Cat Is Art

«Ήμουν παιδί το ’21». Μια παράσταση προπομπός για την επέτειο των 200 χρόνων στο «Ακροπόλ»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Μετά το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», η σκηνοθέτης Ειρήνη Ιακώβου εμπνέεται από τον ηρωικό ξεσηκωμό του 1821 και παρουσιάζει τη νέα της παράσταση «Ήμουν παιδί το ’21» κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο ανακαινισμένο Θέατρο «Ακροπόλ».

 

Μια παράσταση προπομπός για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση που έχει δύο άξονες:

Τον ηρωισμό των Ελλήνων με οδηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και την αγνή ποιητική αγάπη δύο νέων, του Λάμπρου και της Μαριώς, στα χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου είναι: Ένας κόσμος σκηνογραφικής και ενδυματολογικής αφθονίας, με χωριά, βουνά, πέτρινες βρυσούλες, κεντίδια, μαντίλια, ασημένιες πιστόλες, αρνάκια και κατσικάκια, αλλά και ζηλευτό ανατολίτικο πλούτο, μεταμορφώνει τη σκηνή του «Ακροπόλ» στον μαγευτικό τόπο του ιστορικού παραμυθιού.

Το έργο ισορροπεί περίτεχνα το κωμικό με το δραματικό στοιχείο και επιλέγει τη λαλούμενη γλώσσα με τους ζωντανούς ιδιωματισμούς της. Όλοι συμμετέχουν σ’ ένα ατέλειωτο «πανηγύρι» επί σκηνής, για τη λευτεριά, τη λεβεντιά και την ανάγκη για ζωή με αξιοπρέπεια.
Η παράσταση ταξιδεύει στον ιστορικό χρόνο για να μεταφέρει στο σήμερα αρετές δυσεύρετες, να διδάξει πολιτισμό και παιδεία και να δώσει στα παιδιά το μήνυμα των μεγάλων στόχων και του αγώνα για την επίτευξή τους.

 

***

 

Ο Λάμπρος, γέροντας πια, κάνει μια αναδρομή ζωής. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια και τις ηρωικές στιγμές που βίωσε δίπλα στο Γέρο του Μοριά. Σαν έβγαλε ένα τόσο δα μουστακάκι, έγινε κλέφτης στο βουνό, για ν’ αναπνεύσει μια «σπιθαμή» ελευθερίας. Τα χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού είναι γι’ αυτόν και τα χρόνια της πρώτης του αγάπης. Ο Λάμπρος κι η Μαριώ με το σπαθί και τον έρωτα ζουν τη φωτιά της Επανάστασης του 1821.

Ο κουτσός ο Νικολιός, ο αφελής του χωριού, παριστάνει τον ήρωα και σ’ όλο το έργο μάς χαρίζει στιγμές άφθονου γέλιου και χαράς.
Η πατρίδα σιγά σιγά λευτερώνεται χάρη στο μεγαλοφυές σχέδιο του στρατηγού Κολοκοτρώνη στα στενά των Δερβενακίων. Δεκαπέντε μήνες ενωμένοι Έλληνες, καταφέραμε τα ακατόρθωτα.

 

***

 

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος στον ρόλο του Κολοκοτρώνη.

 

«Ήμουν παιδί το ‘21»

 

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ιακώβου
Μουσική σύνθεση – Ενορχήστρωση: Θωμάς Καραχάλιος
Χορογραφία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Σκηνογραφία : Στέλιος Κουτρούλης – Τόλιας Τούντας
Ενδυματολογία: Ειρήνη Ιακώβου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Διακομιχάλη
Κατασκευές: Τόλιας Τούντας

*

Πρωταγωνιστούν

Γιώργος Γιαννόπουλος, Κολοκοτρώνης
Θανάσης Βισκαδουράκης, Λάμπρος

Μαζί τους (αλφαβητικά)

Γαλήνη Γυρτάτου, Μιχάλης Δελής, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βαρβάρα Καρά, Κώστας Καραμουσάλης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Νεφέλη Σταμούλη, Λία Τσάνα.

***

Θέατρο Ακροπόλ
Ιπποκράτους 9-11
Μετρό σταθμός «Πανεπιστήμιο»
Τηλέφωνο: 210-921.33.10 και 210-36.48.303
Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε: Μιχάλης Ιακώβου: 210-57.67.193, 210-57.52.978, 6974-810.416 και 694-77.60.225
Παραστάσεις
Σάββατο, 14:00 και Κυριακή 11:00, 14:00
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικών, πολυτέκνων, ανέργων), 7 ευρώ (σχολεία)

***

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

Εκτύπωση
Παναγιώτης Μήλας«Ήμουν παιδί το ’21». Μια παράσταση προπομπός για την επέτειο των 200 χρόνων στο «Ακροπόλ»

Related Posts