Ηρώ Μουκίου: Περιμένω την έξοδο …κάποιων από την ανωριμότητα

Με αφορμή αυτή τη δύσκολη – από κάθε άποψη – χρονιά, το Catisart.gr δίνει τον λόγο σε καλλιτέχνες που μιλούν για όσα έχασαν, για όσα κέρδισαν και για όσα περιμένουν.
Μας μιλούν για θέματα που τους ενόχλησαν ή τους συγκίνησαν, για γεγονότα που τους πίκραναν, τους εξόργισαν ή τους έδωσαν χαρά.
Εκμυστηρεύονται – εξομολογούνται τις απογοητεύσεις ή τις ελπίδες τους και τέλος εκθέτουν διαφωνίες, σκέψεις, ιδέες και προτάσεις…

Γράφει η Ηρώ Μουκίου

«ΕΧΑΣΑ: Η χρονιά που πέρασε αλλά και αυτή που διανύουμε σημαδεύτηκε από μία τραγική πανδημία όμοια με άλλες που έμειναν στην ιστορία. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχασαν ότι πολυτιμότερο, την υγεία και τη ίδια τους τη ζωή. Εγώ έχασα τον ύπνο μου στο άκουσμα ενός θανάτου κάθε λεπτό. Έχασα σπουδαίες συναντήσεις με φίλους, αγγίγματα, αγκαλιές την διαδικασία της τέχνης μου, την πρόβα, την παράσταση, την εργασία μου. Την αίσθηση του χρόνου που πάγωσε. Ήταν σαν ένα στοπ καρέ σε μια τραγική σκηνή ενός έργου, που ήμουν υποχρεωμένη να βλέπω ξανά και ξανά σε λούπα.

ΚΕΡΔΙΣΑ: Μια πολύπλοκη καινούργια πραγματικότητα της ηλεκτρονικής συναλλαγής που επισπεύσθηκε, με αποτέλεσμα το δυσλειτουργικό δημόσιο να εκσυγχρονιστεί και να διευκολύνει τη ζωή μου.
Κέρδισα το στοίχημα του να ελπίζω ασταμάτητα, να τροφοδοτώ την ελπίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Κέρδισα έναν επιπλέον χρόνο με τα ήδη υπέργηρα σκυλιά μου, φιλίες που άντεξαν, αυτογνωσία, εγκράτεια, αυτάρκεια, ισχυρότερη επαφή με τη φύση (πέρασα την πανδημία απομονωμένη στη θάλασσα). Άκουσα ήχους που δεν άκουγα ποτέ, είδα χρώματα που τα προσπερνούσα στη δίνη της διαρκούς απασχόλησης και τέλος άκουσα τον εαυτό μου.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ: Την ταχεία έξοδο κάποιων ανθρώπων από την ανωριμότητα, την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, ομαλή προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα της ευεργετικής επίδρασης της τέχνης – που ξανά ξυπνάει από το λήθαργο – στο νου και στις ψυχές των ανθρώπων. Περιμένω χαμόγελα και αγγίγματα χωρίς φειδώ και καχυποψία. Προσδοκώ να μην υπάρχει ούτε ένας θάνατος πια. Όλα τα άλλα τα έχω»…

***

*Η Ηρώ Μουκίου εμφανίζεται αυτό το καλοκαίρι στο «Θέατρο Χυτήριο», στο έργο του Ρ. Χάρλιγκ «Ανθισμένες Μανόλιες» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού.

*Στις 10 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ιωνικών γιορτών του Δήμου Νέας Σμύρνης. Εκεί θα παρουσιάσει το έργο «Η Φωνή της Λουντμίλα» [Στη φωτογραφία]. Πρόκειται για το χρονικό του Τσερνόμπιλ, ανάλογο με αυτό που ζούμε σήμερα, από το βιβλίο του Γκούναρ Μπεργκντάλ σε μετάφραση δική της και σκηνοθεσία του Άρη Μπαφαλούκα.