Cat Is Art

Στην Ηρακλειά μια βουτιά για τον σταυρό και δυο στο μέλι για τις ανεβατές τηγανίτες της Ακαθής…

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Ο Πέτρος και η Ποθητή, ο Γιάννης και η Νίτσα, ο Μπάμπης και η Πόλα, η Πετρίνα και ο Δημήτρης. Η αλμύρα των Κυκλάδων, η γαλήνη του τοπίου. Η ομορφιά των ανθρώπων.

Την ησυχία «σπάνε» οι φωνούλες και τα γέλια της Αλκμήνης την ώρα που παίζει με τον Κούκο…

 

 

Και στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, στην Ηρακλειά, γιορτάζονται τα Θεοφάνια και – όσοι μπορούν – βουτάνε όταν ο παπάς ρίχνει τον σταυρό στον αγιασμό των υδάτων.

 

Μικρές Κυκλάδες, μεγάλες απολαύσεις…

 

 

Μετά όλοι τρέχουν στης Ακαθής για φρέσκα ψάρια, καλαμάρια, σαρδέλες ξιδάτες και χταπόδια. Για ουζομεζέδες αλλά και για ψωμάκι που βγαίνει ζεστό από τον ξυλόφουρνο.

Ακολουθεί η πεντανόστιμη καρυδόπιτα, το θεϊκό γαλακτομπούρεκο, τα ανίκητο ρυζόγαλο και φυσικά λόγω της ημέρας: ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ… με την παραδοσιακή συνταγή από τη γιαγιά της Ακαθής.

 

***

 

ΑΝΕΒΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

 

Υλικά

 

500 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης, από σιτάρι
1 κουτάλι του γλυκού (κοφτό) αλάτι
1 κουτάλι του γλυκού (κοφτό) κανέλα, σκόνη (προαιρετικά) και επιπλέον για πασπάλισμα
1 φακελάκι (6 γραμμάρια) ξερή μαγιά ή 1 κύβος φρέσκια ή προζύμι
Νερό χλιαρό, όσο χρειαστεί (περίπου 200 ml)
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Μέλι, για το σερβίρισμα
Σουσάμι, καβουρδισμένο

 

*

 

Πώς θα φτιάξουμε τις τηγανίτες

 

*

 

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και, αν θέλουμε, την κανέλα. Λιώνουμε τη μαγιά σε ένα ποτήρι με λίγο χλιαρό νερό.
Οι παραδοσιακές ανεβατές γίνονται με προζύμι.
Παίρνουμε από το προζύμι του ψωμιού, το αραιώνουμε με λίγο νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού. Το ίδιο θα κάνουμε με τη μαγιά που έχουμε διαλύσει στο νερό. Ανακατεύουμε και δημιουργούμε έναν χυλό προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί. Ο χυλός μας δεν θα είναι τόσο αραιός όπως όταν φτιάχνουμε τις τηγανίτες με το κουτάλι αλλά θα πιάνεται με το χέρι, όπως όταν κάνουμε τους λουκουμάδες.

 

***

ΠΡΟΣΟΧΗ
Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

 

***

 

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σπορέλαιο τόσο ώστε όταν ρίξουμε μερικές τηγανίτες, να κολυμπάνε μέσα στο λάδι. Μόλις ζεσταθεί κρατάμε με το ένα χέρι το ζυμάρι και με το άλλο το «κόβουμε» με κουτάλι σε μπαλάκια. Τηγανίζουμε να πάρουν χρώμα. Επιλέγουμε δύο ειδών λαδιού για πιο ελαφριά γεύση. Περιχύνουμε με μέλι (ζεσταμένο λίγο για να αραιώσει ή αραιωμένο με ζεστό νερό), πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι και, προαιρετικά, κανέλα.
Η παραπάνω διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά για την προετοιμασία. Αναμονή περίπου 1 ώρα. Τηγάνισμα περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια θα έχουμε για σερβίρισμα 20 λαχταριστές ανεβατές τηγανίτες.
Καλή μας όρεξη.

 

***

 

 

Ηρακλειά

Μικρές Κυκλάδες
Μεγάλες απολαύσεις
Στης Ακαθής: Άγιος Γεώργιος
Τηλέφωνο: 2285 – 07.111.8

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΣτην Ηρακλειά μια βουτιά για τον σταυρό και δυο στο μέλι για τις ανεβατές τηγανίτες της Ακαθής…

Related Posts