Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Όλοι επιτίθενται, εναντίον όλων στη Μέση Ανατολή. Όλοι οι εμπόλεμοι μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη σκοπιά τους. Έχουν κερδίσει μάχες, αλλά η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα, ουδείς μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι βέβαια ότι οι μάχες θα συνεχιστούν. Με χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις στα μέτωπα του Λιβάνου και της Γάζας και με ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ακόμη κι αν η Τεχεράνη για λόγους πολιτικής επιβίωσης του θεοκρατικού καθεστώτος, δεν επιθυμεί μεγαλύτερη επέκταση της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Φυσικά, για να σταματήσει η επέκταση της «πυρκαγιάς», που απειλεί όχι μόνο την περιοχή, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και οικονομία. θα αρκούσε να αναστείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στον ισραηλινό στρατό.
Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι «συζητά» το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως στο Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Μια δήλωση που ουδείς γνωρίζει αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ή να του «ξέφυγε»-μας έχει συνηθίσει άλλωστε σε φραστικές» γκάφες».
Το σίγουρο όμως είναι ότι η αγορά πετρελαίου πανικοβλήθηκε και οι τιμές του μαύρου χρυσού απογειώθηκαν, στέλνοντας μαύρα σύννεφα πάνω από την πραγματική οικονομία αλλά και στις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%. Η δήλωση Μπάιντεν μπορεί μάλιστα να βλάψει τελικά και την υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται πολιτικά μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και η κοινή γνώμη έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία, κυρίως για όσα υφίστανται οι Παλαιστίνιοι.
Αυτός που ποντάρει κυρίως στην κλιμάκωση είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είναι κοινό μυστικό ότι ανάβει φωτιές για να παραμείνει στην εξουσία. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες κάλεσαν το Ισραήλ και τον Λίβανο να αποδεχθούν μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών.
Ο μακαρίτης ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα λέγεται ότι είχε συμφωνήσει σε αυτό το σχέδιο, λίγες ώρες πριν αποδημήσει εις Αλλάχ, όπως διαβεβαίωσε τουλάχιστον, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, μιλώντας στο CNN. Λίγο αργότερα, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη με τις αμερικανικής κατασκευής έξυπνες βόμβες Mark 84, διέλυσαν το υπόγειο καταφύγιο του Νασράλα στη νότια Βηρυτό.
Οι Ισραηλινοί μπορεί να χάρηκαν, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξαπατήθηκε για άλλη μια φορά. Ο Νετανιάχου είχε άλλωστε αγνοήσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις του Αμερικανού προέδρου. Τον περασμένο Μάιο ο Μπάιντεν είχε θέσει μια κόκκινη γραμμή για να εμποδίσει το Ισραήλ να εισβάλει στη Ράφα. Ο Νετανιάχου τον αγνόησε και ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε και τη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Η Ουάσιγκτον ζήτησε στη συνέχεια μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία φαινόταν να είχε διαπραγματευτεί εδώ και πολύ καιρό. Αλλά και πάλι, φωνή βοώντος…
Στη Δυτική Όχθη, έποικοι και στρατιώτες επεκτείνουν τους οικισμούς, με στόχο τον πλήρη έλεγχο της μοναδικής περιοχής, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα ενός «παλαιστινιακού κράτους». Ο Νετανιάχου θέλει να καταλάβει ξανά μόνιμα τη Λωρίδα της Γάζας και οι ακροδεξιοί εθνικιστές εταίροι του θέλουν να χτίσουν ξανά οικισμούς εκεί. Οι άνθρωποι στην περιοχή που θέλουν ειρήνη κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, όπως και οι όμηροι στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς, τους οποίους ο Νετανιάχου έχει από καιρό εγκαταλείψει.
Η ακροδεξιά που ελέγχει την κυβέρνηση στο Ισραήλ βλέπει μια χρυσή ευκαιρία να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας το «Μεγάλο Ισραήλ». Με όποιο τίμημα…
Πηγή: Ναυτεμπορική και REUTERS/Amir Cohen/File Photo
[*] Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και Διευθυντής του ειδησεογραφικού site της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».