της ινδοευρωπαϊκής και έχει εξαφανιστεί σήμερα.
Η ιστορία των Μεσσαπίων από τον 5ο αιώνα έως τον 3ο αιώνα π.Χ. χαρακτηρίζεται από συμμαχίες εναντίον ή και με τους Ιταλιώτες. Μετά το 272 π.Χ. κατέφυγαν στα περίχωρα της Ρώμης διατηρωντας εν μέρει τα ίδια χαρακτηριστικά. Σήμερα διατηρούνται ακόμη τα Μεσσάπια Τείχη που είναι σαν Κυκλώπεια, τεράστια και καλά διατηρημένα.
Κάτω από αυτά τα τείχη βρήκε το θάνατο ο Αρχίδαμος Γ’ πολεμώντας με το στρατό της Σπάρτης τον Τάραντα. Η αρχαία Μανδουρία βρισκόταν στα σύνορα μεταξύ Μεσσαπίων και Μεγάλης Ελλάδας. (Στη φωτογραφία πάνω, η αφίσα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης),

 Αρχίδαμος Γ΄

Ο Αρχίδαμος Γ΄ ήταν βασιλιάς της αρχαίας Λακεδαίμονας, της Σπάρτης. Ανήκε στο βασιλικό γένος των Ευρυποντιδών. Ήταν ο 22ος βασιλεύς από αυτό το γένος. Εγγονός του Αρχίδαμου Β΄ και γιος του Αγησιλάου και της Κλεόρας. Γεννήθηκε πιθανώς το 401 ή 400 π.Χ και ανέβηκε στο θρόνο το 361 π.Χ. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά τη βασιλεία του πατρός του, μεταξύ των οποίων και στη μάχη κατά των Αρκάδων και Αργείων που είχε χαρακτηριστικά ονομασθεί άδακρυς μάχη. Επίσης πολέμησε κατά την εισβολή του Επαμεινώνδα στη Λακεδαίμονα. Δοκίμασε όμως ανεπιτυχώς ν’ αντιδράσει εναντίον της Μεσσήνης και της Μεγάλης Πόλης, καθώς επίσης και κατά των Θηβαίων, που ήταν οι κύριοι βοηθοί των Φωκέων κατά τον Ιερό Πόλεμο. Σκοτώθηκε σε μάχη στην Ιταλία όταν επικεφαλής μισθοφόρων μαχόταν στο πλευρό των Ταραντίνων και κατά των Μεσσαπίων, ανήμερα της Μάχης της Χαιρωνείας στις 7 Μεταγειτνιώνος του 338 π.Χ. Το σώμα του δεν ετάφη, γιατί οι νικητές αρνήθηκαν να το παραδώσουν. Οι Σπαρτιάτες όμως αργότερα ανήγειραν ανδριάντα του στην αρχαία Ολυμπία.

* Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διοργάνωση της Ιστορικής Πομπής των Μεσσαπίων πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και μια Ελληνίδα, μόνιμη κάτοικος της Μαντουρία. Η δραστήρια κυρία Καίτη Μελιάδου.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -