19.8 C
Athens
Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ημέρα της Γυναίκας: Μνήμες, αποτύπωμα και αφιέρωμα στη δημοσιογράφο Νίτσα Κολιού

Αφιερωμένη στη Νίτσα Κολιού, στη σπουδαία δημοσιογράφο, ερευνήτρια και συγγραφέα, είναι η εκδήλωση που διοργανώνει για την Ημέρα της Γυναίκας η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας μαζί με το Μορφωτικό της Ίδρυμα.

Για τη Νίτσα Κολιού θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Θανάσης Σαμαράς και Ελένη Σταμούλη, η ιστορικός και προϊσταμένη Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου κ. Αίγλη Δημόγλου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών και του Μορφωτικού Ιδρύματος Γ. Τσιγκλιφύσης και η Αναστασία Κολιού, στενό συγγενικό πρόσωπο της αείμνηστης δημοσιογράφου.

Η σπουδαία δημοσιογράφος Νίτσα Κολιού έφυγε από τη ζωή το 2005. Είχε εργαστεί για δεκαετίες στις εφημερίδες του Βόλου «Ταχυδρόμος» και «Θεσσαλία» και παράλληλα ήταν ανταποκρίτρια αθηναϊκών εφημερίδων. Είχε επίδοση σ’ όλους τους τομείς της συντακτικής εργασίας και είχε μετάσχει σε δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα κατέγινε στην έρευνα μεγάλων ιστορικών θεμάτων του τόπου, όπως μαρτυρεί και το συγγραφικό της έργο.

Παράλληλα η Νίτσα Κολιού υπήρξε τακτικό μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΔΗ.Κ.Ι. έως το 2002. Με τη διαθήκη της δώρισε στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορικών Ερευνών [ΔΗ.Κ.Ι.]  το προσωπικό της Αρχείο, που περιλαμβάνει σπάνιο υλικό για σημαντικά ιστορικά θέματα του τόπου.

Εκτός από το πολύτιμο και ογκώδες Αρχείο της, μεγάλη κληρονομιά είναι και τα παρακάτω βιβλία:

-«Άγνωστες πτυχές Κατοχής και Αντίστασης 1941-1944», σε δύο τόμους, όπου το 1985 συγκέντρωσε πλήθος τεκμηρίων για εκείνη την περίοδο, όπως φωτογραφίες, διοικητικά έγγραφα, ανεξάντλητη αλληλογραφία, συνεντεύξεις με προσωπικές μαρτυρίες, καθώς και φύλλα του αντιστασιακού Τύπου.

-«Οι ρίζες του εργατικού Κινήματος και ο «Εργάτης» του Βόλου», Εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα 1988.

-«Το Τυπο-φωτο-γραφικό Πανόραμα του Βόλου», Δύο τόμοι, Λογότυπο, 1991.

-«Η Βιομηχανία του Βόλου», 1993.

-«Οι πρωτοπόροι της περιοχής Αλμυρού», Εκδόσεις Οδυσσέας, 1996.

-Ενθύμιον Εκπαιδεύσεως Θηλέων 1997

-«Μαθητριών ιστορίες στο Αμιγές Θηλέων», 2001.

-«Τα Βελεστινιώτικα», Χρονικά Δήμου Φερών, 2001.

Η Νίτσα Κολιού ήταν η πρώτη γυναίκα της θεσσαλικής μαχόμενης δημοσιογραφίας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών. Επί της προεδρίας της, επί 4 διετείς θητείες στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, συνέβαλε στην επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου. Ανέπτυξε και κοινωνική δραστηριότητα ως μέλος διαφόρων σωματείων και οργανισμών (ιδρυτικό μέλος Λέσχης Εργαζομένου Κοριτσιού, Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας Περιβάλλοντος Νομού Μαγνησίας, Σοροπτιμιστικού Ομίλου, Ομίλου Ουνέσκο, μέλος Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου και του Δημοτικού Κέντρου Ιστορικών Ερευνών).

Έτυχε τιμητικών διακρίσεων από τους δήμους Βόλου, Αλμυρού και Αγριάς, από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, από τον σύλλογο Βελεστινιωτών Αθηνών και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Ταυτότητα εκδήλωσης

«Νίτσα Κολιού-Μνήμες και αποτύπωμα. Η δημοσιογράφος, η συγγραφέας, ο άνθρωπος»

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023

Στις 7 το απόγευμα

Στο Μουσείο Πόλης

Φερών 17, Παλαιά, Βόλος

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art