Ηλιοτρόπια (1888)

Τα Ηλιοτρόπια δεν είναι μόνο ένας πίνακας, αλλά στην πραγματικότητα δύο ολόκληρες σειρές πολλαπλών πινάκων ηλιοτρόπιων. Τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος αναφέρεται στα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ, μιλά για τη σειρά που δημιούργησε ο ζωγράφος ενώ ήταν στην Αρλ, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις αρχικές εκδόσεις και τρεις επαναλήψεις με την ίδια ιδέα.
Λιγότερο γνωστά είναι τα «Παρισιώτικα ηλιοτρόπια», τα οποία δημιούργησε ενώ ζούσε με τον αδελφό του στο Παρίσι μεταξύ 1886 και 1888. Λιγότερο θριαμβευτικά και όχι σε πλήρη άνθηση, αυτά τα ηλιοτρόπια είναι παρόλα αυτά αρκετά θεαματικά, και μπορούν να τα συναντήσουν οι επισκέπτες σε μουσεία, όπως το The Met στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Kröller-Müller και (φυσικά) το Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ.
Ποια ιστορία βρίσκεται στο παρασκήνιο;
Ο ίδιος ο Βαν Γκογκ φαίνεται να ήταν απόλυτα ευχαριστημένος από τα ηλιοτρόπια, κάτι που αντικατοπτρίζεται τόσο στην τεράστια ποσότητα ζωγραφιών με βάση τον ηλίανθο που δημιούργησε όσο και στις περιγραφές του στα γράμματα που έγραψε στον αδελφό του και τους φίλους του.
Το 1888, ο Βαν Γκογκ έγραψε: “Ζωγραφίζω με τη γεύση μιας Μαρσέγια που τρώει μπουγιέ, κάτι που δεν θα σας εκπλήξει όταν πρόκειται για το βάψιμο μεγάλων ηλίανθων.” Βασικά, αγαπούσε να ζωγραφίζει ηλιοτρόπια και όλοι το ήξεραν. Στην ίδια επιστολή, θα εξηγούσε πως ήταν το όνειρό του να εργαστεί σε ένα στούντιο μαζί με τον φίλο του Paul Gauguin και ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει διακοσμήσεις για τους τοίχους που αποτελούνται από τεράστιους πίνακες ηλιοτρόπιου.
Μπορεί να μαντέψει κανείς ότι ο ίδιος ο Γκογκέν ήταν πιθανότατα λάτρης των ηλίανθων – ιδιαίτερα αυτών που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ. Το 1889, ο Γκογκέν «διεκδίκησε» έναν από τους πίνακες ηλιοτρόπιου σε αντάλλαγμα για κάποια δικά του έργα που άφησε στον Βαν Γκογκ, προς μεγάλη απογοήτευση του Βίνσεντ:
«Σίγουρα κρατάω τα ηλιοτρόπιά μου υπό αμφισβήτηση. Έχει ήδη δύο από αυτά, ας τον κρατήσει. Και αν δεν είναι ικανοποιημένος από την ανταλλαγή που έχει κάνει μαζί μου, μπορεί να πάρει πίσω τον μικρό του καμβά Μαρτινίκης και την αυτοπροσωπογραφία του που μου έστειλε από τη Βρετάνη, δίνοντάς μου ταυτόχρονα και το πορτρέτο μου και τα δύο ηλιοτρόπια καμβάδες που έχει μεταφέρει στο Παρίσι. Έτσι, αν ξανακάνει αυτό το θέμα, σας έχω πει πώς έχουν τα πράγματα ».
Πού θα δείτε τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ;
Μπορείτε να βρείτε τους διάσημους πίνακες ηλίανθου του Βαν Γκογκ σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο: Το Met στη Νέα Υόρκη, The Μουσείο Kröller-Müller στο Otterlo, το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βέρνη, την Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, το Μουσείο Τέχνης Sompo Japan στο Τόκιο και το Neue Pinakothek στο Μόναχο.